Noam Chomsky, "Trump’ın çevre politikaları hava kirliliğini arttırarak binlerce Amerikalı’yı öldüren Covid-19 salgınını daha ölümcül hale getirmekte" dedi

Chomsky: Trump döneminde Beyaz Saray ırkçılığı besledi

DIŞ HABERLER SERVİSİ

ABD’de ırkçılığa karşı süren direniş ve Washington’ın pandemi politikaları hakkında konuşan ünlü dilbilimci Noam Chomsky, Trump’ın çok iyi insanlar dediği sivil sağcı milislerin barışçıl protestolara nasıl saldırdığını hatırlattı. Sağcı milislerle Trump yönetimi arasındaki ilişkiye değinen Chomsky, Trump döneminde ırkçılığın Beyaz Saray tarafından düzenli beslendiğini söyledi.

Truthout’a verdiği röportajda Chomsky, “Sermayenin gittikçe daha az insanda toplanmasına karşı halk hareketlenmelerinin insan haklarını ve ihtiyaçlarını önceleyen bir sisteme dönük arayışlar içinde” olduğunu belirtti.

Pandemi sonrası dünyayı şekillendirecek keskin sınıf savaşına dikkat çeken ünlü dil bilimci, bu dönemin, “40 yıllık neoliberalizm belası sırasında ortaya çıkan kendini yok etmeye eğilimli, dizginlenmemiş kapitalizm mantığının” sonrasında geleceğini hatırlattı.

ÇEVRE POLİTİKALARI SALGINDAN BETER

Trump’ın salgın sırasında izlediği politikalarını eleştiren Chomsky, Trump’ın 2020 bütçesindeki fosil yakıt sanayisine ayrılan miktardan bahsederek, “Trump insanların yaşamlarını sürdürmesini sağlayan çevreyi yok etmeye devam etti. Trump’ın çevre politikaları hava kirliliğini arttırarak binlerce Amerikalı’yı öldüren Covid-19 salgınını daha ölümcül hale getirmekte” ifadelerini kullandı.

Mart ayında Avrupa’yla ABD’nin salgında aynı durumda olduğunu hatırlatan Chomsky, daha sonrasında Avrupa’daki vaka sayısındaki azalmaya rağmen ABD’de vakaların sürekli artmasının sorumlusu olarak Trump’ın yanlış politikalarını gösterdi.

Chomsky, yaklaşan ABD seçimlerine dair Demokratlar ve Cumhuriyetçiler arasında küresel ısınma gibi bir konuda yaklaşım farkının uçurum olduğunu söyledi. Demokratların yüzde 85’nin küresel ısınmaya insanların katkısı olduğunu belirtirken, Cumhuriyetçilerde bu oranının sadece yüzde 15’le sınırlı olduğunu ortaya koyan bir çalışmayı paylaştı.