Rize’deki İşkencidere Vadisi’ne taşocağı yapılmasına karşı çıkan yurttaşlar, 17 günlük kapanmada da direnmeye devam edeceklerini belirterek “Pes etmeyeceğiz, cezası ne olursa olsun buradayız” dedi.

Cezası ne olursa olsun buradayız

Ali Eray ÇELİK

Rize İkizdere’deki İşkencidere Vadisi’nde Cengiz İnşaat’ın taşocağı yapma girişimine karşı halkın direnişi sürüyor. Vadideki ağaç kıyımını engellemek isteyen yurttaşlar, dün sabahın erken saatlerinde bölgedeki ağaçlara çıktı. Yurttaşlar, jandarma ve iş makinelerine karşı direnişini kararlılıkla sürdürürken 17 günlük kapanma sürecinde de vadiyi koruyacaklarını söyledi. Vadideki bir ağaca bile dokundurtmayacaklarını ifade eden yurttaşlar, “Pes etmeyeceğiz, tam kapanmada da buradayız” dedi. Dünyadaki koruma altındaki 200 vadi arasında yer alan İşkencidere’yi korumak için direnen yurttaşlar BirGün’e konuştu.

İşkencidere’de büyüdüğünü söyleyen Derya Ekşi, “Olayı duyduğumdan beri uyuyamıyorum. Vadime dokunmasınlar. Biz bir ağaca bile dokunamazken onlar nasıl kıyıyorlar? Kısıtlama süresince de buradayım. İşimden izin aldım, isterse işten çıkartsınlar yine de buradayım. Devletimiz bizim arkamızda durması gerekir, Jandarma bizim arkamızda değil. Burada ezilen annem, cop yiyen amcalarım, kuzenlerim var. Bu kadar mücadeleye rağmen hâlâ bir yetkili gelmedi” diye konuştu.

KISITLAMADA DA BURADAYIZ

Aslı Kahraman Eren ise Cengiz İnşaat’ın yandaş olduğunun altını çizerek şunları dile getirdi: Eğer ağaçlar giderse, burası taşocağına dönerse buranın halkının hafızası gider. Kazdağlarında, Validebağ’da nasıl direndiysek burada da vadimize sahip çıkmaya devam edeceğiz. Tam kapanma planlı alınmış bir karar. Bir sürü eylem var, Türkiye’nin dört bir yanında. Önümüzde 1 Mayıs var. Bu kapanmalar bizi yıldıramaz. Buradaki köylüler, patikalardan, dağlardan dolanarak birbirlerine ulaşıyorlar. Kısıtlamaların olduğu zaman da bu insanlar burada olacak.”

CEZAYA RAĞMEN VAZGEÇMEYİZ

Direnişin başladığı günden bu yana Cengiz İnşaat ile jandarmanın kendilerini darp ettiğini söyleyen Kemal Baş da “Her sabah saat 5’te bu vadiye çıkıyoruz. Ağaçların tepelerinde bekliyoruz. Önümüzde 17 günlük bir süreç var ve bu 17 günde tekrar vadimize gireceklerini düşünüyoruz. Halkın direnişi çok güçlü. Dozerlerin önüne yatacak kadar güçlü şekilde bekliyoruz. Cezaları ne olursa olsun buradayız” şeklinde konuştu.

“Mezarımın bile bu vadide olmasını istiyorum” diyen Ali Baş, “Burayı hiç bilmeyen insanlar bir imzayla buradaki insanların kaderini yok etmeye çalışıyorlar. Buna müsaade etmeyeceğiz. Bu sadece bizim değil herkesin vadisi” dedi.

SOL Parti Pazar İlçe Başkanı Devrim Şahinbaş ise şunları söyledi: “Bu taşocağına İkizdere halkı günlerdir direniyor. Biz de SOL Parti olarak yurttaşlarımıza destek olmaya çalışıyoruz. Özellikle kadın savunuculara karşı jandarmanın çok sert bir müdahalesi oldu. Yasaklar başladıktan sonra jandarmanın tekrar geleceği söyleniyor. Dün buradaydık, bugün buradayız, yarın yine burada olacağız.”

***

Yürütmeyi durdurma kararı bekleniyor

İşkencidere’de direnen yurttaşların avukatı Yakup Okumuşoğlu, hukuki sürecin henüz başında olduğunu hatırlattı. Yürütmeyi durdurma talebi hakkında hâlâ bir karar çıkmadığının altını çizen Okumuşoğlu, “Yakın zamanda karar çıkabilir. Mahkemeler yürütmeyi durdurma kararı vermediği müddetçe çalışma devam ediyor. Ancak yürütmeyi durdurma kararı verilirse çalışmalar duracak. Bu karar olmadığı için vatandaşlar orada durdurmaya çalışıyor. İş makinası, motor çalışmadı. İnsanlar ağaçlara çıkmış vaziyetteler. İnsanların enerjileri moralleri yüksek. Hak arama mücadelesine sonuna kadar sahip çıkıyorlar.”