Hapishanelerdeki hak ihlalleri ciddi boyutlara ulaştı. 2019’da Marmara Bölgesi’ndeki cezaevlerinden 502 başvuru yapılırken 2 bin 186 hak ihlali tespit edildi. Raporda, “Cezaevlerinde baskı ve işkence olağanlaştırılmaya çalışılıyor” ifadeleri yer aldı

Cezaevlerinde bir yılda 2 binden fazla hak ihlali

Haber Merkezi

Marmara Bölgesi’ndeki 54 cezaevinden geçen yıl boyunca 502 hak ihlali başvurusu yapılırken, 2 bin 186 ihlal tespit edildi.

İnsan Hakları Derneği İstanbul Şubesi Hapishane Komisyonu 2019’da Marmara Bölgesi cezaevlerinde yaşanan hak ihlallerine ilişkin raporunu açıkladı. Raporda ayrıca İzmir Aliağa 2 No’lu T Tipi Cezaevi de incelendi. Açıklamayı dernek adına yapan Şube Başkanı Gülseren Yoleri, hapishanelerde işkence ve kötü muamelenin ciddi boyutlara ulaştığını vurguladı.

“Mahpuslar hastaneye kelepçeli şekilde götürülmüş, doktor ve sağlık personelinin İstanbul Protokolü’nü hatırlatarak, muayene, röntgen çekilmesi ve tedavi esnasında kelepçelerin açılmasını talep ettikleri durumlarda dahi bu talepleri reddedildi” diyen Yoleri, şöyle konuştu:

"Cezaevlerinde baskı ve işkence olağanlaştırılmaya çalışılmış, ‘süngerli oda’ diye tabir edilen hücreler, işkence hücreleri olarak kullanılıyor. Tüm hapishanelerde, mahpuslar, etkili bir revir hizmeti alamadıklarını, tam teşekküllü hastanelere sevk taleplerinin reddedildiğini ya da geciktirilerek yapıldığını belirtti. Tutuklulara keyfi olarak disiplin cezaları veriliyor."

EN ÇOK BAŞVURU SİLİVRİ’DEN

Rapora göre derneğe, cezaevlerinden yapılan başvuru sayıları şu şekilde:

*Tekirdağ 1 ve 2 No’lu Cezaevi: 65
*Silivri Cezaevi: 69
*Maltepe 1 ve 2 No’lu Cezaevi: 35
*Edirne F Tipi Cezaevi: 30
*Kandıra 1 ve 2 No’lu Cezaevi: 40
*Gebze M Tipi Cezaevi: 24
*Bakırköy Kadın Kapalı Cezaevi: 20
*Metris R ve Kartal H Tipi Cezaevi: 35
*İzmir Aliağa 2 No’lu T Tipi Cezaevi: 74
*Diğer cezaevleri: 111

Ayrıca aylara göre başvuru dağılımı yapılan rapora göre en çok ihlal ağustosta yaşandı. Ağustosta tutuklular tarafından 111 ihlal başvurusu yapılırken bu ayı 63’le şubat, 59’la kasım takip etti.

BASKI SİYASİLERE

Derneğe ihlal başvurusu yapan mahkûmların yüzde 91’i politik nedenlerle tutuklanırken, yüzde 9’u ise adli sebeplerden dolayı cezaevinde bulunduğu belirtildi. Rapora göre cezaevlerinde en çok baskı politik tutuklulara yönelik oldu.

Çeşitli hapishanelerde kalan mahkûmların konularına göre yaptıkları bazı başvurular şöyle:

*Sağlık ve tedavi hakkına erişim engelleri: 361
*Kötü muamele, darp, işkence, ters kelepçe: 371
*Muayene sırasında kelepçelerin çıkarılmaması: 73
*Sürgün sevk: 110
*Süreli-süresiz yayınlar ve kitap, mektup yasakları: 175
*Tehdit, küfür, ırkçı söylem, onur kırıcı davranışlar: 156
*Görüş yasağı, kısıtlaması: 72
*Suç duyurusu, şikâyet dilekçelerinin gönderilmemesi: 79
*Uzun tutukluluk ve adil yargılanmama: 18

AYRIMCILIK SÜRÜYOR

Ceza infaz sisteminde giderek derinleşen ayrımcılık ve benzeri sorunların geçen yıl da sürdüğü belirtilen raporun sonuç kısmında, şöyle denildi: “Türkiye hapishanelerinde 286 bin civarında mahpus bulunmakta ve yaşanan hak ihlalleri tüm mahpusları yakından etkilemektedir. Hapishanelerde yaşanan hak ihlalleri sadece mahpusların mücadelesi ile değil dışarıdan yürütülecek mücadelenin desteği ile önlenebilir.”