Pandeminin gölgesinde derde derman olması umuduyla aşıyı beklerken bir seneyi bitirdik neredeyse, hiç hatırlamak istemeyeceğimiz, ruhumuzda derin yaralar açmış bir seneyi. Beter bir virüsün pençesinde kaybettiklerimiz oldu o zaman diliminde, kimi zaman eski bir dost, kimi zaman bir yakın. 70’li yaşlardaydı Salih abi, uzun zamandır tanırdım, benim gibi bilardoya meraklıydı ama o ustaysa ben ancak çırağı. Buluşurduk arada, yeşil çuha üzerinde toplara hayat verirdi, izlerken keyif alırdım. Tam da bu yazıya niyetlenmişken geldi haberi, öldü dediler, Covid-19’muş nedeni, uzun zamandır hastaymış, yenik düşmüş sonunda, nicesi gibi dayanamamış. Her ne kadar konumuz futbol olsa da anmadan geçemedim, huzur içinde yatsın.

Dönelim futbola, Championship’te ilk iki sırada elitler liginden geçen sezon düşen Norwich City ve Bournemouth kadroları ligin en değerli iki takımı. 3. sırada Reading FC; Londra’ya 60 kilometre uzaklıkta, adını 230 bin nüfuslu kasabasından alan mavi beyazlı takım, namı-diğer ‘Royals’. Ada futbolunun en eski kulüplerinden, 1871’de kurulmuşlar, profesyonel liglere katılmak için 1920’ye kadar beklemişler. Tarihlerinde ilk kez 2006-07 sezonunda Premier Lig’de boy gösterdiler. Düştüler, sonrasında 2011-12 sezonunun sonunda döndüler elitlerin ligine ama ancak bir sezon dayanabildiler. Championship’te 2019-20 sezonunu 14. sırada bitirdiler, transfer döneminde kadroyu yenilediler, 7 futbolcuya sadece 3,9 milyon sterlin harcarken yeni sezonun ilk üç maçını kayıpsız geçirdiler. 24 kişilik kadronun yaş ortalaması 25, toplam değeri 45,6 milyon sterlin. En değerli oyuncusu 7,2 milyon sterlinle sağ hücum beki Esteves, 2002 doğumlu, Porto’dan kiralık.

Reading’i yazıp efsanesi Robin Friday’ı yazmadan olmaz. “George Best’ten bile daha iyi” derlermiş o yıllarda izleyenler. 1974-76 arasında takımın formasını giymiş, acar topçular ekolünden, telefon kulübesinde adam geçecek kadar yetenekli. Reading’de üç sezonda 55 golü var. Ada futbolunun devlerini onun imzasının peşinde koşarken o hep alkole, kadınlara, gece hayatına düşkünlüğüyle manşetlere düşmüş. Maçların televizyon kanallarından henüz evlerimize girmediği zamanlarda birbirlerine onun gollerini anlatırmış izleyenler. Ama kısa sürmüş futbol kariyeri, 25 yaşında futbolu bıraktığında, asi mizacından olsa gerek kendisine sürekli ne yapması gerektiğini söyleyen insanlardan bıktığını söylemiş. 22 Aralık 1990’da, evinde ölü bulunduğunda ölüm sebebinin kalp krizi olduğunu yazmış gazeteler. Kimilerine göre aşırı dozda aldığı eroin, kim bilir! Yoksulluk içinde hayata veda ettiğinde henüz 38 yaşındaymış.

Aydınlık, ılık bir cumartesi gününde 2 bin taraftarın önünde zirve mücadelesinden kopmak istemeyen Reading, QPR deplasmanında. 4-2-3-1 dizilişinde kırmızı formalı misafir, golcüleri Baldock’un arkasında Ejaria, Samedo, Rinomhota üçlüsü. Son beş maçta sadece bir galibiyeti bulunan, istikrardan uzak QPR baskıyla başlıyor maça, sağ kanatta Samuel 3. bölgede etkili oyuncuları. İlk bölümde takım halinde kapanıyor misafir takım, 30 yaşındaki Brezilyalı kalecileri Cabral’ın 2019-20 sezonunda takımın en iyisi seçildiğini hatırlatalım. Yüksek tempoda geçen ilk bölümden sonra oyunda dengeyi sağlıyor Reading, 15’te Semedo’nun enfes pasında Aluko isabetli vuramıyor, takımı adına net fırsat. İki takımın da topa eşit derecede sahip olduğu, topun iki kale arasında mekik dokuduğu dakikalarda Reading hücumlarında solda çabukluğu, oyun zekâsıyla göze batıyor Ejaria. 23 yaşındaki kanat oyuncusu Arsenal alt yapısından yetişmiş, 2016-20 arasında Liverpool’da sadece iki maçta forma şansı bulmuş. Devrenin sonlarına doğru baskıyı artırıyor QPR, 40 ve 42’de Samuel ve Hamalainen ile iki net fırsattan yararlanamıyorlar. Topa yüzde 49 oranında sahip olduğu, 3. bölgede etkisiz göründüğü seyir zevki yüksek, tempolu devreyi golsüz kapatıyor Reading.

2. devreye 3. bölgede baskıyla başlıyorlar ancak gole yaklaşan ev sahibi. 54’te Samuel ceza sahası içinde vurmakta gecikince QPR golden oluyor. Üç dakika sonra QPR’da Willock’un yerine Adomah sahada. 63’te değişiklik sırası Reading’de, takımın ofansif gücünü artırmaya çalışıyor 43 yaşındaki hocaları Paunovic, iki değişiklik yapıyor. 66’da duran top organizasyonunda oyuna yeni giren Olise’nin vuruşu QPR kalecisi Dieng’de kalıyor. 77’de savunmadan çabuk çıkıyor QPR, Dykes’ın savunma arkasına pasına vuran Chair ama direkler gole izin vermiyor, ev sahibi tribünler kaçan gole hayıflanıyor. Son bölümde hücuma kalabalık çıkıyor Reading ve golü bitime bir dakika kala buluyor. 89’da McIntyre’nin pasında Olise ceza sahası dışından soluyla köşeye enfes vuruyor, Friday’ın gollerini aratmayacak o gol üç puanı getiriyor takımına. Velhasıl maç sonunda Reading 5. sıradaki yerini korurken QPR düşme potasına şimdi biraz daha yakın. Ev sahibi tribünler sonuca üzülmüştür şüphesiz, yine de 9 aylık aradan sonra Loftus Road’da taraftar sesi duymak iyi geldi bizim gibi futbol dilencilerine…