Cezaevlerine adalet gelmiyor
Fotoğraf: AA

Haber Merkezi

Tutuklu ve hükümlüler cezaevlerinde aileleri ise dışarıda adalet istiyor. Cezaevlerinde yaşanan hak ihlallerine her gün bir yenisi eklenirken hasta tutuklular ile infaz süresi dolan hükümlüler tahliye edilmiyor.

Diyarbakır’da hasta ve infazı yakılan tutukluların aileleri, Adalet Nöbeti eyleminin 266’ncı gününde D Tipi Cezaevi’nin önünde açıklama yaptı. Kişiye özel kanun olmaması gerektiğini belirten tutuklu yakınları, “Hiçbir dilde anlaşılmadık. Geç olmadan talepler karşılanmalı” dedi. Aileler adına konuşan 30 yıldır tutuklu olan Abdulhalim Kırtay’ın kızı Herdem Mervani, “Kanunlar bütün tutuklular için geçerli olmalı. Gün geçtikçe sağlık durumları kötüye gidiyor. Birçok tutuklu hayatını kaybetti. Tüm siyasi partiler sesimizi duymalı. Taleplerimiz karşılanmalı. Adalet Bakanı’na sesleniyoruz. Şimdiye kadar çok sayıda kanun çıkarıldı, çok sayıda kişi tahliye edildi. Ancak bizim taleplerimiz duyulmuyor. Hasta tutuklular bir an önce tahliye edilmeli, sağlık durumları kötüye gidiyor” diye konuştu.

HDP’li iki milletvekili ise tutukluların durumlarını Meclis gündemine taşıdı. HDP Diyarbakır Milletvekili Dersim Dağ, Elazığ 2 No’lu Yüksek Güvenlikli Kapalı Cezaevi’nde tek kişilik hücrede tutulan hasta tutuklu Fevzi Fidan ve Rize Kalkandere L Tipi Kapalı Cezaevi’nde 30 yıldır tutuklu bulunan Selim Ertene’nin ‘iyi hal’li olmadığı gerekçesiyle tahliyesinin ertelenmesini Adalet Bakanı Bekir Bozdağ’a sordu. Dersim Dağ, şu soruları yöneltti: “Elazığ 2 No’lu Yüksek Güvenlikli Kapalı Cezaevi'nde tek kişilik hücrede tutulan Fevzi Fidan’ın tedavisinin yapılmamasının gerekçesi nedir? Fevzi Fidan’a şiddet uygulandığına ilişkin Bakanlığınızca denetim yapılmış mıdır? Selim Ertene’nin maddi ve manevi hakları iade edilerek tahliyesi gerçekleşecek midir?”

KİTAP VERMİYORLAR

HDP Kocaeli Milletvekili Ömer Faruk Gergerlioğlu ise Meclis'te düzenlediği basın toplantısında, Ceza ve Tevkifevleri Genel Müdürlüğü’nün mahkûmlara yasaların üstünde keyfi muamelede bulunduğunu belirtti. Mahkûmlara kitap ve yayınların verilmediğini söyleyen Gergerlioğlu, hak ihlallerinin arttığına değindi.