Championship’te Batı Londra Derbisi: Ahmet Kaya’sız bir ekim daha…

Yaşasaydı geçtiğimiz günlerde 62 yaşına basacaktı Ahmet Kaya, onsuz bir ekim daha, hatırası bizimle, her ne kadar konumuz futbol olsa da yâd edelim, hatırlayalım sözlerinde: “Biri saksımızı çiğneyip gitti, biri duvarları yıktı, camları kırdı, fırtına gelip aramıza serildi, biri milyon kere çoğaltıp hüzünleri, her şeyi kötüledi, bizi yaraladı.”

Bir ekim daha geçerken ömürden Batı Londra’da pazartesi akşamı derbisi, Championship’te 8. sıradaki QPR, evinde 5 puan gerisinde 13. sırada ama yükselişteki Brentford karşısında. Geçen sezon kümede kalma mücadelesi veren ev sahibi bu sezon ligin yükselenlerinden, galip geldikleri takdirde ikinciliğe yükselecekler. İki kulüp arasındaki mesafe beş kilometre, yaklaşık 15 dakikalık araba yolculuğu, haliyle maça ilgi büyük, sevdiğimiz adıyla Loftus Road Stadının tribünleri tıka basa. Kuzey Londra derbisi kadar gergin olmasa da Batı Londra derbisi de izlemeye değer. Misafir Brentford rakibine karşı oynadığı son 7 maçın 5’ini kazandı, onlar da son haftaların formda takımı. Sezona başlarken Premier Lig temsilcisi Brighton’a sattıkları golcüleri Maupay’i arıyorlar şüphesiz ama hücum üçlüsü Mbeumo, Watkins, Benrahma etkili, son üç deplasmanda 6 gol buldular, bu maçtan da galip ayrılmaları durumunda üç maçlık seriyi yakalamış olacaklar. 26 kişilik kadrosunun toplam değeri 56 milyon sterlin, bizim Süper Lig’de yer alan 18 takımın 14’ünden daha fazla! Yeri gelmişken, bizim futbol fakiri Ankara’nın iki köklü takımının toplam değeri Brentford’un yarısı etmiyor, al sana ülke futbolunun marka değeri!

Ev sahibi QPR 4-3-3 dizilişinde, sağ kanatta görev yapan Nahki Wells bu sezon 11 maçta 7 gol kaydetti, 29 yaşındaki Bermudalı, Burnley’den kiralık, bir dönem Ajax’da antrenmanlara çıkmış. 15.562 taraftarın önünde iki takım da ofansif başlıyor maça, top iki kalede mekik dokuyor. 17’de net fırsattan yararlanamıyor misafir, QPR kalecisi Kelly ile karşı karşıya kaldığı pozisyonda Mbeumo gol vuruşunu yapamıyor. 24’te hak ettikleri ve aradıkları golü buluyorlar, Watkins yakın mesafeden kafa vuruşunu kaçırmıyor. Golden sonra beraberliği yakalamak için yükleniyor ev sahibi ama 3. bölgede istedikleri pas trafiğini yakalamıyorlar, gol umutları duran toplarda. Topa yüzde 55 oranında sahip olduğu, rakip kaleyi beş kez yokladığı devreyi önde kapatıyor Brentford.

2. devreye golle başlıyor QPR; 48’de Eze’nin kornerinde savunmadan ileriye çıkan Hall kafa vuruşuyla takımını beraberliğe taşıyor. Ev sahibi tribünlerde yaşanan gol sevinci o sert derbinin hikâyesini anlatıyor derbi sevenlere. O gol tempoyu yükseltiyor ve QPR gol için yüklenirken kalesinde golü görüyor, 60’ta Benrahma penaltıdan takımını öne geçirirken maçta gerilim artıyor. 24 yaşındaki Cezayirli sağ kanat oyuncusu teknik kapasitesi ve süratiyle göze batanlardan. Bir kez daha geriye düşen QPR beraberlik için yükleniyor ama az adamla yakalandıkları anlarda Benrahma ve Watkins ile tehlikeli geliyor misafir takım. Bitime yakın rakip ceza sahasını hava bombardımanına tutuyor QPR, Brentford’un atletik İspanyol kalecisi David Raya gününde. Dört dakika uzatılan maçta beraberlik için takım halinde hücuma çıkan QPR kontradan kalesinde golü görüyor, Watkins yakın mesafeden kaçırmıyor.

Velhasıl Batı Londra derbisini 3. bölgede daha etkili Brentford 3-1 kazanıyor. QPR'da 10 numaralı 21 yaşındaki Ebere Eze, Brentford'da 24 yaşındaki Cezayirli sağ kanat Said Benrahma derbide göze batan futbolcular, yaşı geçmiş eskinin isimlerine para saçmak yerine takımlarımızın izlemesi gerekenler, bu vesileyle hatırlatalım.

Madem Ahmet Kaya ile başladık yazıya, onunla bitirelim, huzur içinde yatsın: “Oysa ben bu gece yüreğim elimde, sana bir sırrımı söyleyecektim, şu mermi içimi delmeseydi eğer, seni alıp götürecektim.”

cukurda-defineci-avi-540867-1.