“Adalar halkını belediye yönetimine katmak istiyorum, yerel yönetimlerin amacı da bu. Temel prensibim Mutlu Adalar, Mutlu Adalılar”

CHP Adalar aday adayı Uluç Yurtduru BirGün'e konuştu: Mutlu Adalar, mutlu Adalılar

DİLARA ŞİMŞEK

31 Mart 2019 günü yapılacak olan yerel seçimlere yaklaşırken partilerin aday adayları belli olmaya devam ediyor. CHP Adalar Belediye Başkan Aday Adaylarından birisi de 3 dönem CHP İlçe Başkanlığı ve İl Yöneticiliği yapan Mimar Uluç Yurtduru. “Mutlu Adalılar, Mutlu Adalar” için yola çıktığını vurgulayan Uluç Yurtduru, ile projeleri ve hedefleri üzerine bir söyleşi gerçekleştirdik.

► Bu yola çıkış amacınız nedir?
Adalar halkı iki dönemdir AKP’ye karşı çağdaşlıktan yana oy kullanıyor. CHP 2 dönemdir yüksek bir yüzde ile seçimi alıyor. Adalılar, Ada’dan bir belediye başkanı istiyor. İnsanlar dokunmak istiyor, derdi olduğunda kapısına gitmek istiyor. Tam da bu noktada ortaya çıkıyoruz. İlk olarak toplum ile daha sıkı ilişki içerisindeyim. Uzun yıllardır adada yaşamamdan, sokaklarını bilmemden ve çoğunluğu tanımamdan dolayı halka daha yakın ilişkilerim var. Adalar halkını belediye yönetimine katarım diye düşünüyorum. Zaten yerel yönetimlerin amacı da bu. Temel prensibim Mutlu Adalar, Mutlu Adalılar. Bunu başaracağıma inanıyorum.

► Projeleriniz nelerdir?
Öncelikle Adaların 1/5000 ve 1/1000 ölçekli koruma amaçlı uygulama imar planları yok. Bir yer ile ilgili hep söylüyoruz; en kötü plan dahi plansızlıktan iyidir. Adalarda ne yazık ki bu plan çok uzun senelerdir uygulanmadı. 20 senedir yapılmayan şeyler tekrar yapılmaya çalışılacak. Öncelikle bence koruma amaçlı 1/5000’lik ve 1/1000’lik imar planlarının mutlaka hayata geçirilmesi gerekiliyor. Çünkü eğer bunlar olmaz ise; 5-10 katlı bir yeri yıkıp ‘park yapacağım’ deseniz ona bile ‘hayır’ diyecekler. Planda gösterilecek alanlara kreşler, çocuk oyun alanları, park yapılır. Vaat edeceğimiz bütün yapısal projeler plan olmadan hayata geçirilmemesinin mümkün olmayacağının altını çizmemiz gerekiyor. Onun dışında Adalar’da kültür merkezleri yok. 150-250 kişinin tiyatro ya da sinema izleyeceği bir alan yok. Futbol kulüplerinin kendi sahasında maç yapabileceği bir saha yok. Genç kadınların yan yana gelip voleybol oynayacağı bir saha yok. Önceliğim, kültür merkezlerinin, gençlik merkezlerinin ve spor sahalarının hayata geçirilmesi. Sonbaharda inanılmaz güzel manzaralar ortaya çıkıyor. Türkiye’deki fotoğrafçıları çağırıp her sokağında fotoğraf çekilebilecek, her sokağında şiirler yazılabilecek ve resimler yapabilecek alanlar yaratacağız. Ada’nın çok kültürlü yapısını uluslararası düzeyde ortaya çıkaracağız. Çok kültürlü yapı; aslında dediğim gibi ülkemizde yaşayan alt kültürlü insanların dostça yaşadığı bir yer. Adalar; Ermeni, Rum, Musevi ve Müslümanların bir arada yaşadığı bir alan. Bu kültürleri ortaya çıkarıp uluslararası arenada göstereceğiz. Gönüllü elemanlarla gerçekleştireceğimiz bir proje var. Adalar’ımızın belirli bölgelerinde evinden çıkamayacak kadar yaşlı insan, engelli insan var. Aileyi, engelli ve yaşlı insanları sosyal toplumun içine katacağız. Onları zaman zaman evlerinden alıp sosyal ortamlara sokacağız. Gönüllü insanlar ile onlara birkaç gün bakıp aileye yardım edeceğiz. Belediyemizin üzerine ne düşüyorsa onu yapmaya hazırız.

► Adalılar’ın beklentileri de bu yönde mi? Onların görüşlerini aldınız mı?
Adalılar her şeye rağmen dediğim gibi çağdaşlıktan yana oy kullanıyor. Adalılar’ın beklentileri; sokakları süpürülsün, temiz olsun, düzeni olsun istiyor. Adalar’da bildiğiniz gibi çok önemli bir fayton sorunu var. Faytoncu esnaf arkadaşlar ile anlayış birliği içerisinde zamanla çözülecek bir sorun. En önemli çözüm yollarından bir tanesi faytonlarda tekelleşmenin kaldırılması. Örneğin; bir insanın 10-15 tane faytonu var. Farklı yerlerden kişiler getirtip, onları sürdürüyor. O insan kendine, atlara, müşterilere, çevreye iyi bakmıyor. Bu tekelleşme kırılırsa adadaki faytoncular yani onu sadece ekmek kapısı olarak gören insan atlara, çevreye, müşterilere iyi bakıyor. Çünkü bu onun ekmek teknesi. Yaşadıkça bunlar fark ediliyor. Azaltılıp nitelikli hale getirilmesi çözüm olabilir.

***

Halkla birlikte yöneteceğim

Yurtduru kısa vadeli hedeflerini ise şöyle sıraladı:
♦ “İlk amacımız, Adalar’ın çok kültürlü yapısını hem ülkemiz içerisinde hem de uluslararası arenada ortaya çıkarmak.

♦ Her sokağında şiirler yazılan, resimler yapılan; Kültür merkezlerinin olduğu insanların bir araya gelip bir şeyler üretebildiği hayal ediyorum.

♦ Adalar’ı Adalılar ile birlikte yöneteceğim. Mahalle birimleri kurup insanlarla dayanışma içinde olacağımız bir yönetim gerçekleştireceğiz. Katılımcıların, perspektifimizi ve ufkumuzu çok genişleteceğini düşünüyorum.”