Adana Kürkçüler E Tipi Cezaevi’nde bir tutuklunun işkenceye uğradığı anın görüntüleri ortaya çıktı. Yedi gardiyan hakkında iki ayrı dava açıldı.

Cezaevinde işkenceye dava
Fotoğraf: AA

HABER MERKEZİ

Adana Kürkçüler E Tipi Kapalı Cezaevi’ndeki adli tutuklu Şehmuz Emen’in, 22 Şubat’ta sayım sırasında gardiyanlara hastaneye sevk için yaptığı başvurunun akıbetini sorduğu için kameralar önünde işkence gördüğü belirtildi. Mezopotamya Ajansı’nın haberine göre Emen’in yaşadıkları kameralara yansırken tutukluyu darbeden gardiyanlar hakkında iki ayrı dava açıldı.


BİLİRKİŞİ DOĞRULADI

Emen’in, Adana Cumhuriyet Başsavcılığı’na yaptığı suç duyurusu sonrası gardiyanlar hakkında iki farklı soruşturma başlatıldı. Soruşturmanın ardından Emen, Adana Kürkçüler 1 No’lu T Tipi Kapalı Cezaevi’ne sevk edildi. İddianamede, Emen’in ifadesine yer verildi. Emen ifadesinde, sayım esnasında yaşanan bir tartışma sonrası gardiyanların kendisini yere yatırarak odadan dışarı çıkardığını ve daha sonra darbedildiğini anlattı. D-20 1’inci kat 2’nci odaya çıplak bir şekilde sadece alt iç çamaşırı ile konulduğunu söyleyen Emen, yerlerin gardiyanlar tarafından ıslatıldığını ve kendisine “Geç içeri lan, ıslak yerde otur" denildiğini aktardı. İddianame kapsamında hazırlanan bilirkişi raporunda ise işkence doğrulandı. Savcılık, gardiyanlar Caner Güney ve Halit Arıkan hakkında, ‘zor kullanma yetkisine ilişkin sınırın aşılması’ ve ‘basit yaralama’ suçundan iddianame hazırlandı. Adana 23’üncü Asliye Ceza Mahkemesi’ndeki dava 13 Ekim’de görülecek. Savcılık ikinci soruşturmasında ise gardiyanlar Çağatay Şimşek, Hasan Gökçe, Hidayet Cankurt, Reşit Deprem ve Yücel Moralı hakkında ‘işkence yapmak’ suçundan iddianame hazırlarken Adana 10’uncu Ağır Ceza Mahkemesi iddianameyi kabul etti. Bu dava ise 28 Eylül’de görülecek.

VAZGEÇİN BASKISI

Emen’in ablası Perihan Güngör, yaşanan işkenceye tepki göstererek gardiyanların davadan vazgeçmeleri için kendilerine para teklif ettiğini öne sürdü. Davadan vazgeçmeyeceklerini ifade eden Güngör, işkence görüntülerini izledikleri andan itibaren aile olarak psikolojilerinin bozulduğunu söyledi. Emen’in avukatı Mehmet Nuri Toprak ise işkencenin kameralara yansıdığını hatırlattı ve müvekkilininsistematik işkenceye maruz kaldığını aktardı.