Mersin’in Silifke ilçesi Taşucu Mahallesi’nde bulunan SEKA Limanı’nı ve liman geri sahasındaki SEKA arazisini 40 yıllığına kiralayan CEY Grup, limanı serbest bölge yapmak için çalışmalara başladı. Çalışmalar kapsamında şirket SEKA bahçesi ile birlikte denize kadar uzanan sahile duvar ördüğü ortaya çıktı. Bölgede yaşayan yurttaşlar duruma tepki göstererek, halkın kıyılarını şirketlerin yok ettiğini söyledi.

CEY Holding, Silifke’de sahile duvar ördü

Aycan KARADAĞ

Ülkenin birçok yerinde yasalara göre tüm yurttaşların yararlanmasına açık olan kıyılar talan edilmeye devam ediyor. Mersin’in Silifke ilçesi Taşucu Mahallesi’nde bulunan SEKA Limanı’nı ve liman geri sahasındaki SEKA arazisini 40 yıllığına kiralayan CEY Grup, limanı serbest bölge yapmak için çalışmalara başladı.

Bu kapsamda şirket, eski SEKA bahçesi ile birlikte denize kadar uzanan sahile duvar ördü. Bölgede yaşayan yurttaşlar duruma tepki göstermesinin ardından şirketin duvar inşa etme girişimi Belediye tarafından durdurularak mühürlendi. Ancak belediyenin mühür işlemine rağmen şirket çalışmaya devam ettiği öğrenildi.

CHP Silifke İlçe Başkanı Bünyamin Uçar, halkın kıyılarını şirketlerin yok ettiğini söyledi. Uçar, kamuya ait sahil ve yürüyüş yolunun liman genişletme adı altında özel şirketlerce talan edilmesi mümkün değildir. İdari ve hukuki olarak sürecin takipçisi olacağız” diye konuştu.

“HEPİMİZ ZARAR GÖRMEKTEYİZ”

Bölgedeki yurttaşlar da bir ortak açıklama yaptı. Yapılan açıklamada, “Doğaya ve çevreye imar ve rant için yapılan müdahaleler sonucu ne yazık ki hepimiz zarar görmekteyiz. Bu topraklar bizim, bu doğa bizim, bu sahil bizim, bu kıyılar bizlerin vatandaşın, halkın, tüm insanların. Kıyılar devletin hüküm ve tasarrufu altındadır” denildi.

cey-holding-silifke-de-sahile-duvar-ordu-993718-1.

Açıklamada şu ifadelere yer verildi: “Sahil şeridinde çit, duvar, tel örgü gibi engeller oluşturulması yasağı; kıyı kanunuyla uygulama imar planı bulunan yerlerde çit, duvar, tel örgü gibi engeller oluşturulması ve kirletici ve çevreyi bozucu etkisi olan atık ve artıkların dökülmesi ve kazı yapılması yasaklanmıştır. Anayasamızın 56.maddesine göre 'Herkesin sağlıklı ve dengeli bir çevrede yaşama hakkına sahip olması gerekir.’ Sahil şeritlerinin dengeli bir çevre ile yakın ilişkisi tartışmasızdır. Sahil şeritleri ve kıyılar kişilerin yararlanacağı doğal çevreyi oluşturur. Herkes bu çevrede sağlıklı ve dengeli bir yaşam hakkına sahiptir. Çevre koşullarına ve kamu yararı esasına göre saptanmamış sahil şeridi uygulaması kişileri bu Anayasal haktan yoksun kılar.”