Ordu Büyükşehir Belediyesi tarafından yapı çöp tesisinin, suların ve ormanların kirletildiğini vurgulayan bölge halkı belediye hakkında suç duyurusunda bulundu. Ordu Büyükşehir Belediyesi’ne 88 bin 499 TL idari para cezası kesildi

Çevreyi kirleten belediyeye idari para cezası verildi: Tesis derhal kapatılmalı

Barış SARIKAŞ

Ordu’nun Çaybaşı ilçesi İlküvezliler mahalllesinde Ordu Büyükşehir Belediyesi tarafından yapılan çöp tesisinin çevreyi kirlettiği gerekçesiyle suç duyurusunda bulundu. Ordu Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü, belediyeye idari para cezası verdi. Avukat Emrah Duman verilen cezaya ilişkin, “Halkın çığlığını duymayanlara, duymak istemeyenlere ders oldu” dedi.

Geçtiğimiz ocak ayında Ordu Büyükşehir Belediyesi’nin İlküvez’e yaptığı çöp tesisi atık suların sızması sonucu ormanı ve yeraltı ve yerüstü sularını kirletmeye başladı. Bunun üzerine İlküvez köylüleri ve Ordulular çevre katliamına karşı direnişe başladı. Çöp tesisinin çevre kirliliğine neden olduğu gerekçesiyle Ordu Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü’ne verilen dilekçeler sonrası bölgede incelemeye gelen yetkililer bölgenin kar tabakasıyla kaplı olduğu için tespitin yapılamayacağını belirtti. Direnişin sürmesi üzerine şubat ayında tekrar gelen ve bölgeden numune alan yetkililer numuneleri incelemeye gönderdi. Yapılan testler sonucu tesisin çevreyi kirlettiği tespit edildi. Yaklaşık 4 ay sonra ise Ordu Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü tarafından, Ordu Büyükşehir Belediyesi’ne 88 bin 499 lira para cezası verildi.

Çöp tesisine karşı direnenlerden İsa Karayiğit konuyla ilgili “Karda kışta üç ay boyunca bağırdık. ‘Ölüyoruz, sularımız kirletildi. Yaban hayvanlar öldü’ dedik. Kadınlarımızla, çocuklarımızla haykırdık. Ordu Çevre ve Şehircilik Müdürlüğüne köyden topladığımız dilekçeleri götürdük. Zorunlu olarak tahlile geldiler. Gerçek ortaya çıktı. Verilen para cezası haklılığımızı kanıtladı” dedi.

Haklılığımız kanıtlandı

Tesisin derhâl kapatılması çağrısı yapa Ordu çevre Derneği Başkanı Ertuğrul Gazi Gönül “Verilen para cezası halkın haklılığını kanıtladı. OBB hukuksuzluğa devam ediyor. OBB eski Başkanı Enver Yılmaz da yasadışı deniz dolgusu yaptı, şikâyetimiz üzerine Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü 72 bin TL para cezası kesti. Şimdi de yeni Başkan Hilmi Güler yönetimine kesildi. Eski yeni fark etmez aynı anlayış devam ediyor. Bu ceza ders olsun, tesis derhal kapatılmalıdır. Bu cezalar usulsüz çalışmalarının da kanıtı oldu. Para cezaları halkın sırtına yıkılmamalı. Yöneticiler ödemelidir. Bu konuda yasal süreci başlatacağız” dedi.

Direnişçi tutuklanmıştı

Çöp tesisinin Çevre Etki Değerlendirme (ÇED) raporuna uyulmadığı ve tesisten sızan suların ormanı ve suları kirletmesi nedeniyle Ordulular direniş çadırı kurmuştu. Tesise 300 metreden fazla yaklaşmama cezası bulunan Emine Elik direniş sırasında tesise 10 metre kadar yaklaştığı için tutuklanmış mahkemeye yapılan itiraz dilekçesi sonrası tahliye edilmişti.