Akademisyen Ceren Damar’ı öldüren İsmail Hikmet, cinayetten dört ay sonra yaptığı savunmada, ilişkileri olduğunu ve “Damar’ın uzaklaşmak istemediği için” kendisine kopya işlemi uyguladığını iddia etti.

Ceza indirimi için ilişki savunması

Çankaya Üniversitesi Hukuk Fakültesi Araştırma Görevlisi Ceren Damar Şenel’in katili Hasan İsmail Hikmet, cinayetten 4 ay sonra bildik bir savunma yaptı. İlk ifadesinde kopya çekerken yakalandığı ve hakkında tutanak tutulduğu için cinayet işlediğini itiraf eden Hikmet, cinayetten dört ay sonra “İlişkileri olduğunu ve Şenel’den uzak durduğu için hakkında kopya işlemi yapıldığını” iddia etti.

Hikmet, olaydan dört ay sonra ilk ifadesini Ankara 6. Sulh Hakimliği’nde değiştirdi. Akademisyen Şenel’le ilişkide olduklarını iddia eden Hikmet, “Uzaklaşmak istediğim için hakkımda defalarca kopya işlemi yaptı” dedi.

Hikmet, Şenel’in hiyerarşik ilişkideki hocalık konumunu ve kamu gücünü istismar ettiğini, cinsel olarak kendisinden yararlandığını savundu. Hikmet, uzaklaşmaya çalıştığında ise Şenel’in danışman hoca statüsünü kötüye kullandığını iddia etti.

Hikmet hakkında hazırlanan iddianame, Ankara 33’üncü Ağır Ceza Mahkemesi’nde kabul edildHakkında “ağırlaştırılmış müebbet” hapis cezası istenilen sanık Hikmet 27 Eylül’de hakim karşısına çıkacak.

KURTULMA ÇABASI

Hikmet’in dört ay sonra ifadesini değiştirmesini BirGün’e değerlendiren, avukat Zekiye Boz Karaca, şunları söyledi: “Böyle bir değişiklik birçok kadın cinayeti davasında faillerin başvurduğu, kurtulma çabası yönetimidir. Mahkemelerin erkek faillere kolayca uyguladığı haksız tahrik indiriminden yararlanmak için başvurdukları ifade yöntemi olarak karşımıza sıklıkla çıkıyor. Faillerin ilk verdikleri ifadede akıllarına gelmeyen bu savunma, özelikle tutuklu oldukları sürede cezaevinde birbirlerine verdikleri tavsiyelerle bir savunma şeklini alıyor. Erkek dayanışması ile geliştirilen bir savunma ile karşı karşıyayız.”