TÜİK’in son verilerine göre katı yakıt üretim ve teslimatında en yüksek payı çevre ve sağlık açısından en tehlikeli olan linyit oluşturdu. Linyitte üretim artarken taşkömüründe ise azaldı.

Çevreye ve sağlığa ‘‘tonlarca zarar’’
Taşkömürü ve linyit teslimatı en fazla termik santrallere yapıldı (Fotoğraf: İHA)

HABER MERKEZİ

Türkiye İstatistik Kurumu, 2022 Aralık ayına ilişkin katı yakıt istatistiklerini açıkladı. Katı yakıtlar içinde çevre ve sağlık açısından en tehlikeli ve kirli katı fosil yakıt olarak bilinen linyit geçen yıl Aralık ayında en fazla üretilen kömür türü oldu. Linyit, teslimatta da ilk sırada yer aldı.

Linyit üretimi Aralık ayında 7 milyon 259 bin 375 ton olarak gerçekleşti. Bir önceki aya göre yüzde 7,9 bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 15,7 arttı.

ÜRETİMİ AZALDI

Taşkömürü üretimi ise aralık ayında 97 bin 307 ton olarak gerçekleşti. Taşkömürünün satılabilir üretimi Aralık ayında bir önceki aya göre yüzde 11,2 bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 21,0 azaldı.

Taşkömürü koku satılabilir üretimi ise Aralık ayında 420 bin 519 ton olarak gerçekleşti. Bu üretim bir önceki aya göre yüzde 4,3 bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 2,8 arttı.

Taşkömürü ithalatı Aralık ayında 3 milyon 311 bin 164 ton olarak gerçekleşti

Taşkömürü ithalatı Aralık ayında bir önceki aya göre yüzde 5,1 azalırken bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 4,4 arttı.

Taşkömürü koku ithalatı Aralık ayında bir önceki aya göre yüzde 78,0 artarken bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 9,5 azaldı.

Çin’den ürküten adım

Öte yandan Çin’in kömür santrallerinde 2015’ten beri en büyük kapasite artırışına gittiği bildirildi.

Finlandiya merkezli Enerji ve Temiz Hava Araştırma Merkezi’yle (CREA) ABD merkezli Küresel Enerji İzleme (GEM) kuruluşlarının pazartesi yayımladığı raporda, geçen yıl ülkedeki kömür santrallerinde kapasitenin toplamda 106 gigawatt artırıldığı bildirildi.

İndyturk’ün haberine göre raporda, ülkedeki 82 farklı tesiste gerçekleştirilen kapasite artırımının, yaklaşık 100 kömür santralinin enerjisine denk geldiği ifade edildi.

Bunun 2015’ten beri görülen en yüksek kapasite artışı olduğuna dikkat çekilirken, 2021’dekine kıyaslaysa 4 katlık artışa karşılık geldiği belirtildi.
GEM’den Flora Champenois, Pekin yönetiminin kömür santrallerinde izlediği agresif stratejiye dair şunları söyledi: 2022’de projelerin izin aşamasından inşaat aşamasına geçme hızı olağanüstüydü. Birçok proje aylar içinde ortaya çıktı, izinler alındı, finansmanlar sağlandı ve temeller atıldı.

Champenois, söz konusu adımların Çin’in 2060’da sıfır sera gazı salımına geçme vaadini gerçekleştirmesini de çok daha zorlaştırdığını vurguladı.

cevreye-ve-sagliga-tonlarca-zarar-1131839-1.

***

Fosil yakıtın zararları

Fosil yakıtların en büyük zararı yarattığı hava kirliliğidir.

• Küresel ısınmaya yol açıyor.

• Oksijenin azalmasına neden olur.

• Karbondioksit oranını artırır.

• Asit yağmurunu meydana getirir.

• İklimde değişikliklere neden olabilir.

Fosil yakıtlar nedeniyle etrafa saçılan gaz ve parçacıklar insan sağlığını olumsuz olarak etkiler. Kansere, solunum yolu hastalıklarına neden olabilir.