Çevreye verilen zarar, bilirkişi raporu ortada: Proje derhâl iptal edilmeli

BUSE İLKİN YERLİ

Bursa’nın Yenişehir ilçesi Kirazlıyayla köyünde zenginleştirme ve atık tesisine karşına direnen bölge halkı ÇED raporunun iptali için karar bekliyor. Aylarda gözaltı ve para cezalarıyla karşı karşıya kalan bölge halkı, bilirkişi heyetinin raporu göz önüne alınarak projenin iptalini istedi.

Türk Mimar ve Mühendisler Odası, Bursa Barosu ve Bursa Tabip Odası’nın orman kesiminin iptali ve yürütmeyi durdurma istemiyle dava açmış, Bursa 3. İdare Mahkemesi de yürütmeyi durdurma kararı vermişti. Bunun üzerine jandarma 14 Ağustos günü Meyra Madencilik adlı şirket yetkililerini alandan çıkarmıştı.

Ayrıca bölge halkının ÇED olumlu kararına ilişkin açtığı dava sonucu bölgeye bilirkişi heyeti gelmiş, yaptığı incelemeler sonucunda projenin bölgeye vereceği zararları tespit etmişti. Heyet, ÇED olumlu kararının teknik olarak yeterli olmadığına karar vermişti.

Firmanın inşaatın ilk aşamalarından bu yana köye ciddi zararlar verdiğini belirten Yenişehir Çevre Platformu Dönem Sözcüsü Şafak Erdem, “Firmanın faaliyetleri sonucu Kamışlı Gölü kurudu. Şimdi ise göle giden yollarda bulunan ağaçlar kurumaya başladı. Bölgede yüksek oranda toz ve ağaçları kaplamış durumda” diye konuştu.

Bilirkişi raporunu hatırlatan Erdem, “Bölgede 9 köy bulunmakta ve buralarda hayvancılık ve tarım yapılmakta. Firmanın faaliyetlerinden insanların etkilenmemesi için önlemler yeterli değildir ve yine bilirkişi raporuna göre tesisin yeri yanlış planlanmıştır. Diğer bir önemli hususta Birleşmiş Milletler verilerine göre son 30 yılda depreme dayalı 14 atık barajı kazasının yaşanmış olması. Proje sahası Yenişehir ovasına yüzde 15-20 eğimli arazi üzerine planlanmıştır. Şiddetli bir depremde gövdenin patlaması sonucu tüm atık Yenişehir ovasına yayılacak ve canlı yaşamı tehdit edecektir” ifadelerini kullandı.