Dünyaca ünlü düşünür Noam Chomsky, AKP’nin savaş planlarını BirGün’e yorumladı. Türkiye’nin Suriye’ye operasyon yapmasının suç olacağını söyleyen Chomsky, “Bundan en çok Rojava halkları ve Esad zarar görür” dedi. Chomsky ‘tüm dünyanın bu operasyonu lanetlemesi gerektiğini’ açıkladı

Chomsky: Suriye'ye operasyon suç olur

ONUR EREM - @onurerem

AKP iktidarının Suriye’ye yönelik savaş planlarını değerlendiren Noam Chomsky, olası bir operasyonun Türkiye’nin suç işlemesi anlamına geleceğini vurguladı. Chomsky, operasyonun IŞİD’e karşı savaşanlara ciddi zararlar vereceğini belirterek, “Operasyon yapılırsa, umarım tüm dünya tarafından lanetlenir” dedi.

‘AĞIR SONUÇ DOĞURUR'
Dünyaca ünlü dilbilimci ve düşünür Noam Chomsky, Türkiye’nin Suriye topraklarına girme ve tampon bölge kurma ihtimali üzerine BirGün’e konuştu.

Türkiye Hükümeti’nin böyle bir operasyonu gerçekleştirmesinin teknik olarak mümkün olduğunu düşündüğünü söyleyen Chomsky, operasyonun sonuçlarının ağır olacağına dikkat çekti: “Böyle bir operasyon, gerçekleştirilmesi durumunda IŞİD’in vahşi güçlerine karşı hayatlarını korumak için savaşan Rojava halklarına çok ciddi zararlar verecektir.”

Olası bir operasyonun yalnızca Rojava’daki insanlara değil, arka planda Esad güçlerine de zarar vereceğini düşünen Noam Chomsky, Türkiye Hükümeti’nin böyle bir karar almasının suç olacağını vurguladı: “Suriye’ye böyle bir operasyon yapmak suç teşkil eden bir girişim olur. Operasyon yapılırsa, umarım tüm dünya tarafından lanetlenir.”

'ABD’NİN ONAYI YOK'
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan bir süredir Suriye’nin kuzeyinde halkın IŞİD’i geriletip kendisini yönetmeye başlamasına izin vermeyeceklerini belirten açıklamalar yapmış, bunun üzerine ordunun önemli bir kısmı sınıra kaydırılmış ve AKP yandaşı medya savaş çığırtkanlığı yapmaya başlamıştı. Ancak bütün bu çabaya rağmen ABD’den olası bir operasyona ve tampon bölgeye soğuk bakan açıklamalar gelmişti. Noam Chomsky, ABD’nin itirazına rağmen Erdoğan’ın bir onay almadan böylesi bir operasyonu başlatabileceğini düşünüyor: “Erdoğan ABD onayı olmadan ordusunu Suriye’ye sokabilir. Fakat bunun kendi geleceği açısından ne gibi sonuçlar doğuracağını kestirmek zor.”