Çağdaş Hukukçular Derneği (ÇHD) İstanbul Şubesi avukatları, son dönemlerde derinleşen ekonomik kriz ve düşük maaş zamlarına karşı mücadele eden işçilerin yanında oldukları mesajını vererek, "Bu karanlık tablo karşısında insanca bir yaşam ve onurlu bir gelecek için direnmekten başka bir yol olmadığını biliyoruz. Direnen tüm işçi ve emekçilerin gönüllü avukatlığını üstlenmeye hazırız" açıklamasını yaptı.

ÇHD'den direnen işçilere destek: "Emekçilerin avukatlığını üstlenmeye hazırız"

ÇHD İstanbul Şubesi avukatları, Çağlayan'daki İstanbul Adliye Sarayı'nın önünde bir araya gelerek basın açıklaması yaptı. Pandemi ile derinleşen ekonomik krizin bugün Türkiye coğrafyasının geniş bir kesimini, temel ihtiyaçlarını dahi karşılayamaz bir hale soktuğunu belirten avukatlar, bunlara karşı eylemden başka yol da kalmadığını vurguladı.

Bu çerçevede mücadele eden işçilere destek vermek istediklerini belirten avukatlar adına açıklamayı Çiğdem Akbulut yaptı.

Bugün ÇHD Ankara Şubede de okunan ortak açıklama şöyle:

"EKONOMİK KRİZ TEMEL İHTİYAÇLARI DAHİ KARŞILAYAMAZ HALE SOKTU"

"Pandemi ile derinleşen ekonomik kriz bugün Türkiye coğrafyasının geniş bir kesimini temel ihtiyaçlarını dahi karşılayamaz bir hale soktu. Pandemi sürecinde patronlar ücretsiz izin uygulamaları, kısa çalışma ödenekleri ve türlü diğer teşviklerle korunurken, emekçiler can güvenlikleri dahi olmaksızın, üstelik geçmişi dahi aratacak bir güvencesizliğin içine itildiler. İktidar, doğal alanları sermayeye peşkeş çekerek, her türlü kayıt dışılığı göz göre göre teşvik ederek, iş cinayetlerini cezasızlık politikaları ile ödüllendirerek, işçi sınıfının kazanılmış haklarını sözde yargı içtihatları ve yasal anlamda yok hükmündeki genelgelerle iğdiş ederek her geçen gün sermayeye yeni birikim alanları yaratmaktan geri durmuyor.

"BU KARANLIK TABLO KARŞISINDA DİRENMEKTEN BAŞKA YOL YOK"

Bu karanlık tablo karşısında insanca bir yaşam ve onurlu bir gelecek için direnmekten başka bir yol olmadığını biliyoruz. 2022 yılı başından bu yana coğrafyanın dört bir yanında işçi ve emekçilerin, her gün derinleşen açlık ve sefalet koşullarına karşı isyan bayrağını kaldırdığını görüyoruz. Bizler işçi ve emekçilerin hakları için başlattıkları süregelen bu onurlu ve coşku dolu eylemleri selamlıyoruz. Bugün eşitlik isteyen, insanca çalışma koşulları ve yaşam koşulları talep eden herkesi heyecanlandıran direnişlerin yaygınlığı, aslında Türkiye’de derinleşen bu sömürü koşullarının da açık bir göstergesi.

"YOK HÜKMÜNDEKİ ZAMMA KARŞI İSYAN EDEN İŞÇİ SINIFINA SELAM OLSUN"

Trendyol’da kendilerine reva görülen yok hükmündeki zamma karşı isyan eden ve kazanımlarıyla bütün işçi sınıfına, emekçilere, hepimize umut olan Trendyol emekçilerine selam olsun. BBC Türkçe’de grev silahına sarılarak haklarını kazanan basın emekçilerine, Alpin Çorap’da iş bırakarak kazanan çorap işçilerine selam olsun. Gebze’de kurulu Farplas’da devletin kolluk kuvvetleri ile kol kola girmiş patrona karşı hem çalışma şartlarının iyileştirilmesi hem de sendikal örgütlenme hakkı için fiili ve meşru mücadeleyi büyüten işçilere selam olsun. Mersin’de insanlık dışı barınma koşulları altında, her gün iş cinayeti riski ile çalışırken üstüne üstlük ücretleri gasp edilen ve hakları için iş bırakan Akkuyu Nükleer Santral işçilerine selam olsun. Aksa Jeneratör’de örgütlenme haklarını kullandıkları için işten atılan ve direnişe geçen işçilere selam olsun.

"MÜCADELEYİ BÜYÜTEN EMEKÇİYE SAHİP ÇIKIYORUZ"

Yasalarla güdükleştirilmiş grev silahını da aşan bir biçimde, gücünü üretimden aldığını bilerek sermayenin tüm tehdit ve zorbalıkları karşısında mücadeleyi büyütmekte ısrar eden tüm emekçilerin taleplerine sahip çıkıyoruz.

"DİRENEN TÜM İŞÇİ VE EMEKÇİNİN GÖNÜLLÜ AVUKATLIĞINI ÜSTLENMEYE HAZIRIZ"

Bizler bu coğrafyada avukatlık yapmaya başladığımız günden bu yana, avukatlık mesleğinin ifa yerinin adliye koridorlarıyla, mahkeme salonlarıyla sınırlı olmadığının bilinciyle hareket ettik. Bir kez daha bilinsin isteriz ki direnen tüm işçi ve emekçilerin gönüllü avukatlığını üstlenmeye hazırız. Sermayenin hukuku karşısında sınıfın hukukunu yaratmanın mücadelesini vermek için bu kavgada üstümüze düşeni yapmaya hazırız. Bugün hepimize dayatılan bu sefalet koşullarından kurtulmanın tek yolunun birlikte mücadele etmek olduğunun bilinciyle direnen dostlarımızın taleplerini sahipleniyoruz. Yaşasın sınıf dayanışması. Yaşasın fiili meşru mücadele.”

Basın açıklaması, avukatların “Yaşasın sınıf dayanışması” sloganlarıyla sona erdi.

(ANKA)