Cumhuriyet Davası’nda 5 yılın altında ceza alan isimlerin kısa sürede hapse girmesi bekleniyor. Kanun önünde eşitliği gözetmeyen bu durum için davanın avukatları dün son kez ‘infazın durdurulması’ dilekçesi verdi. Cumhuriyet Davası’ndan yargılanan gazeteciler, “Cezaevine başımız dik gireceğiz” derken avukatlar da AYM ve AİHM’in başvurularını iki yıldır görüşmemesini eleştirdi. Mahkeme kararının geçen hafta UYAP’a yüklenmesiyle davada […]

Cezaevine başımız dik gireceğiz

Cumhuriyet Davası’nda 5 yılın altında ceza alan isimlerin kısa sürede hapse girmesi bekleniyor. Kanun önünde eşitliği gözetmeyen bu durum için davanın avukatları dün son kez ‘infazın durdurulması’ dilekçesi verdi. Cumhuriyet Davası’ndan yargılanan gazeteciler, “Cezaevine başımız dik gireceğiz” derken avukatlar da AYM ve AİHM’in başvurularını iki yıldır görüşmemesini eleştirdi.

Mahkeme kararının geçen hafta UYAP’a yüklenmesiyle davada yargılanan ve ceza alan 14 isimden 8’i’nin; Güray Öz, Musa Kart, Hakan Kara, Önder Çelik, Kadri Gürsel, Bülent Utku, Mustafa Kemal Güngör ve Emre İper’in tekrar cezaevine girmesi an meselesi haline geldi. Beş yılın üstünde ceza alan Murat Sabuncu, Akın Atalay, Aydın Engin, Ahmet Şık, Hikmet Çetinkaya ve Orhan Erinç hakkındaki Yargıtay süreci ise devam ediyor.

Bugün, İstanbul Barosu’nda basın açıklaması düzenleyen gazeteciler ve davanın avukatları, yaşanan süreci değerlendirdi. Açıklamaya davada yargılanan isimlerden Akın Atalay, Orhan Erinç, Aydın Engin, Murat Sabuncu katıldı, TİP Milletvekili Barış Atay da destek ziyaretinde bulundu.

EŞİTLİĞE AYKIRI

Cumhuriyet Davası avukatları adına açıklamayı yapan Tora Pekin, bugün bir kez daha infazın durdurulması başvurusu yapıldığını kaydetti. 5 yılın altında ceza alanlar için Yargıtay yolunun kapatıldığını hatırlatan Pekin, aynı dosyada, aynı eylemlerle, aynı suçlamayla yargılanan insanların bazılarının hapse atılmak istenmesinin ‘kanun önünde eşitlik ilkesine’ aykırı olduğunu söyledi.

AYM VE AİHM ELEŞTİRİSİ

Pekin, Anayasa Mahkemesi (AYM) ve Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ni (AİHM) de eleştirerek, “Tutuklamaların haksızlığına ilişkin olarak AYM ve AİHM’e yaptığımız bireysel başvuruların iki yıldır ele alınmadığını hatırlatalım. AYM ya da AİHM, Anayasa ve Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’ni gözeten bir karar vermiş olsalardı bugün burada olmayabilirdik” ifadelerini kullandı.

Cumhuriyet gazetesi karikatüristi Musa Kart, cezaevi tehdidinin cumhuriyete, demokrasiye ve laikliğe olan inançlarına etki etmeyeceğini belirterek, “Bu inancı değiştiremezler. Cezaevine başımız dik gireceğiz” dedi. Kart, yaşadıklarında gazete yönetiminin de payı olduğunu söyleyerek ayrıca kendilerine dayanışma gösterilmediğini de sözlerine ekledi.

HESABINI KİM VERECEK?

Avukat Mustafa Kemal Güngör ise, 24 yıldır mesleğini yaptığını hatırlatarak, “Bu davada başından beri ceza hukukun tüm evrensel ilkeleri ayaklar altına alındı” dedi. Güngör, 5 yılın üzerinde ceza alan isimler için Yargıtay’ın hükmü bozma kararı vermesi durumunda kendilerinin de cezaevindelerse tahliye edileceklerini hatırlatarak, “Ama o süre içinde cezaevinde oluşumuzun hesabını kim verecek?” diye sordu.

Davanın avukatlarından Duygun Yarsuvat ise, davanın ‘bir proje’ olduğunu vurgulayarak, “Bu bir Cumhuriyet’i yok etme davasıdır” ifadesini kullandı.