Küba Devrimi’nin önderlerinden Ernesto ‘Che’ Guevara’yı Bolivya’da yaralıyken infaz eden Mario Teran, 80 yaşında öldü. Teran, 2006 yılında Kübalı doktorların sayesinde katarakt körlüğünden kurtulmuştu.

Che Guevara’nın katili Mario Teran, 80 yaşında öldü

1959’da gerçekleşen Küba Devrimi’nin önderlerinden olan Arjantinli devrimci Ernesto ‘Che’ Guevara’nın katili Mario Teran, 80 yaşında öldü. Teran’ın ölüm nedeninin, ‘uzun süredir mücadele ettiği bir hastalık’ olduğu öğrenildi.

Evli ve iki çocuk sahibi Teran, 2006 yılında Kübalı doktorlar sayesinde katarakt körlüğünden kurtularak sağlıklı bir şekilde görmeye başlamıştı. Teran o dönem, Kübalı doktorların ücretsiz sunduğu sağlık hizmetinden faydalanan milyonlarca Bolivyalı’dan biriydi.

Bolivya dağlarında Che’yi yaralı haldeyken yakalayan askerlerin içinde yer alan Teran, infaz emrinin General Gary Prado tarafından verildiğini söylemişti. O zaman ‘çavuş’ olan Teran, Che’yi öldürmesini daha sonra, “hayatının en kötü anı” olarak tanımladı. Teran o anları şöyle anlatmıştı:

“Che’yi iri, çok iri gördüm. Gözleri parlıyordu. Bana doğru geldiğini hissettim ve bakışlarını üzerime diktiğinde, başım döndü. 'Sakin ol' dedi bana, 'İyi nişan al! Adam öldüreceksin!'. Sonra kapıya doğru bir adım geri gittim, gözlerimi kapadım ve ateş ettim.”

Che hakkında yazılan biyografilerde, Teran’ın ilk atışlarında hedefini ıskaladığı yazıyor.

DEVRİME ADANMIŞ BİR ÖMÜR

Che Guevara, 1959’da diktatör Fulgencio Batista'yı deviren ve Fidel Castro liderliğinde iktidara gelen devrimci hareketin önemli aktörlerinden biriydi.

Küba Devrimi’nin ardından bir süre ülkede yöneticilik yapsa da daha sonra devrim için gerilla mücadelesi vermeyi sürdürdü. Afrika ve Güney Amerika’da diktatörlüklere karşı mücadele eden gerilla gruplarına katıldı.

Aynı zamanda bir doktor olan Che, hayatı ve kişiliğiyle dünya devrimci hareketinin sembol isimleri arasında yer alıyor.

Ernesto Che Guevara, öldürüldüğünde henüz 39 yaşındaydı.