İngitere’de ırkçılığı körüklediği gerekçesiyle eleştirilen İngiltere Başbakanı Johnson, hükümetin bu tür tacizlerden suçlu olanların maçlara gitmemelerini sağlamak için adımlar attığını söyledi.

‘Çevrimiçi ırkçılar’a yasak

BUGÜNE kadar yaptığı açıklamalarla tepki çeken ‘ırkçılığı körüklediği’ savunulan İngiltere Başbakanı Boris Johnson, sonunda ülkesinde ırkçılığın bir sorun olduğunu düşündüğünü kaydederek, bunun ele alınması ve ortadan kaldırılması gerektiğini belirtti

Johnson, hükümetin çevrimiçi ırkçı tacizden suçlu bulunanları futbol maçlarından yasaklamayı planladığını söyledi. İngiltere›de Avam Kamarasında İngiliz siyahi futbolcuların sosyal medyada ırkçı saldırılara maruz kalması gündeme geldi.

Milletvekillerin yönelttiği soruları yanıtlayan ve ırkçılığı körüklediği gerekçesiyle eleştirilen Johnson, ırkçı tacizi tamamen kınadığını belirterek, hükümetin bu tür tacizlerden suçlu olanların maçlara gitmemelerini sağlamak için adımlar attığını söyledi.

Johnson, hükümetin, İngiltere’de ırkçılığın bir sorun olmadığına dair inancının arkasında durup durmadığını sorusuna, “Irkçılığın İngiltere’de bir sorun olduğunu düşünüyorum” yanıtını vererek, bunun ele alınması ve ortadan kaldırılması gerektiğini söyledi Johnson ile EURO 2020’de taraftarların, ırkçılığı protesto etmek için ‘diz çökme’ eylemi yapan İngiliz oyuncuları yuhalama hakkı olduğunu söyleyen İngiltere İçişleri Bakanı Priti Patel, futbolcuların maruz kaldığı son ırkçı tacizleri kınadıkları için ‘iki yüzlü’ olmakla eleştiriliyor.

***

Rüyalarımızın peşinden koşmalıyız

Euro 2020 finali sonrası sosyal medyadan ırkçı saldırılara maruz kalan İngiliz futbolculardan Jadon Sancho, Instagram hesabından bu duruma karşı toplum olarak daha fazla tepki verilmesi gerektiğini yazdı. Marcus Rashford ve Bukayo Saka’nın da benzer ırkçı saldırılara maruz kaldığını hatırlatan Sancho, “Üzgünüm ama bu ırkçılık sorunu yeni değil. Toplum olarak daha iyisini yapmalı ve bu insanları hareketlerinden sorumlu tutmalıyız. Nefret asla kazanamayacak. Benzer istismarlara birçok genç maruz kalıyor. Dizlerimizin üstünden kalkmalı ve rüyalarımızın peşinden koşmalıyız” ifadelerini kullandı. Maç sırasında penaltı kaçırdığı için büyük üzüntü duyduğunu vurgulayan Sancho, takım arkadaşları, teknik ekip ve taraftarlardan özür dileyerek, İngiltere Milli Takımı›nda forma giymekten gurur duyduğunu vurguladı.

Euronews/ajanslar/spor servisi