Batı Londra’nın dört takımı arasında oynanan maçlar “West London Derby” olarak nam salmış futbol aleminde, şimdilerde o takımlardan ikisi Premier Ligde, diğer ikisi Championship’te. Derbi dedikse, dünyanın en büyük derbileri sıralamasında ilk sırayı alan Glasgow’un ‘Old Firm’ (eski firma, eski müessese) kadar sert ve kanlı değil elbet, malum, o derbinin temelinde Katolik-Protestan ve Britanyacı-bağımsızlıkçı ayrılığı yatar. Batı Londra derbileri daha naif, zaten dört takım uzun zaman dilimlerinde ayrı liglerde mücadele etmişler, haliyle husumetin yerini özlem almış. Onların hikâyesi Aziz Nesin’in dizelerindeki gibi: “O denli o denli çok beklettin, alıştırdın bekletmeye kendini, çok zamanlar geçti de geldin, senden çok seviyorum senin özlemini.” 1986-2001 arasında Chelsea-Fulham derbisi oynanmamış mesela, malum farklı liglerin takımları. İki takım tarihte 76 kez karşılaşmışlar (Kuzey Londra derbisinin 200’e yaklaştığını hatırlatalım). Chelsea 1950’den beri Brentford karşısına sadece iki maçta çıkmış ama Brentford’un yükselişi devam ederse Premier Ligde boy göstermeleri yakındır. Şimdilerde Championship’te eskiye ağıt yakan QPR, 1966-2001 yılları arasında Brentford ile karşılaşmamış ve 1996-2008 arasında Chelsea karşısına çıkmamış.

Ada futbolunun diğer ‘kanlı’ derbileri kadar husumet barındırmasa da derbi neticede, taraftarı üzmek olmaz! 2012 senesinde Batı Londra takımlarının taraftarları arasında yapılan geniş katılımlı “Football Rivalries Survey’e” göre Fulham, Chelsea’yi esas rakipleri olarak görüyor. QPR ikinci, Brentford üçüncü sırada. QPR taraftarlarına göre esas rakip Chelsea, Fulham ikinci Brentford üçüncü ve Cardiff City/Stoke City 4. sırada. Brentford taraftarlarına göre Fulham esas rakip…

★★★

Şubat ayının ortalarında, İngiltere’de 16 milyona yakın insanının Covid aşısı olduğu zamanlarda QPR evinde Brentford karşısında. Ligdeki durumları zaman içindeki değişimin fotoğrafı, QPR’ın elitler sahnesinde boy gösterdiği 2011-12 sezonunda Brentford 3. Ligde orta sıralara demir atmış takım görüntüsündeydi. Geçen zaman diliminde QPR düşerken onlar yükselişe geçtiler, geçen sezon Premier Lige yükselmek fırsatını play-off finalinde kaçırdılar. Derbiden önce Norwich City’nin arkasından 2. sıradalar. 21 maçlık aradan sonra son maçta evlerinde Barnsley’e kaybettiler. QPR ise küme düşme potasının beş puan üzerinde, 18. sırada. Sezona kötü başladılar, ara transferde takımın yıldızı Bright Osayi-Samuel’i Fenerbahçe’ye sattılar. Yeni senede yükselişteler, son beş maçın dördünü kazandılar…

Misafir takım 4-3-3 dizilişinde, ileri uçta Fosu-Henry, Toney, Canos üçlüsü. 24 yaşındaki golcüleri Ivan Toney 23 gol, 9 asistle gol krallığı sıralamasında ilk sırada. 2020’nin yazında 5 milyon sterlin karşılığında takımın saflarına katıldı, yaz transferinde taliplileri çok olacaktır muhtemel. İki takımın pozisyon üretmekte zorlandığı ilk bölümden sonra öne geçen Brentford oluyor. 30. dakikada duran top organizasyonunda yakın mesafeden kaçırmıyor Toney, asist orta sahanın yaratıcı oyuncusu Jensen’dan. Devrenin bitimine yakın baskı kuruyor QPR, ileri uçta Dykes ve Austin’e pozisyon üretmekte zorlanıyorlar. Topa yüzde 46 oranında sahip olduğu, rakip kaleyi beş kez yokladığı devreyi önde kapatıyor.

2. devreye ofansif başlıyor QPR, istekli oyunlarının karşılığını 72’de buluyorlar, çabuk çıktıkları pozisyonda rakip savunmanın uzaklaştıramadığı topu yerden sert vuruşla gole çeviren oyuna sonradan giren Field. Şoku atlatamadan 2. golü kalesinde görüyor Brentford, 76’da hücuma kalabalık çıktığı pozisyonda Austin’in vuruşuyla öne geçiyor QPR, asist Chair’den. Brentford yoğun maç trafiğinde alışıldık temposundan uzak, son bölümde beraberlik için yükleniyorlar, 83’te ofansif gücü artırma adına iki değişiklik yapıyor hocaları Thomas Frank ama pozisyon üretemedikleri derbide üç puanı bırakıyorlar. Son iki maçı kaybeden takım 2. sırada ama bir puan gerideki Swansea City’nin iki eksik maçı olduğunu hatırlatalım.