Cezaevlerinde hızlı yükseliş: Hasta sayısı 15 günde yedi katına çıktı

HÜSEYİN ŞİMŞEK

Resmi rakamlara göre iki binden fazla yurttaşın hayatını kaybetmesine neden olan koronavirüs salgını, cezaevlerinde de hızla yayılıyor. Salgın, infaz düzenlemesinden yararlanamayan on binlerce mahkumun sağlığını tehdit ederken vaka sayısında son 15 günde yüzde 606 artış yaşandığı bildirildi.

CHP Genel Başkan Yardımcısı Gamze Akkuş İlgezdi, son 15 günde vakaların büyük oranda arttığını ifade ederek, “Cezaevlerinde acil önlem alınması gerekiyor. Aksi takdirde meydana gelebilecek ölümlerde sorumluluk siyasi ve bürokratik iradenin olacaktır” dedi.

İlgezdi, cezaevlerinde sosyal mesafe olanağının bulunmadığını, salgının yayılması için koşulların son derece uygun olduğunu belirterek, "13 Nisan'da cezaevlerinde toplam vaka sayısı 17 idi. Üç mahkumun ise virüs nedeniyle hayatını kaybettiği biliniyordu. 28 Nisan’daki vaka sayısı ise resmi açıklamalara göre 120’ye yükseldi. Sayının daha da yüksek olmasından endişe ediyoruz. Cezaevlerinde giderek artan risk Adalet Bakanı Abdülhamit Gül’ün açıklamalarından da ortaya çıkmıştır. Bu artışın yaşandığı sürede İnfaz Yasası'nın kabulü ile birlikte cezaevlerinden yaklaşık 90 bin kişi de tahliye edildi. Bunu da hesaba katmak gerekiyor” diye konuştu.

DEZAVANTAJLI GRUPLARA DİKKAT

İlgezdi, cezaevlerinde 3 bin 100 çocuk hükümlü ve tutuklu bulunduğunu, kronik hastaların sayısının ise bilinmediğini kaydederek, “Cezaevlerinde tutuklu ve hükümlü olarak bulunan hamile kadın mahpus sayısına ilişkin veriler paylaşılmamaktadır. Kalp rahatsızlığı, astım, KOAH, kanser ya da yüksek tansiyon gibi kronik hastalıkları olan tutuklu ve hükümlü sayısı da bilinmemektedir. Doğal olarak cezaevlerinin dezavantajlı gruplarını oluşturan hamileler, çocuklar ve hastalar daha büyük bir riskle karşı karşıya koronavirüse karşı hayatta kalmaya çalışıyorlar” dedi.