Salihli Ağır Ceza Mahkemesi, 2 yıl boyunca istismara maruz kaldıktan sonra öldürülen zihinsel engelli çocuk Zehra Çelik’in dosyasında, fail İsmail Karakoç’un cezai ehliyetinin olup olmadığının araştırılmasını istedi.

Cezai ehliyeti araştırılacak
Zehra Çelik’in babası. (Fotoğraf: BirGün)

Uğur ŞAHİN

Adli Tıp Kurumu’nun ‘Rızası vardı’ şeklinde rapor verdiği zihinsel engelli Zehra Çelik’i 2 yıl boyunca istismar edip öldüren İsmail Karakoç’un bu kez de cezai ehliyetinin bulunup bulunmadığı araştırılacak.

Manisa Salihli’de 16 yaşındaki Zehra Çelik’i iki yıl boyunca cinsel istismara maruz bırakıp, su kanalına atıp öldürdüğü belirtilen İsmail Karakoç’un dosyasında İstinaf, 21 Aralık 2022’de son derece tartışmalı bir karara imza attı. İzmir Bölge Adliye Mahkemesi (BAM) 4. Ceza Dairesi, sanık Karakoç’un TCK 103, yani ‘çocukların cinsel istismarı suçu’nu değil, ‘cebir tehdit ve hile olmaksızın 15 yaşını bitirmiş̧ çocukla cinsel ilişki' suçunu işlediğini savundu. Mahkeme, bu suçta cezalandırmanın mağdurun şikâyetine bağlı olduğunu ancak 16 yaşındaki Çelik’in, fail hakkında bu yönde hiç şikâyeti bulunmadığını belirtti. İstinaf, bu sebepten ötürü Salihli Ağır Ceza Mahkemesi'nin ‘beraat’ yerine, suçlamayı düşürmüş olması gerektiğini kaydetti. Aynı kararda, sanığın savunmasında 'panik atak' rahatsızlığının olduğunu, bu nedenle de gece su kanalının içerisinde çırpındığını gördüğünü belirttiği Çelik'e yardım edemediğini söylediği hatırlatıldı. BAM 4. Ceza Dairesi, bu beyan üzerine sanık için Ruh ve Sinir Hastalıkları Hastanesi'nden rapor alınması gerektiği ancak ilk derece mahkemesinin bunu gözetmediğini dile getirdi. Karakoç’un cinayetten müebbet hapis aldığı hüküm bozulurken dosya yeniden yargılama için Salihli Ağır Ceza Mahkemesi’ne gönderildi.

MAHKEMEDEN TALEP

Bu karar üzerine Salihli Ağır Ceza Mahkemesi, 5 Ocak tarihinde Cumhuriyet Başsavcılığı Muhabere Bürosu'na bir yazı gönderdi. Mahkeme, Karakoç’un Manisa Ruh ve Sinir Hastalıkları Hastanesi’ne sevk edilmesinin sağlanarak, ‘cezai ehliyetinin bulunup bulunmadığı’nın araştırılmasını istedi. Söz konusu yazıda, şöyle denildi: “İsmail Karakoç'un dosya örneği ile birlikte Manisa Ruh ve Sinir Hastalıkları Hastanesi’ne sevkinin sağlanarak gerekirse CMK'nın 74. maddesine göre gözleme tabi tutulmak suretiyle; Sanığın 12 Haziran 2020 tarihinde işlediği iddia olunan 18 yaşından küçük çocuğa karşı kasten öldürme, 15-18 yaş grubundaki çocuğun cinsel istismarı, 15-18 yaş grubundaki reşit olmayanla cebir tehdit ve hile olmaksızın rızasıyla cinsel ilişki, TCK 148. maddesine muhalefet suretiyle yağma, yardım ve bildirim yükümlülüğünün yerine getirilmemesi sonucu ölüme neden olma suçları yönünden cezai ehliyetinin bulunup bulunmadığı, TCK'nın 32/1 ve 32/2. Maddeleri kapsamında olup olmadığı" hususlarında rapor aldırılarak işin tutuklu olması nedeniyle acilen mahkememize gönderilmesi rica olunur.”

‘DOSYA KAPATILABİLİR’

Çelik ailesinin avukatı Ece Çam, mahkemenin talebine tepki gösterdi. Avukat Çam, şunları ifade etti: “Savcı talebiyle İsmail Karakoç'un yıllar sonra ceza ehliyetinin olup olmadığının araştırılması amacıyla sanığın hastaneye sevkine karar verildi. Hastanede, sapasağlam olan sanığın üç yıl sonra ceza ehliyeti olmadığı söylenirse, sanık öldürme suçundan aldığı ağırlaştırılmış müebbet suçundan, istismar suçundan olduğu gibi kurtarılacak. Sadece tedaviyle yetinilecek. Çelik’in maruz bırakıldığı istismarın suçu ortadan kaldırıldığı gibi, öldürülmesinde de dosya kapatılabilir.”

***

DAVADA SKANDAL ZİNCİRİ YAŞANDI

Manisa’da üç yıl önce, Zehra Çelik kayboldu. Çelik’in cansız bedeni, DSİ’ye ait su kanalında bulundu. Ailenin kızlarını suya attığından şüphelendiği Karakoç, gözaltına alındı, ardından serbest bırakıldı. Çelik’in ölümünün üzerinden geçen bir yılın sonrasında Karakoç 2021’de tutuklandı. ATK hazırladığı raporda, Çelik’in “cinsel ilişki için göstermiş olduğu rızanın sonuçlarını algılama yeteneğinin gelişmiş olduğu” iddia edildi. İstismardan beraat eden Karakoç, cinayetten ‘ağırlaştırılmış müebbet’ hapis cezası aldı.