Yayınladığı Muhammed peygamber karikatürleri nedeniyle geçen sene saldırıya uğrayan ve çizerleri öldürülen Fransız hiciv dergisi Charlie Hebdo ilk Almanca sayısını yayınladı. Dergi ilk sayısında kapaktan Almanya Başbakanı Angela Merkel'i hicvetti.

Sputnik'in haberine göre, Almanca basılan Charlie Hebdo'nun ilk sayısının kapağında, Volkswagen şirketinin araçlarında egzoz emisyon değerlerinin manipüle edilmesi skandalı ile Merkel'in 4. kez başbakanlık için aday olmasına gönderme yaptı.

'Bozulmuş' Merkel'i bir hidrolik kaldırıcı üzerindeki platformda yatarken gösteren karikatürde, kaldırıcının kolunu çeviren Volkswagen çalışanı "Yeni bir egzozla 4 sene daha çalışır" diyor.

Karikatürün yanında ise "Volkswagen Merkel'in arkasında duruyor" yazıyor.

Derginin Merkel ile ilgili yayınladığı özel posterdeki karikatürde ise Şansölye bir tuvalette oturup Charlie Hebdo'yu okurken görülüyor.

Merkel'in okuduğu derginin üzerinde 'Charlie Hebdo. Rahatlatır. Artık Almanca.' yazıyor.

DERGİNİN ALMANCA EDİSYONU 200 BİN ADET BASILDI

Çoğunluğu Fransa'daki içeriğin çevirisi olan ancak Alman okuyucular için farklı içerikler de barındıran 16 sayfalık derginin Almanca edisyonunun editörlüğünü Berlin'de yaşayan ve güvenlik gerekçesiyle Minka Schneider takma adını kullanan 33 yaşındaki bir kadın yapıyor.

Sueddeutsche Zeitung gazetesine konuşan Schneider "Je suis Charlie" (Hepimiz Charlie'yiz) dayanışma hareketinin Almanya'da oldukça güçlü olduğunu söyledi.

Derginin Almanca edisyonu 200 bin adet basıldı.

Güvenlik gerekçesiyle artık gizli bir mekanda hazırlanan derginin Paris ofisine 7 Ocak 2015'te saldıran Said ve Şerif Kouachi kardeşler aralarında derginin önemli yazar ve çizerlerinin de bulunduğu 12 kişiyi öldürmüştü. Kouachi kardeşler daha sonra polis operasyonuyla öldürülmüştü.

Paris'teki saldırıdan 1 hafta sonra hayatta kalan çizerlerin çıkardığı özel sayı Almanya'da 70 bin kopya satmıştı.

Edisyonda çizen ve 2015 saldırısından yaralı olarak kurtulan çizer Riss de ARD televizyonuna yaptığı açıklamada " Mizah her yerde var, Almanya'da bile. Charlie Hebdo'yu bir başka dilde yayınlamak ve dergiyi savunabilecek yeni destekçiler bulmayı denemek bizim için yeni bir deneyim" dedi. (Sputnik)