Cezaevinde hijyen yok mahkûmlar baskı altında

İnsan Hakları Derneği (İHD) Adana Şubesi Cezaevi Komisyonu, 21 Temmuz’da Maraş 1 No’lu L Tipi Kapalı Cezaevi’ndeki tutuklularla yapılan görüşmeleri raporlaştırdı. Cezaevinde yaşanan hak ihlallerine ilişkin raporda, mahkûmların psikolojik baskı altında olduğu ve tedavi haklarının engellendiği belirtildi.

Cezaevi girişinde heyet üyelerine eldiven verilmediği, dezenfekte işleminin yapılmadığı sadece ateş ölçümünün yapıldığının aktarıldığı raporda, cezaevi girişinde bazı gardiyanlarda maske olmadığı, olanlarında maskelerinin çene altında olduğu da savunuldu.

Hasta tutukluların tedavisinin yeterince yapılmadığına dikkat çekilen raporda, öne çıkanlar şöyle oldu:

■ Yeterli temizlik ve hijyenik ortam olmadı, yeterli önlem alınmadı.

■ Mahkûmların sosyal, kültürel faaliyetleri uzun süre kısıtlandı.

■ ‘İnsan onuru’ ile bağdaşır şekilde sayım yapılmadı.

■ Denetimli serbestlik hakkından faydalanma hakkını elde etmiş mahkûmlar bu haktan gerekçesiz bir şekilde faydalandırılmadı.

■ Cezaevi idaresi ile mahkûmlar arasında görüşme ve iletişim sağlanmadı.


3 TUTUKLUDAN HAK İHLALLERİNE KARŞI AÇLIK GREVİ

Elazığ T Tipi Cezaevi’nde bulunan Hüseyin Bağ ve aynı koğuştaki 2 tutuklu hak ihlallerine karşı açlık grevine başladı. Mardin’in Nusaybin ilçesinden 2016 yılında tahliye edilen 70 kişi hakkında açılan davada 11 yıl hapis cezasına çarptırılan Hüseyin Bağ ve aynı koğuştaki 2 arkadaşı yaşanan hak ihlallerine karşı açlık grevine başladığını bildirdi.

Tutuklu Hüseyin Bağ’ın ablası Kader Bağ, kendilerini arayan kardeşinin cezaevinde artan hak ihlallerine dikkat çekmek ve bunları protesto etmek için aynı koğuşta bulunan 2 arkadaşıyla birlikte açlık grevine girdiğini aktardığını söyledi. Bağ kardeşinin telefon görüşmesinde söylediklerine ilişkin şunları aktardı: “Kardeşim talepler karşılanana kadar açlık grevinden vazgeçmeyeceklerini söyledi.”