Cezaevinden tahliye edilen Eren Erdem kimdir?

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Parti Meclisi (PM) Üyesi ve eski İstanbul Milletvekili Eren Erdem, dün akşam tutuklu bulunduğu Silivri Cezaevi'nden tahliye oldu.

İstanbul Bölge Adliye Mahkemesi 3’üncü Ceza Dairesi, “silahlı terör örgütüne üye olmamakla birlikte örgüte bilerek ve isteyerek yardım etmek” suçundan 4 yıl 2 ay hapis cezası verilen Erdem’in yurt dışına çıkış yasağıyla tahliyesi yönünde hüküm verdi. Dün akşam saatlerinde tahliye edilen Erdem, cezaevine ait bir minibüsle getirildiği TEM Otoyolu kenarındaki bir dinlenme tesisinde, CHP’liler tarafından karşılandı.

EREN ERDEM NE ZAMAN TUTUKLANDI?

29 Haziran 2018'de Ankara'daki evinin önünden gözaltına alınan Erdem, 489 gün Silivri Cezaevi'nde kaldı.

cezaevinden-tahliye-edilen-erdem-erdem-kimdir-644080-1.

Kapatılan Karşı Gazetesi'nin Genel Yayın Yönetmenliğini yaptığı sırada 17-25 Aralık sürecine ilişkin yasadışı ses kayıtlarını yayımladığı gerekçesiyle İstanbul 23. Ağır Ceza Mahkemesi'nin “silahlı terör örgütüne üye olmamakla birlikte bilerek ve isteyerek yardım” iddiasıyla yargılanan Erdem hakkında 4 yıl 2 ay hapis cezası verildi.

ERDEM'İN SAVUNMASI

Eren Erdem'in savunmasından bir bölüm şöyle:

"Ahmet Şık'a FETÖ'cü diyen yapı şimdi beni FETÖ'cü ilan etti. Bu suçlama mezhebime, meşrebime uymaz. Karşı gazetesinde FETÖ eleştirildi. Ne kaçması? Polis korumam var. Gizli tanık seçerken insan dikkat eder. Çikolata kutusunda belge gelmişmiş, insan biraz zeka seyiyesi olan gizli tanık seçer. İlçe başkanı ile yaptığım konuşmadaki 'ön kesmeyi' adam kesmek diye yazmışlar. Adamın yüzünde çizik yok. Twitter ve medya üzerinden suçlanıyorum A haberin yayınlari ile dosya oluşturulmuş. Suçlu olsam kaçardım suçsuzum ve mücadeleye devam. Kaçsam kaçardım ama buradayım.

"İspat etsinler idamımı talep ederim"

İddianamede şaşırdığım nokta şu: Her iddianame delilden şüpheliye gider bu dosyada şüpheliden delile gidilmiş. FETÖ'nün gazeteye tek kuruş verdiğini ispat etsinler idamımı talep ederim. O dönem ilanlarla ayakta durduk. Cumhuriyet, Birgün 'Biz yayın yasağını deleceğiz' dedik en fazla bu suçla suçlanabilirim. Bu iddianame FETÖ ile mücadeleye zarar verir, sulandırır, bütün dünya dalga geçer. CHP PM üyesiyim nereye gideceğim? İddianame çürük. Milletvekilliğimin düştüğü hafta tutuklanmam adalete zarar verir..."

BİR GÜNDE İKİ KARAR

Eren Erdem hakkında 23. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından Ocak 2019'da tahliye karar verilmişti. 23. Ağır Ceza Mahkemesi'nin kararına itirazda bulunan savcılık, kaçma şüphesiyle yeniden yakalama kararı istedi.

24. Ağır Ceza Mahkemesi de cezaevinden henüz tahliye edilmeden Erdem hakkında tutuklamaya yönelik yakalama kararı çıkardı.

NASIL TAHLİYE OLDU?

Yargı paketinin geçtiğimiz günlerde Resmi Gazete'de yayımlanıp yürürlüğe girmesi ardından Eren Erdem'in avukatları, istinaf mahkemesine temyiz ve tahliye başvurusu yaptı.

Avukat Onur Cingil, yasada Erdem'in yararlanabileceği iki önemli hüküm olduğunu belirtmiş ve bunların 5 yılın altındaki ceza alanlara Yargıtay'da temyiz yolunun açılması ve mahkemelerin ancak "somut delil varsa hüküm kurabileceği"ne ilişkin düzenlemeler olduğunu ifade etmişti.