Chill-Out Festival 2020, sahne önüne kurulacak kutularla pandemi kuralları gözetilerek İstanbul’da düzenlenen ilk festival. Festivalin organizatörü Birol Giray, “Bu virüsün ilacı bulunmadığı sürece 5 – 10 bin kişilik festivaller hayal duruyor” diyor

Chill-out’a da ‘mesafe’ geldi

Işıl ÇALIŞKAN

Bu yıl 15’inci yaşını kutlayacak Chill-Out Festival, yarın 12.00 ile 22.00 saatleri arasında İstanbul Sarıyer’deki Garden Fiesta’da pandemi koşullarına uygun olarak gerçekleştirilecek. Sahne önüne kurulacak 2, 3 ve 4 kişilik kutularla sosyal mesafe kuralları dikkate alınarak yapılacak festival, müziğin su gibi yolunu bulduğunun bir kanıtı niteliğinde.

Katılımcılara güvenli ve unutulmayacak bir tecrübe vadeden festivalin organizatörü DJ Birol Giray ile bu yılki festivali konuştuk.


En merak edilen konu olan ‘kutu’larla başladık sohbetimize. Giray bu fikri ilk olarak İngiltere’de gerçekleştirilen bir konserden aldığını ve alan planlaması yaptıktan sonra uygulanabilirliğini anlayınca harekete geçtiklerini ifade ediyor. Ayrıca müzikseverlerin maskeleriyle katılacağı festival alanının düzenli olarak Sağlık Bakanlığı tarafından onaylı gümüş iyon teknolojisi ile dezenfekte edileceğini de ekliyor.

Bu yılki Chill-Out Festival’in daha ufak ve butik bir festival olacağını belirten Giray, “Artık hayatlarımızda yeni normaller, sektörümüzde de yeni standartlar var. Bu virüsün kesin bir ilacı ve aşısı bulunmadığı sürece 5 bin – 10 bin kişilik festivaller hayal duruyor. Biz de bu sebeple zaten bilet sayısına limit koyduk” diyor.

chill-out-a-da-mesafe-geldi-776768-1.

Festivalde sahne alacak isimler konusunda kriterlerini sorduğumuzda pandemi koşullarından dolayı yurtdışından sanatçı getiremediklerini söyleyen Giray, bu sene daha önce de festivalde yer alan çok yetenekli lokal isimlerle ilerlediklerini anlatıyor. Ayrıca, “Önemli olan iyi müzik, posterdeki ismin popülaritesi değil” vurgusu yapan DJ, duygularını “Lokal değerlerimizle de ilerleyebiliyor olmak muhteşem bir his” diye anlatıyor.

Gelelim bu yıl Chill-Out Festival’de sahne alacak isimlere. Yorumu size bırakarak isimleri şöyle sıralayalım: Elektronik müzikteki ‘estetik anlayışını’ sorgulayan müzik oluşumu Oceanvs Orientalis; geleneksel Doğu kökenli enstrümanların kullanımını elektronik öğelerle birleştirerek bambaşka ufuklar aralayan BaBa ZuLa; oryantal, etnik ve ruhani sesleri görsellerle birleştiren Majnoon; Lounge FM ve Chill-Out Festival’in kurucusu Cantanca; küçük girişimlerle başlayan müzikal yolculuklarını geniş kapsamlı performanslar serisine çeviren Mousike ve topladığı ‘eski dünya’ tınılarını modern hayata uyarlayan Menachem 26.

YENİ TRENDLER RADARIMIZDA

Chill-Out Festival’i çabasıyla 15’inci yaşına getiren Güven, festival organize etmenin inceliklerini şöyle anlatıyor: “Beraber çalıştığınız insanları bilmek çok önemli. Buna hem kendi ekibiniz hem de organizasyonu yaparken dışarıdan çalıştığınız ekipler de dâhil. Kendinizi her türlü sürprize hazırlamalı ve ipleri elinizden bırakmamalısınız. Kendinizi yenilemeli müziğin ve var olan trendlerin içinde olmayı başarmalısınız.”