İstanbul’un en köklü müzik etkinliklerinden İKSV İstanbul Caz Festivali’nin 25. yıl programı açıklandı

Çeyrek asırlık bir müzik geleneği

Önceki gün Zorlu PSM Sky Lounge’da gerçekleştirilen basın toplantısında festivalin 25. yıl programı İKSV Genel Müdürü Görgün Taner, Caz Festivali Direktörü Pelin Opcin ve Festival Direktör Yardımcısı Harun İzer tarafından açıklandı. 26 Haziran ve 17 Temmuz arasında gerçekleştirilecek festivalde 250’yi aşkın yerli ve yabancı isim 27 farklı mekanda sahne alacak. Geçen aylarda açıklanan Nick Cave & The Bad Seeds üzerine dün açıklanan isimler arasında Robert Plant & The Sensational Space Shifters, BadBadNotGood, Zara McFarlane, Benjamin Clementine, Avishai Cohen, Zakir Hussain, Melody Gardot, Omar Sosa & Yilian Canizares, Anat Cohen & Marcello Goncalves, Chris Potter, Dave Holland, Caro Emerald, Kurt Elling Quintet, Erkan Oğur Quartet, Shahin Novrasli, Ediz Hafızoğlu, Çağrı Sertel ve Knower var.

Festival mekanları arasında ise Salon İKSV, UNIQ Açık Hava Sahnesi, Venedik Sarayı Bahçesi, Swissotel Istanbul, Küçükiftlik Park, Zorlu PSM Drama Sahnesi ve Ana Tiyatrosu, Beykoz Kundura Fabrikası, Esma Sultan Yalısı, Fenerbahçe Parkı bulunuyor.

Festivali keşfetmenin lüksü

Yazının ilk bölümünü olabildiğine yorumsuz vermeye çalıştım. Yazının buradan sonraki bölümünde kimi övgüler ve ufak tefek eleştirilerle karşılaşabilirsiniz. Öncelikle büyük bir isim daha beklemekle birlikte “Nick Cave’in üstüne bir şey açıklamazlar” diyordum ki Robert Plant açıklandı. Daha ne olsun? Gerçekten bundan sonrası çok da sorun değil. Led Zeppelin’in solisti, dünya müzik tarihinin en büyük vokallerinden, aynı anda hem yırtıcı çığlıklarıyla hem de pamuk gibi iniş çıkışlarıyla Robert Plant’i 11 yıl önceki Caz Festivali konserinde izlemediyseniz bu sefer kaçırmayın. Ben o konseri kaçıranlardanım. Neden kaçırdığımı hiç ama hiç hatırlamıyorum. Konsere hazırlık için Plant’in son albümü Carry Fire’ı dinleyiniz. Benjamin Clementine gayet yenilikçi bir müzisyen. Sesini bir enstrüman gibi kullanıyor ve gerçekten ilginç bir ses rengi var. Sahne üzerinde etkileyici, teatral bir yapı inşa ediyor. “Modern işlerden geri kalmayayım, yeni ve eşsiz bir takım şeyler de duyayım” diyorsanız Clementine’i izlemeniz lazım. Tek merak ettiğim konu Clementine’in Harbiye Cemil Topuzlu Açık Hava Sahnesi’ni doldurup dolduramayacağı. Bu konser için biletlerin 90-250 lira arasında oynadığı düşünülürse ben işinin bir nebze zor olduğunu düşünüyorum. Ve bu fikir, bana ekonomimizin kısmen iyi olduğu, hiç bilmediğimiz albümleri alıp adını bilmediğimiz sanatçıların konserlerine para harcayarak ve bazen beğenmeyerek pişman olabildiğimiz lüks günleri hatırlattı. Festivallerden özellikle öğrencilik ve gazeteciliğe ilk başladığım yıl olan 2005’ten itibaren ilk birkaç yıl çok sanatçı tanıdım. Üniversite hayatımın bir iki yılında Cemal Reşit Rey Konser Salonu’nun vestiyeri ve kapısında çalışmamın da yeni isimler keşfetmemde rolü büyüktür ama özellikle İKSV Caz Festivali’nden her yıl birkaç yeni isim kaparım. İçinde bulunduğumuz ekonomi yüzünden gençlerin sevdikleri bir iki ismin dışında rastgele bir iki konsere daha bilet alabilmesi pek mümkün değil. O günlere bakınca bunun benim için ne büyük lüks olduğunu anlıyorum.

Sahne alacak isimlerde Caro Emerald, yaz sıcağında durmadan dans edilip üstüne “neden bu kadar dans ettim” denilecek konser olacak. Pek benim tarzım değil fakat yılda 5 kez gelse de memleket müzik severinde karşılığı var. Festivalde en dikkatimi çeken işlerden biri sevdiğim çeşitli hiphopçuylal özellikle de Kendrick Lamar’la işbirliği olan BadBadNotGood oldu. Festivalin modern ve fazlasıyla yenilikçi isimlerinden. Yalnız bir durum var. Torontolu ekip eğer hiphopçularla yaptığı performanslara ya da albümlerine yakın bir performans sergileyecekse hakikaten eşsiz bir performansa şahit oluruz fakat son yayınladıkları Spotify Live konserine yakın bir performansları olursa biraz kalbim kırılır. Festivalde pek çok geleneksel caz topluluğu varken BadBadNotGood’dan biraz uçuk bir performans bekliyorum, elimde değil. Nick Cave hakkında zaten önceki yazılarda konuşmuştuk. Tekrar girmeyelim. Yılın en büyük konserlerinden biri olacak şüphesiz. Festivalin biletleri 18 Nisan’da satışa çıkacak.