Yeni single çalışması Sis ile dinleyiciyle buluşan Ceyl’an Ertem, “Ne yazık ki son dönemde kibarlık ve mütevazılık eziklik olarak algılanmaya başladı. Bu çok yanlış. Kibarlık bir güçtür, bir meziyettir. Öyle kalalım” diye konuşuyor.

Ceyl’an Ertem: Kibarlık eziklik gibi görülüyor

Işıl ÇALIŞKAN

“Umut, susmayan bir şarkı, /Durgunsak ölmüş değiliz, /Sabır çatlattı sert kayaları, /Kibarsak güçsüz değiliz…” Bu sözler Ceyl’an Ertem’in yeni şarkısı Sis’ten. Bir gün kötülüklerin bitip sislerin dağılacağı inancıyla bu sözleri yazmış Ertem. “Susmayan bir şarkı” dediği umudun gücüyle yorumlamış şarkısını. Söz ve müziği Ertem’e, düzenlemesi Çağrı Sertel’e ait olan şarkı canlı olarak kaydedilmiş.

Piyanoda ve elektronik seslerde yine Sertel’in imzası olan şarkının korosunda yer alan sanatçılar ise şöyle: Duygu Soylu, Dünya Kızılçay, Elif Sanchez, Can Bora Genç ve Ece Şeşen. Ertem ile “Önümü göremediğim son 1 buçuk senenin tüm duygularının karmaşıklığı, iç dökümü” dediği şarkısını konuştuk.

Nasılsınız? Günleriniz nasıl geçiyor?
İyi diyelim iyi olalım. Uzun süre kendimi çok da rahat ve huzurlu hissetmedim ama son 3 haftadır kendimi yeni üretimlere verdim ve hızla daha güçlü hissetmeye başladım. Çalışmadığım anlarda hasta oluyorum. Harekette bereket var sahiden. Bu arada 6 ay evvel Covid de geçirdim, ciğerlerime inmişti. Biraz zorlu bir süreç oldu ama neyse ki ağırlaşıp hastanede yatmadığıma şükrediyorum ve sabırla aşı sırasının gelmesini bekliyorum.

SİS ELBET DAĞILACAK

Çok geçmiş olsun. Neyse ki üretimleriniz var. Sis’in hikâyesini sizden dinlemek isteriz…

Sis önümü göremediğim son 1 buçuk senenin tüm duygularının karmaşıklığı, iç dökümü gibi.
Üzerinde yaşadığım dünyadaki halklar mutluysa mutluyum. Aslında bu demek oluyor ki hiç bir zaman tam olarak mutluluğu yakalayamıyorum. Çünkü etrafımda çok fazla acı var. Çok fazla üzüntü, hoşgörüsüzlük ve vicdansızlık var. Kötü ruhlu insanların yaptığı zulümler sebebiyle her gün bir yerden bir tokat yiyorum. Tokat yedikçe, itildikçe, hayal kırıklığına uğradıkça da şarkı yazma isteği duyuyorum. Bu yoğun hisler ile boğuşurken yazdığım bir şarkı Sis. Ama umuyorum ve biliyorum ki, bir gün bu sis dağılacak, üstelik az kaldı, zamanı gelecek ve mutlu olacağız. Zira umut susmayan bir şarkı.

“Umut susmayan bir şarkı” diye başlıyorsunuz şarkıya da. Umut sizde nasıl karşılık buluyor?
Umut olmasa umutsuzluk da olmazdı. Ve “En umutsuz pilot bile ileriye bakar, umuda bakmaz” demiş Özdemir Asaf. Umudu içimizde taşıyarak her zaman ileriye bakmak lazım. İlerisi ne kadar karanlık olsa da yüzümüzü dökmeden, boynumuzu eğmeden mücadelelerimize devam etmeliyiz. Umut tek başına bir işe yaramaz. Umudu ateşlemek için içimizdeki gücü beslemeli ve büyütmeliyiz ki devam etme gücü bulalım.

ceylan-ertem-kibarlik-eziklik-gibi-goruluyor-882499-1.

