Cezalar holdinglere değil esnafa uygulanıyor

Meral Danyıldız

Birleşik Esnaflar Derneği, İstanbul Maltepe Sahili’nde bir araya gelerek şartlarının iyileştirilmesi istemiyle basın açıklaması gerçekleştirdi. Tekel bayilerinde alkol satışına uygulanan saat kısıtlamasına da değinilen açıklamada küçük esnafın ayakta kalmakta güçlük çektiği kaydedildi.

Dernek Başkanı Hüseyin Ataçer, pandemi sebebiyle küçük esnafın entübe durumda olduğuna ve yaşam mücadelesi verdiğine dikkat çekti: “Esnafımızın karabasanı olan 22.00-06.00 saatleri arasındaki satış yasağının esnafımızın iflasına neden olduğunu belirtmek istiyorum. 2013 yılından bu yana serbest ticaret hakkımızın kısıtlanması bizleri büyük mağduriyetlere sürükledi.

Müşteri talebine olumsuz cevap veren esnaf baskı ve şiddetle karşılaşıyor, yaralanıyor. Vergisini ödeyip satış yaptığımız ürünler üzerinden baskı görmek psikolojik bozukluklara neden oluyor. Ağır kriz ve pandemi koşulları altında yaşam mücadelesi verirken fırsatçı AKP milletvekilleri 22.00-06.00 saatleri arasında satış yapan esnafa bir adet bira için 320 bin lira idari para cezası verilmesini öngören kanun teklifi hazırlayıp Meclis’e sundu.”

Büyük holdinglere uygulanmayan idari para cezalarının gariban esnafa uygulandığının altını çizen Ataçer, “Yedi yılda altı kez patlayan havai fişek fabrikasında ve on yıllardan bu yana birçok işletmede, maden ocaklarında iş cinayetlerine kurban giden emekçiler için neler yapıldı ve bu işletmelere ne gibi ceza ve yaptırımlar uygulandı?” diye sordu. Ataçer, taleplerini şöyle sıraladı:

■ Pandemiden dolayı ödeme güçlüğü çeken esnafın kredi kartı borçları 6 ay faizsiz ertelensin.

■ 22.00-06.00 saatleri arasında uygulanan alkol yasağının kaldırılsın.

■ İdari para cezaları iptal edilsin ve ödeme yapanların paralarının iade edilsin.

■ Haksız rekabete neden olan alışveriş merkezleri şehir dışına taşınsın ya da kapanış saatleri 19.00-20.00 saatleri arasına çekilsin.