İzmir’in Foça İlçesi’nde çevreciler, torba yasa teklifinin geri çekilmesi çağrısında bulundu. Yapılan açıklamada, madencilik adı altında talanlar yaşanacağı ifade edildi.

Çevrecilerden 'torba yasayı geri çekin' çağrısı: Madencilik adı altında talan yaşanacak

BİRGÜN EGE

İzmir’in Foça İlçesi’nde, çevreci ve yaşam savunucusu platform temsilcileri tarafından, TBMM Genel Kurulu’nda görüşülmesi beklenen “Maden ve Elektrik Enerjisi Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi”’ni içeren torba yasa için basın açıklaması yapıldı. Çalışanların hak kayıplarına uğrayacağı, madencilik adı altında talanlar yaşanacağını belirten katılımcılar, torba yasa teklifinin tümden geri çekilmesini istedi.

Pandemi önlemleri dolayısıyla üyeler arasından seçilerek Foça Vapur iskelesi önüne gelen Foça Forum ve Foça Çevre ve Kültür Platformu (FOÇEP) temsilcileri, “Yaşam Hakkı Torbaya Sığmaz Torba Yasayı Geri Çek” yazılı bir pankart açtılar. Yasa ile maden şirketlerinin ruhsat alanı dışında da tesis kurmalarının sağlanacağı vurgulanırken, kamu alacaklarının takibinden vazgeçileceğini, yenilenebilir enerji adı altında lastik yakmanın bile teşvik edileceği ifade edildi.

Söz konusu yasayla biyokütle enerji santrallerinin önünün açılacağını belirten çevreciler, denetimden uzak şirketlerin kurulacağını, kamu yararı olmaksızın istimlakler yapılarak köy topraklarının sermayeye devredileceğini, hava ve su kaynakları ile tarım alanlarının daha fazla kirletileceğini kaydetti.

Foça Forum Platformu sözcüsü Recep Hisar, madenlerle ilgili yasanın kabul edilemez olduğunu ifade etti. Recep Hisar, “Yurtdışında kurulan bir şirket Türkiye’de yasalara bağlı olmadan madenlerle ilgili istediği gibi haklar kullanabilecek. Zaten, Türkiye’nin enerji ihtiyacı yok. Ama şirketlere çok büyük teşvikler veriliyor. Örneğin yıllardır savunuyoruz yenilenebilir enerji diye. Yenilenebilir enerji bile en büyük talan kapısı haline geldi. Oto lastiği yakmayı yenilenebilir enerji kapsamına sokuyorlar. Bunun akılla mantıkla hiçbir şeyle izahı yok. Başta İzmir her yer çok büyük tehdit altında. Bütün kıyılar ve her yer yapılaşmaya zorlanıyor. Depremi bahane edip inanılmaz rant kapıları açılıyor. Bütün bu kapsamlı konular hakkında imzalar topladık. Meclis'e gönderdik. Doğa, çevre talanı, ekolojiye yönelik olanların yanı sıra işçilerin tazminatlarıyla ilgili olan maddelerde de sıkıntı var. Torba yasa geri çekilsin istiyoruz” dedi.

FOÇEP Sözcüsü Bahadır Doğutürk’te Meclis gündemine gelen torba yasanın başta ekolojik konularda büyük sorunlar yaratacağını söyledi. Bahadır Doğutürk, “ Biz çevreciler olarak önce torba yasadaki ekoloji ve madenlerle ilgili 6.maddenin çekilmesi için talepte bulunacaktık. Ancak tamamını incelediğimizde sosyal haklar dahil ülkeyi ilgilendiren pek çok konuda ciddi sorunlar çıkacağını gördük. Bu nedenle torba yasanın tamamının geri çekilmesini istiyoruz. Bu talebimizi de torba bezinin üzerine elle yazdığımız “Yaşam Hakkı Torbaya Sığmaz. Torba Yasayı Geri çek” pankartı ile dile getiriyoruz” dedi.