İlküvezliler, Ordu Büyükşehir Belediyesi tarafından yapılan çöp tesisinin çevreyi kirlettiği gerekçesiyle suç duyurusunda bulundu. Ordu Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü, belediyeye idari para cezası verdi. Avukat Emrah Duman verilen cezaya ilişkin, "Halkın çığlığını duymayanlara, duymak istemeyenlere ders oldu" dedi

Çevreyi kirleten Ordu Büyükşehir Belediyesi'ne para cezası

Ordu Büyükşehir Belediyesi tarafından yapı çöp tesisnin, suların ve ormanların kirletildiğini vurgulayan bölge halkı belediye hakkında suç duyurusunda bulundu. Ordu Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü, Ordu Büyükşehir Belediyesi'ne 88 bin 499 TL idari para cezası verdi.

Ordu Çaybaşı İlküvez’de, Ordu Büyükşehir Belediyesi tarafından yapılan çöp tesisine karşı direnen İlküvezliler, çöp tesisi nedeniyle sularının, ormanlarının kirletildiğini belirterek, Ordu Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğüe dilekçe verdi.

Dilekçe verenlerden Avukat Emrah Duman’a verilen yanıtta, “2872 Sayılı Çevre Koruma Uyarınca Verilecek İdari Para Cezalarına İlişkin Tebliğ doğrultusunda Ordu Büyükşehir Belediye Başkanlığına 88.499.00TL idari para cezası uygulanmıştır” denildi.

"HALKIN ÇIĞILIĞINI DUYMAYANLARA DERS OLDU"

Ordu Büyükşehir Belediyesi'ne verilen ceza sonrası açıklamalarda bulunan Emrah Duman, “Öncelikle suyu, toprağı için aylarca direnen İlküvezlilerin çığlığını duymanın, insan olmanın gereği olarak yaşananlar hakkında bilgi edinmek için dilekçe verdim. Dilekçeye verilen yanıt, halkın çığlığını duymayanlara, duymak istemeyenlere ders oldu. Bu bilgi ile bir devlet kurumu tarafından, üstelik bu konuda birinci elden denetime yetkili bir resmi kurum tarafından hayata, çevreye, vatanın toprağına karşı kasten bir suç işlendiği, suç işlenmesine göz yumulduğu ayan beyan kabul edilmiş oldu” diye konuştu.

cevreyi-kirleten-ordu-buyuksehir-belediyesi-ne-para-cezasi-746954-1.

"VERİLEN CEZA HAKLILIĞIMIZI KANITLADI"

Çöp tesisine karşı verilen çadırlı direnişe katılanlardan İsa Karayiğit ise şunları söyledi: “Karda kışta üç ay boyunca bağırdık. Ölüyoruz, sularımız kirletildi. Yaban hayvanlar öldü, dedik. Kadınlarımızla, çocuklarımızla haykırdık. Ordu Çevre ve Şehircilik Müdürlüğüne köyden topladığımız dilekçeleri götürdük. Zorunlu olarak tahlile geldiler. Gerçek ortaya çıktı. Verilen para cezası haklılığımızı kanıtladı” dedi.

"ZARAR BÜYÜMEDEN TESİS KAPATILMALI"

Çöp tesisinin tamamlanmadan çöp getirildiğini belirten Kocayiğit, “Bizler çöp tesisi yapılan yerin uygun olmadığını söylüyoruz. Orman kesilerek tepeye ve su kaynağının olduğu yere yapılan tesisin kirletmesi devam edecek. Biz köyümüzde Ordu’nun çöpünü istemiyoruz. Yalnızca para cezası yeterli değil. ÇED dosyasında yazılanlar da yoktu. Yani usulsüz bir işletme kapatılmalı. Şikayetlerimiz sonrası hızla eksiklikleri gidermeye çalıştılar. Yine söylüyoruz, ne yaparlarsa yapsınlar tesisin vereceği zararı önleyemezler. Çünkü alanın altında kaynak suyu var, su akmaya devam ediyor, hem de kirleterek. Bu nedenle zarar büyümeden tesis kapatılmalıdır. Bu konuda her yolu deneyeceğiz” ifadelerini kullandı.

"BELEDİYE HUKUKSUZLUĞA DEVAM EDİYOR"

Ordu Çevre Derneği Başkanı Ertuğrul Gazi Gönül de, “İlküvez halkıyla birlikte olduk. Onlara yasal haklarını kullanmalarına yardımcı olduk. Verilen para cezası halkın haklılığını kanıtladı. Ordu Büyükşehir Belediyesi hukuksuzluğa devam ediyor. OBB eski Başkanı Enver Yılmaz da yasadışı deniz dolgusu yaptı, şikayetimiz üzerine Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü 72 bin TL para cezası kesti. Şimdi de yeni Başkan Hilmi Güler yönetimine kesildi. Eski yeni fark etmez, aynı anlayış devam ediyor. Keyfi yönetme alışkanlığı terk edilmelidir. Bu ceza ders olsun, tesis derhal kapatılmalıdır. Bu cezalar usulsüz çalışmalarının da kanıtı oldu. Para cezaları halkın sırtına yıkılmamalı. Yöneticiler ödemelidir. Bu konuda yasal süreci başlatacağız" diye konuştu.