Polis şiddetine tepkiler sürerken İstanbul Zeytinburnu’nda ve Diyarbakır Yenişehir’de yeni darp görüntüleri ortaya çıktı. Meclis’te konuya ilişkin araştırma komisyonu kurulmasını talep eden CHP Milletvekili Aydoğan, cezasızlık kültürünün polis şiddetini artırdığını belirtti

Cezasızlık şiddeti artırıyor

Ülkenin birçok bölgesinden gelen polis şiddeti haberlerinin ardı arkası kesilmiyor. Tekirdağ Çorlu, Edirne Keşan, Diyarbakır Cizre, İstanbul Kadıköy ve Eyüp’ün ardından Zeytinburnu ile Diyarbakır’ın Yenişehir ilçelerinde de polis şiddeti yaşandı.

Zeytinburnu’nda bir ailenin daha polisler tarafından darp edildiği, Diyarbakır’ın Yenişehir ilçesinde ise polislerin bir kişiyi ters kelepçeyle gözaltına alındığı ileri sürüldü.

Zeytinburnu’nda olaya tanıklık eden yurttaşların aktarımlarına göre; arabasının alarm sesinin kapatmak üzere sokağa çıkan bir yurttaş, polisler tarafından sert bir dille uyarıldı. Polislere durumu açıklamaya çalışan kişiyi dinlemeyen polisler, yurttaşı darp etmeye başladı. Ardından olay yerine gelen yurttaşın annesi ile görüntülere yansıyan bir kadının ise polisler tarafından darp edildiği görüntülere yansıdı.

Darp edilen kişi gözaltına alınırken, olaya tanıklık eden yurttaşlar, balkon ve camlarda polis şiddetini protesto etti.

cezasizlik-siddeti-artiriyor-736642-1.

TERS KELEPÇEYLE GÖZALTI

Diyarbakır’da Yenişehir ilçesinde de polislerin bir kişiyi ters kelepçeleyerek yere yatırdığı ileri sürüldü. Görüntülerde polis ve bekçilerin, yurttaşa yüksek sesle hakaretlerde bulunduğu görüldü. Yurttaş, olay yerine çağrılan ambulansla polis ve bekçiler tarafından götürüldü.

Tekirdağ Çorlu’da polisin yurttaşı darp ettiği görüntüleri kayda alan kişiye ulaşmak ve kaydı sildirmek için dış kapının zorlanmasına ait yeni görüntüler ortaya çıktı.

Polisin, evinin bahçesinde oturan yurttaşı darp ettiği görüntüler sosyal medyaya yansımıştı. Görüntülerde polis, evinin önünde oturan yurttaşa “Şerefsizler içeri girsenize” diye bağırıp, yerlerde sürükleyerek ters kelepçe takmıştı. Tepkilere neden olan görüntülerin sildirilmesi için görüntüyü alan kişinin evinin dış kapısının zorlandığı ortaya çıktı.

EMNİYET MÜDÜRÜ DESTEK İSTEDİ

Edirne Keşan’da pazar günü yaşanan polis şiddetine yönelik tepkilerin büyümesi üzerine İlçe Emniyet Müdür Mehmet Tekin, Keşan Doğa Çevre ve Kültür Derneği’nden (DOÇEK) destek istedi.

Emniyet Müdürü, WhatsApp grubunda gönderdiği mesajda, “İlçemizdeki Covid-19 salgını ile mücadeleye zarar verici nitelikte olumsuz algı oluşturmaya yönelik bazı girişim ve sosyal medyada yorum ve paylaşımlar var. Dikkat çekip desteğinizi bekliyoruz. İlgili linkleri altta atıyorum” dedi. Edirne Valiliği ise devam eden soruşturma kapsamında 1 kişinin gözaltına alındığını açıkladı. Polise mukavemet gösteren 7 kişinin kamera görüntülerinden tespit edildiği ve yakalanmaları için çalışma başlatıldığı kaydedildi.

HUKUKSUZLUK OLAYLARIN ÖNÜNÜ AÇIYOR

Ülkede yaşanan polis şiddetinin araştırılmasına ilişkin TBMM’de Araştırma Komisyonu kurulmasını talep eden CHP İstanbul Milletvekili Turan Aydoğan, hukuki süreçlerde yaşanılan aksaklıklar nedeniyle ortaya çıkan ‘cezasızlık kültürü’nün polis ve bekçi şiddetini artırdığını belirtti. Bu tür olayların ardından savcılık soruşturmalarının çok yavaş ilerlediği, sıklıkla kovuşturmaya gerek olmadığı kararıyla sonuçlandığı ifade edildiğini belirten Aydoğan “İnsan Hakları savunucularının, STK’ların tezine göre bu olguların ısrarla sürmesinin temel nedeni cezasızlık kültürünün devam etmesi olarak ifade ediliyor.

Kolluk personelinin şiddet içeren saldırılarıyla ilgili ortada güçlü ve aleni deliller olmasına rağmen (televizyonlarda, sosyal medyada yayınlanmış görüntüler gibi) savcıların inceleme başlatmadığı olay sayısı hala çok fazladır. İnsan hakları savunucuları tarafından hazırlanan raporlara göre kovuşturma yürütülse bile davalar da soruşturmalar gibi yıllarca sürmektedir ve bu davaların mahkumiyetle sonuçlanma oranı son derece düşüktür. Bu tür suçlarla ilgili nadiren de olsa verilen hapis cezası kararları suçun ağırlığıyla orantılı olmamaktadır. Adli kovuşturma ile ilgili sorunların yanı sıra, kolluk kuvvetleri hakkında kötü muamele gibi suçlar nedeniyle verilen idari tedbir kararlarının sayısı daha da azdır” dedi.