“Kibarsak güçsüz değiliz” diyorsunuz. Bunu açıklamak zorunda olmak bile acı gerçeği anlatıyor sanırım…
Kesinlikle öyle. Ne yazık ki son dönemde kibarlık, mütevazılık eziklik olarak algılanmaya başladı. Bu çok yanlış. Kibarlık bir güçtür, bir meziyettir. Öyle kalalım. Nezaket, iyimserlik, alkışlayan eller, olumlama... Bunlar insanı ışıldatan meziyetler bana göre. Kabadayılık, kötücüllük, meyve veren ağaçların taşlanması bir an evvel gömülsün gitsin, kurtulalım.

Ceyl’an Ertem nasıl bir dünya dilerdi?
Barış ve kardeşliğin hüküm sürdüğü, hayvanların öldürülmediği, iklimin krizler yaşamadığı, doğanın talan edilmediği, sanatçının değerinin bilindiği, özgür ve aydınlık düşüncenin ödüllendirildiği, kadın ve çocukların cinayet haberlerinde yer almadığı, adil bir dünya dilerdim.

BİLDİĞİMİ SÖYLEYECEĞİM

Toplumsal sorunlara duyarlı bir sanatçı olmanın karşılığı ne oluyor?

Duyarsız yorumlara, linç edilmeye, ara sıra savcılığa gidip ifadeler vermeye, hakkınızda atılıp tutulmasına, “Sen şarkını söyle politika yapma” emirlerini duymaya “tamam” derseniz, bu tavırlardan yara almamak için uğraşmaya haliniz olursa, ben bildiğimi söylemeye, burada durmaya ne pahasına olursa olsun devam edeceğim diye diretirseniz; vicdanınız rahat bir insan olarak yaşarsınız. Ben tüm olumsuzluklarına rağmen herkese tavsiye ederim.

Şarkı canlı kaydedilmiş. Nasıl bir tecrübeydi?
Kesinlikle bambaşka bir enerjisi, atmosferi oluyor. Sis’te de özellikle koromuzun eşliğinde tüylerimiz diken diken oldu. Mükemmel bir tecrübe idi.

DAYANACAK GÜCÜM YOK

Müziksiz yaşayamayacağınızı her fırsatta söylüyordunuz. Dinleyiciyle buluşamadığınız 14’üncü ay bu. Hisleriniz neler?

Bittim, dayanacak gücüm kalmadı. Bu yaz en azından 6-7 konser çalmazsak, elimde gitar şarkı söylemeye başlayacağım deli deli sokaklarda. Herkesi beklerim, kafamızda huniler, belki polis alır götürür ama olsun...(Gülüyor)

Bu süreç, ülkede yaşayan sanatçılara ne öğretti?
Sendikamız yok. Bizi koruyup kollayacak, halimizi anlatacak temsilcilerimiz yok. Sınıfta kaldık. Bir an evvel harekete geçmek lazım. Sadece konser gelirleriyle hayatta kalamayız, telif konuları da artık çözüme ulaşmak zorunda.

Sırada bizi bekleyen hangi projeleriniz var?
Birkaç gün evvel evimin bahçesinde harika bir canlı mini konser kaydettik, memleketin en yetenekli müzisyenleri ile birlikte. Onları paylaşmak için sabırsızım. “Çaresiz” isimli şarkımız çok ilgi gördü ve bir video ile taçlandırmak istedik. Bu kadar iyi bir klip çıkacağını ben de tahmin etmiyordum. yetenekli arkadaşım Aytekin Yalçın Ve ekibi mükemmel bir iş çıkarttı, videoyu da evimde çektik. Haziran sonu klibimizi de paylaşacağız. Sonrasında ise Sezen’imin (Aksu) hediye ettiği çok pozitif ve enteresan bir parçamızı kaydedeceğiz. Ve daha birçok şarkı/proje birikti. Anlatsam sayfalara sığmaz. Ben paylaştıkça ara sıra böyle söyleşiriz.