Cezaevlerindeki vakalara ilişkin 132 gündür açıklama yapılmazken içeride yaşananlar sır durumunda. Ülkedeki 8 cezaevinde vaka artışı olduğunu belirten HDP’li Gergerlioğlu, “Hapishaneler can pazarına dönüştü” dedi.

Cezaevlerindeki vakalardan 132 gündür haber yok: Can pazarı

Dilan Esen

Koronavirüs salgınının ülkeye girdiği ilk günlerden bu yana bir sır halini alan cezaevleri ile tutuklu ve hükümlülerin durumu 8 aydır bir bilinmezlik içinde. Hem Adalet Bakanlığı’nın hem de cezaevi yönetimlerinin koronavirüs vaka sayısı ve salgın nedeniyle hayatını kaybedenlere ilişkin açıklamaları oldukça yetersiz kaldı.

Yetkililer tarafından cezaevlerine ilişkin en son açıklama 17 Haziran günü yapıldı. O tarihten beri 132 gün boyunca kara bir kutu haline dönüştürülen cezaevlerine ilişkin herhangi bir açıklama yapılmadı. Tutuklu ve hükümlülerin içeride yaşadıkları bilinmezken yakınları ise çaresiz bir bekleyiş içinde.

HDP Kocaeli Milletvekili Ömer Faruk Gergerlioğlu, BirGün'e yaptığı değerlkendirmede pek çok cezaevinde koronavirüs vakası bulunduğunu belirtti. Ancak bu vakaları mahkûm yakınlarından öğrenebildiklerini söyleyen Gergerlioğlu, geçen haftalarda Van, Elazığ ve Elbistan cezaevlerinden pozitif çıkan mahkûmların olduğunu aktardı. Gergerlioğlu, gelen şikâyetler doğrultusunda yakın zamanda şu cezaevlerinde vakaların artış gösterdiğini savundu:

♦ Menemen Cezaevi
♦ Kayseri Cezaevi
♦ Sincan Cezaevi
♦ Niğde Cezaevi
♦ Amasya Cezaevi
♦ Gaziantep H Tipi Cezaevi
♦ Tokat Cezaevi
♦ Keskin Cezaevi

SALGINLA BOĞUŞUYORLAR

Resmi makamlardan yapılan açıklamaların birbirini tutmadığına dikkat çeken Gergerlioğlu, şunları dile getirdi: “Cezaevi olmasa bu bakanlığı nasıl yönetirdim diye düşünüyorlar, gizlemeye çalışıyorlar. Hastalıklar artıyor açıklama yapmadan sıyrılmaya çalışıyorlar. İnsanlar salgınla boğuşuyor Adalet Bakanlığı gayet rahat. Cezaevleri, can pazarına dönüşmüş durumda.”

BAKANLIĞIN İNSAFINA KALDI

Vakaların ve ölümlerin arttığını belirten Gergerlioğlu, şöyle konuştu: “Mahkûm yakınlarından bize koğuştaki sayılara dair net bilgiler geliyor. En önemlisi bu vaka ve ölümlerde çok ağır ihlallerin olması. Her bir ölüm vakasını araştırdığımızda çok ağır ihlallere rastlıyoruz. Verdiğimiz soru önergelerine cevap gelmiyor. Açıklama yapmaları insaflarına kalmış durumda, vatandaşa verilen değer bu. Cezaevleri ağzına kadar muhalifleriyle dolduran bir yönetim istediği gibi yönetiyor. Adalet, yargı cezaevleri berbat.”

***

Alınması gereken önlemler

İnsan hakkı savunucuları tarafından alınması gereken önlemler defalarca şöyle sıralanmıştı:

♦ Ortak alanların her gün dezenfekte edilmesi.

♦ Yeterli, dengeli ve sağlıklı beslenmesinin sağlanması, vitamin takviyesi yapılması.

♦ Risk grubunda ve kişisel hijyenlerini sağlamakta yetersiz olanların adli kontrol yoluyla cezalarının ertelenmesi sağlanana kadar, kapasitesi ve hijyen koşulları uygun ortamlarda tutulması.

♦ Hapishanelerde görev yapan tüm personelin bilgilendirilmesi.

♦ Hapishane içine girecek kişilerin salgını önlemek için uyması gereken hijyen kuralları ve alması gereken önlemler konusunda bilgilendirilmesi, koruyucu malzemeler sağlanması.

♦ Kurumda düzenli ve yeterli sayıda sağlık personelinin bulunması.

♦ Belirti gösteren kişilerin testlerinin hızlı ve güvenilir şekilde yapılabilmesi.

♦ Hapishanelere yakın yerlerde bulunan hastanelerin yeterli sağlık hizmeti verilebilmesi için gerekli önlemlerin alınması,

♦ Mahkûmların hijyenik ve sağlığa uygun araçlarla taşınması.