Bugün vizyona giren '45 Yıl'da (45 Years) kariyerinin en iyi performansını sergileyen Charlotte Rampling'in unutulmaz performanslarını hatırlamanın tam vakti

Miranda Richardson’ın oyunculuk üzerine çok sevdiğim bir sözü vardır: “Normal insan için genellikle bir zayıflık olarak değerlendirilen ‘kendine güvensizlik’, oyunculuk zanaatının en temel aracıdır”. Çoğunlukla ‘Gece Bekçisi’ (1974) filmiyle hatırlanan Charlotte Rampling yukarıdaki sözde anlatılan güvensizliği en iyi özümseyen oyunculardan biri. Rampling’in içten bir kavrayış ve ince nüanslarla dolu performanslarında da bu durum büyük öneme sahip. Yüzeyin altında, derinlerde saklı bir güvensizlik ve korku Rampling’in canlandırdığı karakterlerin adeta bakışlarına siniyor ve kırılgan bir şekilde ete kemiğe bürünüyor. Kendisine Berlin Film Festivali’nde En İyi Kadın Oyuncu ödülünü kazandıran son filmi ‘45 Yıl’da canlandırdığı Kate karakteri de öyle. 69 yaşındaki Rampling’in bu filmde kariyerinin en iyi performansını sergilediğini vurgulamak gerekiyor.

‘Gece Bekçisi’ ile yaygın bir şekilde tanınan ve oyunculuğa başlayalı tam 50 yılı geride bırakan Rampling’in popüler seçimlerle dolu bir kariyeri olduğu söylenemez. Filmografisinin asıl zirve yıllarını oluşturan ilk kısmıyla 2000’ler başında François Ozon ile yeniden doğduğu son dönemi arasında kalan bölümü ise pek parlak değil. Kendisinin bir röportajında belirttiği gibi bir tür depresyon dönemi. Ancak bunun dışında kalan kariyerinin iyi dönemleri enteresan seçimler ve unutulmayacak performanslarla dolu. Canlandırdığı pek çok karakterdeki performansı zamana karşı direnen, hafızalara kazınan türden.

İngiliz oyuncunun kariyerini asıl enteresan kılan unsur ise seçimleri. Büyüğüne küçüğüne bakmadan yaptığı rol seçimleri onun pek çok usta yönetmenle çalışmasına imkân sağlamış. Nitekim Rampling’in unutulmaz rollerini şöyle bir hatırlamak bile insanı filmografisindeki geniş yelpazeye hayran bıraktırabiliyor. Filmografisi öyle bir çeşitlilikle dolu ki onu bir dönem filminde Anne Boleyn rolünde görebilirsiniz, ‘Zardoz’ gibi kötülüğüyle nam salmış bir filmde Consuella rolünde de görebilirsiniz; ‘Stardust Anıları’ gibi bir Woody Allen fliminde karşınıza çıkabilir, ‘Farewell, My Lovely’ gibi bir kara filmde de; ‘Gece Bekçisi’ gibi bir kült klasikle de hatırlayabilirsiniz, ilk çıkışını yaptığı komedi filmi ‘Georgie Girl’ ile de. Oynadığı küçük rollerde bile kendine has bir iz bırakmayı başarması onun filmografisini özel haline getiren şeylerden birisi. Tam da bu sebeplerden dolayı kariyerinin 50. yılında filmografisini hatırlayarak hafızalarımızı tazeleyebiliriz. Özellikle de Charlotte Rampling gibi oyunculuk anlamında en nitelikli performanslarını kariyerinin son döneminde veren bir oyuncu için tam da doğru zaman. Bu vesileyle oyuncunun en iyi 10 performansını listeleyelim istedik.

Georgie Girl (1966)

Karakter: Meredith

The Damned (1969)

Karakter: Elizabeth Thalmann

Gece Bekçisi / Il Portiere di Notti (1974)

Karakter: Lucia Atherton

Farewell, My Lovely (1975)

Karakter: Helen Grayle

Karar / The Verdict (1982)

Karakter: Laura Fischer

On ne meurt que deux fois (1985)

Karakter: Barbara Spark

Kumun Altında / Sous Le Sable (2000)

Karakter: Marie Drillon

Havuz / Swimming Pool (2003)

Karakter: Sarah Morton

Lemming (2005)

Karakter: Bénédicte Getty

45 Yıl / 45 Years (2015)

Karakter: Kate Mercer