Cezaevinde şiddet ve ‘detaylı arama’

Dilan ESEN

Cezaevlerinden şiddet haberleri gelmeye devam ederken tutuklu ve hükümlüler ise hak ihlali başvuruları yapıyor. Bunun bir örneği Samsun’da yaşandı. Samsun Bafra T Tipi Kapalı Cezaevi’nde tutuklu bulunan Emir Karakum’un ikinci kez infaz koruma memurlarının şiddetine maruz bırakıldığı ileri sürüldü.

Tutuklu Emir Karakum, geçen yıl aralık ayında gizli tanık ifadeleri gerekçe gösterilerek ‘örgüt üyeliği’ suçlamasıyla tutuklandı. Yaklaşık 8 aydır cezaevinde tutulan Karakum hakkında henüz iddianame düzenlenmedi. Bu sırada Karakum’un annesi Birsen Karakum oğlunun infaz koruma memurları tarafından darbedildiğini belirtirken oğlunun ikinci kez şiddet gördüğünü öne sürdü.

Anne Karakum, şunları anlattı: “Kolunda plastik bir saat var. 8 aydır o saatle görüşe geliyor. 15 Temmuz’da bayram görüşüne gittik. Görüşe gittiğimizde ‘Saatini çıkartacaksın lan, görüşe çıkamazsın’ demişler. O da reddetmiş. Daha önce haziranda yaptığımız kapalı görüşü bitmesine 15 dakika kala kestiler. Bu nedenle saatini de çıkarmak istediler. Ağzını açtırmışlar, özel bölgelerine varana kadar taciz edercesine hakaret ederek aramışlar. Gardiyana ‘Sapık mısın doğru düzgün arama yapın, düzgün yaparsanız ben zaten aratırım’ demiş. Emir yanımıza geldiğinde kolları çizik içerisindeydi, darp izleri vardı. Gardiyanlar Emir hakkında ‘Aratmadı’ diyerek suç duyurusunda bulunmuşlar. Emir de gardiyanlar hakkında suç duyurusunda bulunacak.” Oğlunun daha önce de darbedildiğini söyleyen Karakum, “Oğlum 6 Haziran’dan bu yana açlık grevinde. Soruşturmasında 8 aydır hiçbir ilerleme yok, davası açılana kadar devam edecek, 9 kilo verdi” dedi.

Emir Karakum. (Fotoğraf: BirGün)Emir Karakum. (Fotoğraf: BirGün)

YİNE ŞÜPHELİ ÖLÜM

Öte yandan Metris Kapalı Cezaevi’nde 24 Haziran’da tutuklandıktan iki gün sonra kendini yaktığı iddia edilen Ali Ataç, hastanedeyken mahkemece tahliye edildi. Mezopotamya Ajansı’nın haberine göre Ataç’ın işkenceyle öldürüldüğünü öne süren ailesi suç duyurusunda bulundu. Ataç’ın ağabeyi Mehmet Can Ataç, “Doktorlara, beyin ölümünün nedenini sorduğumda, beynin oksijensiz kalmasını gösterdi. Aynı zamanda yanıkların ise ateş nedeniyle olma olasılığının yüksek olduğunu aktardılar. Ama Adli Tıp Kurumu’nda (ATK) net sonuçlar çıkacağını söylediler” dedi.