Fazıl Say’a verilen uluslararası laiklik ödül töreninde BirGün’e özel açıklamalarda bulunan Fransa Başbakanı Valls, “Charlie Hebdo saldırısıyla Ankara Katliamı’nın failleri aynı. Amaçları barış içinde birlikte yaşama engel olmak” dedi

Charlie Hebdo ve Ankara Katliamı’nın failleri aynı

Fazıl Say’ın Paris’te aldığı Uluslararası Laiklik Ödülü töreninde BirGün’ün sorularını yanıtlayan Fransa Başbakanı Manuel Valls önemli açıklamalarda bulundu. “Türkiye’de genel seçimlere birkaç gün kala, muhalif bir Türk sanatçıya böylesi bir ödülün verildiği törene bizzat katılmasının anlamlı bir siyasi duruş olduğunu” belirten Sosyalist Partili Başbakan Valls, Ankara ve Paris’teki kanlı saldırılara da değindi.

BARIŞ İÇİN LAİKLİK
“7 Ocak’taki Paris Charlie Hebdo saldırılarıyla 10 Ekim Ankara katliamının failleri aynıdır, zira amaçları barış içinde birlikte yaşama engel olmaktır” diyen Başbakan Valls, “özgür ifade ve bunun en büyük dayanağı olan laiklik ilkesi için mücadelenin, barış içinde yaşam için dünyanın her yerinde devam etmek zorunda olduğunu” ekledi.

GÜÇLÜ BİR MESAJ OLDU
Paris Belediye Başkanı Anne Hidalgo’nun ev sahipliğindeki törene Başbakan Manuel Valls’ın katılımı, Fransa’da sosyalist iktidarın hem Fransız, hem de Türkiye siyasetine önemli bir duruş sergilemesinin habercisiydi. Törende önce 7 Ocak’ta Charlie Hebdo dergisine düzenlenen katliamın kurbanları ve olayda hayatını kaybedenler arasında bulunan son genel yayın yönetmeni Charb’a özel bir anma hazırlandı.
Paris’teki tören 1 Kasım’da Türkiye’de 6 ve 13 Aralık tarihlerinde Fransa’da yapılacak yerel seçimler öncesinde Sosyalist Parti iktidarının aşırı sağ, ırkçılık, din üzerinden siyaset, yabancı düşmanlığı konularında net mesajların verildiği bir geceye dönüştü.

ÖDÜL SAY'A VERİLDİ
Laiklik ve Cumhuriyet Komitesi (Comité Laicité République) tarafından bu yıl 10. kez verilen Laiklik Ödülleri 26 Ekim gecesi Paris Belediyesi’nde yapılan bir törenle Fazıl Say ve Saint-Denis Üniversitesi İşletme Bölümü Dekanı Samuel Mayol’a verildi. Mayol uzun bir süredir doçent ve dekan olduğu üniversitede örgütlenen köktendinci gruplara karşı mücadele ederken fiziksel şiddet görmüş, onlarca kez ailesi ve kendisine ölüm tehditleri yapılmış bir akademisyen.

TEHLİKENİN FARKINDAYIZ
Fazıl Say ödülünü aldıktan sonra yaptığı konuşmada Gezi direnişine atıfta bulunarak, “Son yıllarda Türkiye’deki gelişmeler ürkütücü boyutta. Ülkemizde bir yandan yargı sistemi çökmüş, bir yandan da temel laiklik ilkeleri yok ediliyor. İnsanlar korku ve gelecek kaygısı içinde yaşıyor. Türkiye yakın tarihinin en zor günlerini yaşıyor. 21. yüzyılın başında ardı ardına yaşanan bu vahşetin sadece din adına olduğuna inanmak imkânsız. Tehlike büyük ve biz bunun farkındayız” dedi.


Konuşmasının ardından “Ünlü sinema ustası Tarkovski’nin dediği gibi, dünya mükemmel olmadığı için sanat var” diyerek kendi bestesi Kara Toprak’tan bir bölüm çalan Say’ı Başbakan Valls dahil bin kişilik davetli ayakta alkışladı.