Son iki yılda 258 bisikletli trafik kazalarında yaşamını yitirdi. Kazada çocuklarını kaybeden Gündüz ve Kemçin aileleri, sanıkların tutuklu yargılanmasını ve kasten öldürme suçundan ceza almasını talep ediyor.

Cezalar yetersiz adalet istiyoruz

Nisa KÜÇÜK

Ülke genelinde bisiklet kullanımının yaygınlaşmasıyla birlikte trafikte kazalarda da artış yaşanıyor. Bisikletli Yaşam Platformu’ndan Mustafa Karakuş’un açıklamasına göre son iki yılda trafik kazalarında ölen bisikletli sayısı 258’e ulaştı. Ölümlerle ilgili dava süreçlerinin çok yavaş ilerlediğini kaydeden aileler, sanıkların tutuklu yargılanmasını ve düşük ceza almamasını istiyor.

Bisikletçi Umut Gündüz’ün ölümüne yol açan alkollü sürücü Çağdaş Şenyüz’ün tutuksuz yargılanmasına karşı Gündüz ailesinin tepkisi sürüyor. Umut Gündüz’ün babası Menderes Gündüz, 524 gündür adalet aradıklarını söyleyerek 7 Aralık’ta görülen ikinci duruşmayı hatırlattı: “Şenyüz, ‘taksirle öldürme’ suçundan 2 yıldan 6 yıla kadar hapis cezası ile yargılanıyor. Katil cezasını üst limitten alsa dahi çok kısa bir süre hapis yatacak. İnsan öldürmenin cezası bu kadar az olmamalı.”

KAZA DEĞİL CİNAYET

Adli tıp raporlarında da sürücü Çağdaş Şenyüz'ün yüzde yüz kusurlu olduğunu hatırlatan Gündüz, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Oğlum 19 yaşındaydı. Üniversite sınavına girmişti, sınav sonucunu bekliyorduk. Profesyonel bir sporcuydu ve lisanslı bir bisiklet sürücüsüydü. İdealleri, hayalleri olan hayat dolu bir çocuktu. Profesyonel sporcu olduğu için kurallara azami dikkat ederdi. Kask takardı, bisikletinde de reflektörler vardı. 15 Temmuz 2020 tarihinde bisikletiyle yoldayken alkollü Şenyüz aracıyla oğluma arkadan çarpıyor ve kaçıyor. Kaçtığı sırada ön plakası düşüyor, bir tanık plakayı bulup polise teslim ettikten sonra şahıs yaklaşık üç saat içinde emniyete getiriliyor. İtiraf ediyor, ‘Evet alkollüydüm bir şeye çarptım ama fark etmedim’ diyor. Umut’a çarptığı yerle hastane arası mesafe en fazla 10 dakika. Çarptığı anda dursa 112’yi arasa Umut yaşıyor olabilirdi. Bu yüzden biz buna kaza değil, cinayet diyoruz. Adeta hapse atmamak üzere bir yargılama sistemi var. Bu kişinin altı ayda, iki yılda cezaevinden çıkmasını istemiyoruz. Dava ‘bilinçli taksirle öldürme’ suçundan asliye cezada sürüyor ancak davanın kasten öldürme suçu nedeniyle ağır cezada görülmesi gerekiyor.”

cezalar-yetersiz-adalet-istiyoruz-957889-1.
Umut Gündüz



MÜCADELE EDİYORUZ

Menderes Gündüz, suçlu olanın cezalandırılması için başladıkları adalet nöbetinde tehdit edildiklerini aktardı:

“İlk günden beri adaletin yerini bulması için mücadele ediyoruz. İkinci duruşmanın ardından Meclis’te adalet nöbeti başlatmak istedik. Meclis’in kapısında ablukaya alındık, tehdit edildik. Bizim gibi hâlâ mahkemeleri devam eden, yargılama süreçlerinde yıpratılan aileler var. Bu süreçler içerisindeki aileler, kayıpları üzerinden tehdit, baskı ve birçok engel ile karşı karşıya kalıyor. Ailelerden yargının verdiği karara, katilin dışarıda gezmesine razı gelmelerini istiyorlar. Bizden bu katilleri affetmemizi, verdikleri cezasızlıkları kabul etmemizi istiyorlar. Kabul etmiyoruz. Trafik kazası olarak adlandırılan cinayetler için yeni bir düzenleme yapılmasını istiyoruz. İlk günden beri bütün siyasi partilere, milletvekillerine sesimizi duyurmaya çalıştık. 27 Aralık'a ertelenen davadan emsal bir kararın çıkmasını istiyoruz.”

ÜÇ SAAT ARAMAMIŞLAR

Muğla’da yazın çalıştığı düğün salonundan bisikletiyle evine dönerken alkollü sürücü Mestan Göksal’ın çarpması sonucu hayatını kaybeden Oğuzhan Kemçin’in de ailesi seslerinin duyulmasını istiyor. Kemçin’in babası Özbay Kemçin, şöyle konuştu:

cezalar-yetersiz-adalet-istiyoruz-957890-1.
Oğuzhan Kemçin

“Oğlum 17 yaşındaydı. Yazları düğün salonlarında çalışıyordu. 7 Temmuz 2021 tarihinde de işten eve dönerken alkollü Mestan Göksal, oğluma çarpıyor. Göksal’ın olay günü 204 promil alkollü olduğu tespit edildi. Göksal’ın dayısı muhtar ve evi kaza yapılan yere çok yakın. Göksal, oğluma çarptıktan sonra üç kez muhtarın evine gidip geliyor. Bu gidiş gelişlerde Göksal’ın annesi, babası, mahalledeki fırıncı ve muhtar da var. Son gidişlerinde fırıncının arabasını da alıp gidiyorlar. Oğlumun cansız bedenini yok etmek için gittiklerinde devriyede olan bir polis görüyor ve o şekilde olay ortaya çıkıyor. Polis, aileyi saat 03.50 civarlarında görüp olaya müdahil oluyor. Kaza 00.40’ta meydana geliyor aradan o kadar saat geçmesine rağmen ne Mestan ne ailesi 112’yi arıyor”
Kemçin, “Adaletin yerini bulmasını istiyoruz” dedi ve ekledi: “Göksal 2 yıldan 4 yıla kadar hapis cezasıyla yargılanıyor. Şu an ‘bilinçli taksirle öldürme’ suçundan yargılanıyor ama ortada kasıt var. O kadar saat 112 aranmamış. Polis o gün şans eseri onları görmeseydi cinayetin üstünü örteceklerdi. İstanbul Adli Tıp’tan Oğuzhan’ın ölüm saatiyle ilgili raporun gelmesini bekliyoruz. Kasıtlı taksirden yargılanması için ölüm saatinin kaç olduğuna dair raporun gelmesi gerekiyor. Raporun gelmesini bekliyoruz. Göksal tutuklu yargılanıyor ama ona yardım eden ailesi serbest. Bu adil değil. Muhtar bu olaylardan sonra İçişleri Bakanlığı tarafından görevden alındı ama şu an serbest.”