Silivri 2 nolu Cezaevi’nde tutuklu bulunan Mehmet Özdemir’in domuzbağı yapıldıktan sonra dövüldüğü iddia edildi

Cezaevinde işkence iddiası: ‘Domuzbağı yapıp dövdüler’

HÜSEYİN ŞİMŞEK / huseyinsimsek@birgun.net
@simsekhuseyinn

OHAL sonrasında işkence ve hak ihlallerinde büyük artışın yaşandığı Silivri 2 nolu Ceza İnfaz Kurumu’nda tutuklu mahkûmlar Mehmet Özdemir ve Mazlum Arslan’ın önce domuzbağı yapılarak dövüldüğü, ardından “süngerli oda”ya atıldığı öne sürüldü. İşkence iddiası, Mehmet Özdemir’in eşi Betül Özdemir’in önceki gün açık görüş için cezaevine gitmesi ile ortaya çıktı.

Betül Özdemir, çarşamba günü eşi Mehmet Özdemir ile açık görüş yapmak için Silivri Ceza İnfaz Kurumu’na gitti. Burada görüş için beklerken eşinin gecikmesi üzerine şüpheye kapılan Betül Özdemir, gardiyanlara durumu sordu.

Bilgi verilmemesine tepki gösteren Betül Özdemir’in girişimleri sonucu tutuklu Mehmet Öz demir görüş için ayrılan bölüme getirildi. Vücudunda morluklar olduğu belirtilen tutuklu Özdemir, açık görüş sırasında, cezaevinde yaşadıklarını Betül Özdemir’e anlattı.

Önce domuzbağı yaptılar

Betül Özdemir’in iddiasına göre, 15 Eylül’de tutuklanarak cezaevine gönderilen Mehmet Özdemir, Salı günü koğuş arkadaşı Mazlum Arslan ile otururken birden gardiyanlar kapıyı açarak ellerine ve ayaklarına ters kelepçe taktı ve domuzbağı yaptı. Zor kullanılarak koğuştan çıkarılan tutuklular, psikolojik tedavi gören mahkûmların atıldığı, içerisinde yatak, battaniye, masa ve sandalye dahil hiçbir şeyin olmadığı, ses geçirmeyen “süngerli oda”ya atıldı. Mehmet Özdemir, gardiyanlar tarafından işkenceye ve çeşitli tehditlere de maruz kaldıklarını, görüşe de süngerli odadan çıkartılarak getirildiğini anlattı.

Suç duyurusunda bulundu

Eşinin vücudunun büyük bir bölümünün morluklarla kaplı olduğunu ifade eden Betül Özdemir ise Silivri Adliyesi’ne giderek Cumhuriyet Savcılığına suç duyurusunda bulundu. Şikayet dilekçesinde eşinin can güvenliğinden endişe duyduğunu belirten Özdemir dilekçesinde, “Eşimin darp edilmesi talimatının cezaevi müdürü tarafından verildiğinden şüpheleniyorum. Eşimi darp eden gardiyanlardan ve cezaevi müdüründen şikayetçiyim” ifadelerine yer verdi.