İstanbul’un elde kalan son yeşil alanlarından Validebağ Korusu’nda ‘Rehabilitasyon’ adı verilen projenin başlatılacağının açıklanması üzerine mahalleliler, dün sabahın ilk ışıklarıyla nöbet tutmaya başladı.

Çeyrek asırlık direnişe devam

Yaren ÇOLAK

Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum’un “Validebağ Korusu projesine 21 Haziran Pazartesi günü başlıyoruz” açıklaması üzerine Validebağ Gönüllüleri koruda nöbetlerine başladı. Sabahın erken saatlerinde bir araya gelen gönüllüler, “Nöbetteyiz, buradayız, gitmiyoruz, kararlıyız” sloganları attı.

AKP’li Üsküdar Belediyesi İşletme Müdürlüğü tarafından düzenlenen ihaleyi 17 milyon 695 bin Bitki Dünyası Sanayi ve Ticaret şirketi aldı. Projeye göre doğal sit alanı olan koruda 88 dönümlük alana saha çimi döşenecek. 170 adet sokak lambası da projede yer alıyor. Bölge halkı Üsküdar Belediyesi’nin “Doğal niteliği bozmayacağız” demesine rağmen suni çim ve elektrik direklerinin doğal ortamı bozacağını söyledi.

Anadolu yakasının en büyük doğal yeşil alanlarından birisi olan Validebağ Korusu hem tarihi hem doğal SİT alanı olarak 1. derece koruma altında.
Validebağ Korusu Abdülaziz Av Köşkü önünde masa kuran gönüllüler, Koru Rehabilitasyon ve Düzenlenmesi Yapım İşi adı altında düzenlenen ihaleye karşı imza kampanyası da başlattı.

PROJEYE KARŞI DAVA

Üç mahalle sakini tarafından 1/5000 Ölçekli Koruma Amaçlı İmar Planı’nın (KANİP) iptali yönünde de dava açıldı. Davacılardan mahalleli Mehlika Bulut, “Biz koruyla aynı ada parseldeyiz. Tüm komşularımın teşvikiyle katıldım. Üç arkadaş davayı açtık. Koruyu sonuna kadar koruyacağız. Torunlarımız için gelecek nesiller için koruyacağız burayı” dedi.

Nöbete katılan gönüllüler şu görüşleri paylaştı...

Faruk Keke: Bakan Kurum’un sözleri üzerine buraya geldik. Burada yapılmak istenen yavaş yavaş koruya girip korunun 1’inci derece sit alanı niteliğinden çıkarmak. Biz Validebağ Gönüllüleri olarak bu talana engel olacağız. Burası bir yaşam alanı. Nefes aldığımız yer. Mücadelemiz sonuna kadar devam edecek.

Altunizade Mahalle Muhtarı Rıza Şener: Validebağ, Anadolu yakasının en büyük ikinci yeşil alanı. Biz 98-99 büyük bir uğraşı verdik. Devlet burayı sit alanı ilan etti. Bu korunun nesiller boyu böyle kalacağı anlamına geliyor. Ancak yıllardır devlet buraya bir şeyler yapmaya çalışıyor. Koru rant hedefinde. Üsküdar Belediye Başkanı ‘Hiç bir şey yapmayacağım. Çevreyi düzenleyeceğim’ dedi.Belediye gelip görevi olan temizliği bakımı yapacaksa buyursun gelsin yapsın. Ama buranın yeşiline tarihine dokundurtmayacağız. Hukuki süreç devam ediyor.Biz yapalım sonra mahkeme sonuçlanır tavrıyla yaklaşıyorlar.

Davanın Avukatı Onur Cingil: Burada çeyrek asırlık bir mücadele var. Validebağ Anadolu yakasının son kalan korusu. 30 farklı ülkeden buraya gelen göçmen kuşlar burada konaklıyor. Dolayısıyla Validebağ tüm canlıların. Doğal haliyle korunması çok önemli. Buraya yapılcak 500 araçlık otopark, elektrik direkleri yaşamı bitirir. Planın iptaline karşı dava açtık. Yarın da ihalenin iptali için dava açacağız. Buraya çim, çiçek ekilecekmiş. Halbuki koru zaten yemyeşil. Bu da gösteriyor ki birilerine de bir para gidecek. Koruma amaçlı nazım imar planı aslında korumama planı. Halka rağmen hiçbir şey yapılamaz. ”

Şengül Kılıç: 22 yıldır iktidarlar değişse de zihniyet değişmemekte. Ülkenin her yerinde bir direniş sesi duyuyoruz. Ormanları katledenlere, HES’lere JES’lere karşı mücadele sürüyor.

Koruya iş makinalarının girmesine izin vermeyeceğiz Nöbetimiz sürecek.

***

Mihrişah Valide Sultan'dan bu yana ayakta

Üsküdar Altunizade'de yer alan Validebağ korusu 354 bin 76 metrekarelik doğal bir alan. Anadolu yakasının ikinci en büyük yeşil alanı. Bölgenin nefes alınabilecek az sayıdaki alanlardan biri.Sultan III. Selim (1798–1807), annesi Mihrişah Valide Sultan için, Çamlıca eteklerindeki arazide bağ köşkü inşa ettirir. Bu yapı daha sonra Sultan Abdülmecid (1839–1861) tarafından, annesi Bezmialem Valide Sultan'a (ö.1853) hediye edilir. Bezmialem Valide Sultan; yurt içinden ve yurt dışından getirttiği ağaç ve bitki türleriyle araziyi modern bir botanik bahçesine çevirir.

Sultan Abdülaziz, 1853 yılında kız kardeşlerinden Adile Sultan için saray mimarlarından Nigoğos Balyan'a koru içinde bir konut yaptırır. Günümüzde Adile Sultan Kasrı olarak anılan bu yapı, öğretmenevi, huzurevi ve kültür merkezi olarak kullanıldı. Adile Sultan Kasrı aynı zamanda Hababam Sınıfı’nın da çekildiği bina.Koruda ayrıca Abdülaziz Av Köşkü ve Çamlı Köşk de bulunuyor. 1998'de Validebağ Korusu’nun 50 dönümlük alanının Marmara Üniversitesi’ne hastane yapılmak için terk edildi.

Bunun üzerine harekete geçen bölge mahalle halkı Validebağ Gönüllüleri ekibini kurdu. Yapılan başvuru sonucu koru 1999'da sit alanı ilan edildi. Başvuru için geçen sürede izci evi ve futbol sahası kuruldu.

O günden itibaren koruya farklı projeler yapılmak istendi. Jeotermal araması da bunlardan biriydi.

2009'da Üsküdar Belediyesi koruma amaçlı nazım imar planı yaptı. Ancak planda korudan asfalt yol geçirildiği görüldü. Dava açıldı, plan iptal edildi.
Korunun önüne cami yapıldı. Caminin yolu için asfalt döküldü ve bu asfalt korunun içine kadar 3 metre ilerletildi.

Temmuz 2018'de millet bahçelerinden birinin koruda yapılacağı ortaya çıktı. Tepkiler üzerine durdu. Son olarak Validebağ Korusu rehabilitasyon projesi için adım atıldı. Gönüllüler eski projenin sadece isminin değiştiğini savundu. Bu projeyle Anadolu yakasının elde kalan son doğal korusunun rant uğruna yok edileceğini dile getirdi. Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum 21 Haziran'da (dün) projenin başlayacağını açıkladı.

Validebağ gönüllüleri koruyu korumak için nöbet tuttu.