CHP İstanbul Milletvekili Sezgin Tanrıkulu, Tekirdağ Cezaevi’de kalan Ö.Y.’nin, 14 günlük karantina sürecini “tel kafes içinde, tek kişilik hücrede” geçirdiği yönündeki şikayetini Adalet Bakan Yardımcısı Uğurhan Kuş’a aktardı. Kuş, Tanrıkulu’na, “Ceza infaz kurumunda tel kafesli hücre diye tabir edilen bir yer bulunmuyor. Adaların bazılarının havalandırma bahçesinin üzeri fens teli ile örtülü” yanıtını verdi.

Cezaevinde 'tel kafes' iddiasına bakanlıktan yanıt: Havalandırma bahçesinin üzeri telli

CHP İstanbul Milletvekili Sezgin Tanrıkulu, Tekirdağ F Tipi Kapalı İnfaz Kurumu ve Gebze Kadın Kapalı Ceza İnfaz Kurumu’nda kalan tutuklu ve hükümlülerden gelen şikayetleri TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu gündemine taşıdı.

Buna göre, Tanrıkulu, Tekirdağ Cezaevi’nde kalan Ö.Y.’nin; “koronavirüs pandemisinde hastaneye gidip geldikten sonra 14 günlük karantinalarını tel kafesin içinde, tek kişilik hücrede geçirdiklerini ve bu konuyu savcılığa bildirmelerine rağmen sonuç alamadıklarını” aktardı.

ANKA'dan Tamer Arda Erşin'in haberine göre, Kuş, Ö.Y.’nin şikayetine verdiği yanıtta, mevzuatı aktardı. Kuş, “Ceza infaz kurumunda tel kafesli hücre diye tabir edilen bir yer bulunmuyor. Bir ve üç kişilik odaların bulunuyor. Adaların bazılarının havalandırma bahçesinin üzeri fens teli ile örtülü” dedi.

Kuş, Ö. Y.’nin 27 Haziran 2020 tarihinde Tekirdağ 1 No’lu T Tipi Kapalı İnfaz Kurumu’ndan Tekirdağ 2 No’lu F Tipi Yüksek Güvenlikli Kapalı İnfaz Kurumu’na nakledildiğini, burada karantinaya alındığı odanın havalandırma bahçesinin üzerinin mevzuat gereğince “fens teli ile örtülü” olduğunu bildirdi. Kuş, Ö.Y.’nin karantina süresi bittikten sonra yerleştirildiği odanın üzerinde tel bulunmadığını açıklayarak, “işkence ve keyfi muamelede de bulunulmadığını” kaydetti.

"GÜÇLENDİRİCİ GIDA VERİLİYOR"

Gebze Kadın Cezaevinde kalan S.H.K. de Tanrıkulu aracılığıyla ilettiği şikayetinde “hastane dönüşü karantina sürelerinin 17 gün olduğunu ve koğuşların kalabalıklaştığını” söyledi. Kuş, bu şikayete verdiği yanıtta ise söz konusu izole işleminin il sağlık müdürlüğünün önerisi doğrultusunda yapıldığını açıkladı. Kuş, bunun yanında tutuklu ve hükümlülere “bağışıklık sistemini güçlendirici gıdalar verildiğini” bildirdi.

Kuş, S.H.K.’nın ise 29 Eylül 2020 tarihinde Fatih Devlet Hastanesi Göz Polikliniği’ne götürüldüğünü ve cezaevine dönüşünde karantina koğuşuna alındığını, koronavirüs testi yapıldıktan sonra 15 Ekim günü kendi odasına alındığını aktardı. Kuş, söz konusu karantina işleminin “mevzuat gereğince yerine getirildiğini ve kurum personelinin kusuru olmadığını” kaydetti.