Cezaevlerinde yaşanan hak ihlalleri bitmek bilmiyor. İzmir 1 No’lu Cezaevi’nde tutuklu bulunan Rıza Özçolak, “Hapishanelerde baskı ve hak gaspları eksik olmuyor” dedi. HDP’li Farisoğulları Elazığ Cezaevi’nde askerlerin özel ekip oluşturduğunu söyledi

Cezaevlerinde hak ihlalleri bitmiyor


Cezaevlerinde yaşanan hak ihlalleri son bulmadığı gibi artmaya da devam ediyor. Özellikle siyasi tutukluların uğradığı hak ihlali haberlerine her gün bir yenisi daha ekleniyor. Tutuklular kitap, görüş ve iletişim yasaklarının haksız yere kendilerine verildiğini öne sürerken, uzun zamandır hastane ve adliyeye götürülmediklerini dile getirdi.

İzmir 1 No’lu F Tipi Cezaevi’nde tutuklu bulunan Rıza Özçolak BirGün’e yazdığı mektupta yaşadıkları hak ihlallerini anlattı. İhlallerin ve yasakların son bulmasını isteyen Özçolak, hapishanelerde baskı, zulüm ve hak gasplarının eksik olmadığını söyledi. Özçolak, kendisi ve kendisi gibi cezaevinde tutuklu bulunan arkadaşlarının beş aydır jandarma tarafından hastane ve adliyeye götürülmediklerini belirtti. Jandarmanın yaptığı keyfi aramayı kabul etmediklerini dile getiren Özçolak, “Onurlu olmamızı fırsata çevirerek bizi götürmemek için her yolu deniyorlar” dedi.

TUTUKLULAR KAMERA İLE İZLENİYOR

Hastane ve adliyeye tek tek hücrelere bölünmüş ring aracı ile götürülmek istendiklerini vurgulayan Özçolak, “Sadece bununla da kalmıyor. Araçlara bir kişinin bile sığmadığı gibi kamera ile izleniyor. Bu araçlar sağlıksız ve tecridi ağırlaştırıyor. Bu durum kabul edilemez” ifadelerini kullandı.

Adliye ve hastanede ise başka sorunlar yaşandığını aktaran Özçolak, “Çift kelepçe uygulaması yapılıyor. Hapishane idaresi hastane sevklerini geciktiriyor” diye konuştu. Son olarak Özçolak, infaz hâkimliğinin, jandarmanın uygulamalarını meşrulaştırıcı kararlar aldığını ekledi.

MAHKEMEDE DE HUKUKSUZLUK YAŞANIYOR

Kocaeli Gebze Kadın Kapalı Ceza Evi’nde tutuklu bulunan, Grup Yorum üyeleri Dursun Göktaş ve Nurhan Yılmaz gönderdikleri mektupta grubun haksızlıklara karşı açlık grevinde olduklarını hatırlattı. Maruz kaldıkları adaletsizlik ve hak ihlallerini aktaran üyeler, tutukluluklarına son verilmesi gerektiğini belirttiler.

Grup Yorum üyesi Helin Bölek ile aynı koğuşta kaldığını söyleyen Dursun Göktaş, “ Halkın sanatını yapan Grup Yorum üyeleri tutuklandı. Üstelik üyelerin başın ödül konuldu. Milyonlarca insana konser veren, sosyalist düşünceye sahip olan bir müzik grubu hedef haline geldi. Ezilen hakların seslerini duyurmak için grevdeyiz adalet istiyoruz” dedi. Aynı ceza evinde kalan Nurhan Yılmaz ise mektubunda mahkemede çok fazla hukuksuzluk yaşadığını iletti.

***

cezaevlerinde-hak-ihlalleri-bitmiyor-612269-1.

Askerden özel ekip

Hak ihlalleri ile gündemden düşmeyen Elazığ 2 No’lu T Tipi ve Kadın Kapalı Cezaevi’nde tutukluların koğuşları basılarak, darp edildiği, keyfi disiplin cezalarının verildiği, gazete ve kitaplara el konulduğu öne sürüldü. Ortaya çıkan iddialar sebebiyle HDP Diyarbakır Milletvekili Musa Farisoğulları, cezaevindeki tutuklularla görüştü. Askerlerin gardiyan yapıldığını belirten Farisoğulları, Elazığ Cezaevi’nde ‘A ve B takımı’ diye tanımlanan özel ekiplerin olduğunu kaydetti. Farisoğulları, gardiyanların saldırısında birçok tutuklunun darp edildiğinin bilgisini verdi. Gardiyanların arama adı altında koğuşlara girip her tarafı dağıttığını ve keyfi tutanakların tutulduğunu ifade eden Farisoğulları, tutulan tutanaklar sonucunda keyfi disiplin cezalarının verildiğini söyledi. Daha önce defalarca Elazığ Cezaevi’nde yaşanan ihlalleri Meclis gündemine taşıyarak, Adalet Bakanlığı’na sorduklarını belirten Farisoğulları, önergelere cevap verilmediğini ve hak ihlallerinin gittikçe arttığını vurguladı.