Uzaklardan... İngiltere’nin East Midlands bölgesinde, Derwent nehrinin kıyısına kurulmuş, 2011 sayımında 248.700 nüfusa sahip şehrin takımı Derby County, namı-diğer ‘The Rams’ (Koçlar). Şehri küçük olsa da futbolun yeri büyük, 1888’de kurulan İngiltere futbol liginin 12 kurucu takımı arasında. Zamanı düşmeler ve çıkmalarla geçirmişler, Premier Lig’in hatırı sayılır asansör takımlarından. 2007-08 sezonunu sadece bir galibiyet ve 11 puanla lig sonuncusu olarak bitirip küme düştüler, lig tarihinin en kötü karnesi. 1992-93 sezonundan beri 7 kez yükselip 8 kez düştüler. 2000’den günümüze kadar 23 teknik direktörle çalıştılar, 2015-17 arasında 6 teknik direktörle çalışırken 3 sezonda 2 kez play-off maçlarına kaldılar ama yarı finali geçemediler. Kasım 2020’den beri takımın başında olan Manchester United efsanesi Wayne Rooney, 35 yaşında, futbolu bıraktıktan sonra ilk hocalık deneyimi sene başında devraldığı beyazlı takımda. 2021-22 sezonunun başında mali tablosundaki açık ve vergi borçları nedeniyle 12 puanı, sonrasında mabetleri Pride Park’ın kulübün eski sahibi Mel Morris’e 81 milyon sterlinlik satışıyla ilgili EFL’nin kârlılık ve sürdürülebilirlik kurallarını ihlal ettiği gerekçesiyle 9 puanı daha silinen takım bu yazının yazıldığı saatlerde 18 maçta sıfır puanda, ligin dibinde yeni alıcısını bekliyor.


Kasım ayının son çarşambasında Derby County, lig lideri Fulham deplasmanında. Yaşadıkları maddi sıkıntılara rağmen ligde sadece 5 kez yenildiler, bu sayının ligde dokuzuncu sıranın altındaki diğer tüm takımlardan daha az olması kayda değer. Ligde son 5 maçını kayıpsız atlatan, 18 maçta 41 puan toplayan Fulham’ın maç başı gol ortalaması 2.6, golcüleri Mitrovic 21 gol 5 asistle gol krallığı sıralamasının ilk sırasında. 4-2-3-1 dizilişinde başlıyorlar maça, Mitrovic’in yokluğunda ileri uçta Muniz, arkasında Wilson, Carvalho, Kebano üçlüsü. Derby County 4-3-3 dizilişinde, ileri uçta Ebosele, Lawrence, Knight üçlüsü. Bir dönem milli formayı giyen Colin-Kazım yedek kulübesinde. Soğuk Londra akşamında 3. dakikada ilk gol denemesi ev sahibi takımdan, Carvalho’nun vuruşu az farkla dışarda. Maçın ilk korneri 7. dakikada misafir takımdan. İlk 15 dakikanın sonunda Fulham’ın topa sahip olma oranı yüzde 75 ama Mitrovic’in yokluğunda 3. bölgede top tutmakta zorlanıyorlar. 15’te gole yaklaşıyor Derby County, rakip savunmanın dengesiz yakalandığı pozisyonda Lawrance’ın yerden vuruşunu köşeden kornere çeliyor Fulham kalesinde Gazzaniga. Sonrasında Fulham atağında Seri’nin uzaklardan enfes vuruşunda direkler gole izin vermiyor. Topa daha çok sahip olmasına rağmen 3. bölgede etkisiz ev sahibi, kalabalık Derby savunma arasında alan bulmakta zorlanıyor Muniz. 31’de Kebano ile rakip kaleyi yokluyor Fulham, top Derby County kalecisi Roos’ta kalıyor. Rakibin tempoyu düşürdüğü anlarda savunmada pozisyon vermiyor misafir takım, Fulham geniş alanları etkili kullanamıyor ilk devrede. 39’da Derby atağında takımın en hareketlisi Lawrance bir kez daha yokluyor rakip kaleyi, Gazzaniga gole izin vermiyor. Fulham’ın topa yüzde 64 oranında sahip olduğu, rakip kaleyi 8 kez yoklayıp ancak bir pozisyonda isabet ettirebildiği bir dakika uzatılan devre golsüz kapanıyor.

2. devreye tempoyu yükselterek başlıyor Fulham, devrenin başında Kebano’nun pasında Carvalho yerden vuruşla deniyor rakip kaleyi. İlk bölümde tüm baskısına rağmen rakip savunma derinliğini aşamıyor siyah beyazlı takım, 60’ta aynı dakika içinde birer sarı kart görüyor iki takım, rakibin direncini kırmakta zorlanıyor ev sahibi. Ligde bulunduğu konuma rağmen başa baş oyun çıkartıyor Derby County, Fulham’da 65’te Reed yerini Onomah’a bırakıyor. 70’te Derby County’de sakatlanan Ebolese’nin yerine Colin-Kazım sahada. 79’da Fulham’da o dakikaya kadar etkisiz olan Wilson’un yerine Knockaert oyuna giriyor. Son bölümde oyunu rakip sahaya yıkıyor Fulham, 83’te soldan yapılan ortada ceza sahasında Muniz’in enfes röveşatası az farkla dışarı çıkarken kaçan gole hayıflanıyor Fulham tribünleri. Kalan dakikalarda aradığı golü bulamayınca rakip kaleyi 21 kez yokladığı ama 5 kez bulabildiği 90 dakikayı golsüz kapatıp evinde 16.468 taraftarın şahitliğinde 2 puanı bırakıyor Fulham. Championship’te ilk sıradalar ama Mitrovic’in olmadığı maçlarda gol yollarındaki kısırlıkları aşikâr. Derby County’e gelince, silinen 21 puanlarına rağmen lige tutunmayı başarabilirler, dirençlerine ve inançlı oyunları takdire şayan…