“Daha önce bir kez öldüm, aylardan kasımdı” der Amerikalı şair Anne Sexton, muhtemel kasım hüznünü en iyi anlatan. Bitmek bilmeyen ölümcül virüsün pençesinde, kasım başında ülke olarak en iyi ihtimalle bir ay sürecek tecride gitti İngiltere, ne zaman biter bilinmez. Boş sokakların, caddelerin, kepenkleri indirilmiş dükkânların, sessizliğin, ıssızlığın Dan Boyle’ın ‘28 gün sonra’ filmini hatırlattığı, insanların evlerine kapanmak zorunda kaldığı zamanlarda, ülke futbolunun nicedir unutulmuş takımı Middlesbrough, Brentford deplasmanında. Premier Lig’e yükselme mücadelesinde kırmızı beyazlıların hal ve gidişine naçizane bir bakış.

Brentford’un yeni mabedi ‘Brentford Community Stadium’, Londra’nın batısında Kew Bridge metro istasyonunun hemen yanına inşa edilmiş, 17.500 kapasiteli, 71 milyon sterline mal olmuş küçük ama sevimli. Yazdan kalma aydınlık kasım gününde, ev sahibi bu sezon ligde zirveye oynayan, ülkenin kuzeydoğusunda, North Yorkshire bölgesinde, Tees Nehri’nin kıyısına kurulmuş 175 bin nüfuslu kasabanın takımı Middlesbrough karşısında. 20. yüzyılın iki sezon haricinde tamamını ülke futbolunun iki üst liginde geçirmiş, kırmızı beyazlılar, çoğu sezon 2. Lig’de. Ada futbolunun asansör takımlarından, Premier Lig’in kurulduğu 1992’de düştüler, 1994-95 sezonunda çıktılar, 2009’a kadar elitlerin arasında boy gösterdiler. Sonrasında dört kere düşüp üç kez döndüler. 2018-19 sezonunda 34 bin kapasiteli Riverside Stadı’nda 23.217 taraftar ortalaması yakaladılar. Bu sezon oynadıkları 10 maçta aldıkları 4 galibiyetle 17 puanda 6. sıradalar. Savunmada iyi, gol yollarında kısırlar. Kalelerinde sadece beş gol görürken (ligin en iyi savunması) sadece 9 gol bulabildiler. 22 kişilik kadronun toplam değeri 44 milyon sterlin, yaş ortalaması 25,3. Kadronun en değerli oyuncusu 23 yaşındaki stoperleri Dael Fry (4,95 milyon). 4-3-3 dizilişinde başlıyorlar maça, Brentford’a karşı oynadıkları son üç maçı kaybettiklerini hatırlatalım. Siyah formalı misafir savunmada ilk bölümde, kaptıkları toplarda son kanatta 7 numaralı Tavernier ile topu taşıyorlar rakip kaleye. Top rakipteyken takım halinde kapanıp ilerde tek forvet Akpom’u bırakıyorlar. Son iki maçında evinde üç puan bulamayan ev sahibi oyunu geriden kurmaya çalışıyor ama Mbeumo, Toney, Canos forvet üçlüsü pozisyon bulamıyor. 28’de ilk tehlikeli atağında orta sahanın dinamosu Dasilva ile rakip kaleyi yokluyorlar. 33’te Canos’un vuruşu Middlesbrough kalesinde Bettinelli’de kalıyor. Savunmada iyi, 3. bölgede etkisiz Middlesbrough, gol umutları duran toplarda. Topa yüzde 39 oranında sahip oldukları, rakip kaleyi bulamadıkları devreyi golsüz kapatıyorlar.

2. devreye daha istekli başlıyor Brentford, golcüleri Toney orta sahaya daha yakın. Yoğun maç trafiğinin yorgunluğundan olsa gerek sahanın her bölgesinde görmeye alıştığımız baskıdan uzaklar, haliyle zorlanmıyor Middlesbrough. 55’te Okpam ile maçın en net fırsatından yararlanamıyorlar, sonrasında 60’ta altı pastan dışarıya vuruyor Brentford atağında Dalsgaard, iki takım da öne geçme fırsatını kullanamıyor. 67’de bu maçta etkisiz Mbeumo’nun yerine Forrs’u oyuna alıyor Brentford’un hocası Thomas Frank. Son bölümde daha ofansif Middlesbrough, 80 ve 84’te kullandıkları iki kornerden sonuç alamıyorlar. Son dakikalarda oyundan düşüyor Brentford, savunmada yaptıkları bireysel hatalar öne çıkıyor. Beş dakika uzatılan maçta iki takım da aradığı golü bulamayınca puanlar paylaşılıyor. 90 dakika boyunca Middlesbrough’nun rakip kaleyi sadece bir kez bulduğunu, Brentford’un ise geçen sezonki gücünden çok uzak olduğunu hatırlatalım. Premier Lig’in yolunu tutan iki hücumcuları Watkins ve Benrahma’nın yerlerini doldurmak zaman alacaktır sanırım. Maç sonu basın toplantısında Middlesbrough’nun hocası Neil Warnock, takımının performansından memnun olduğunu söylüyor ve son anlarda üç puanı getiren golü bulamadıklarından dem vuruyor. Ligin en sıkı savunmasına sahip olduğu için mutlu olduğunu ama gol yollarında sıkıntı çektiklerini, iyi bir golcü transfer etmenin zor olduğunu vurguluyor.

Şairle başladık, şairle bitirelim: “Hava soğudu Kasım’ın son günleri. Kar yağacak bembeyaz olacak unutulmuşluğum” der Edip Cansever. Nicedir biraz unutulmuş kuzeyin kırmızı beyazı Middlesbrough FC, uzun zamandır uzak kaldılar futbolun en görkemli sahnesinden. Bu zorlu deplasmanda kaptıkları puan şampiyonluğa yeter mi bilemem ama gol yollarındaki kısırlıkları aşikâr…