İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu'na hukuksuzca verilen hapis ve siyasi yasak kararı sebebiyle Adalet Bakanlığı'na giden heyetten olan CHP Grup Başkanvekili Engin Altay, "Bu dava 16 milyon İstanbullu ve Ekrem İmamoğlu için haysiyet mücadelesidir. Kimsenin İBB’ye çökmesine müsaade etmeyeceğiz" dedi.

CHP, Adalet Bakanlığı'nda: Kimsenin İBB'ye çökmesine müsaade etmeyeceğiz

CHP Grup Başkanvekili Engin Altay, Genel Başkan Yardımcıları Bülent Tezcan, Muharrem Erkek ve Seyit Torun, İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu'na verilen hapis ve siyasi yasak kararına ilişkin Hakimler ve Savcılar Kurulu (HSK) Başkanı sıfatıyla Adalet Bakanı Bekir Bozdağ’ı ziyaret etti.

Ziyarette, İmamoğlu’nun hapis cezası aldığı davada hakim değiştirme ile ilgili soruşturma açılmasını isteyen heyet adına konuşan CHP Grup Başkanvekili Engin Altay, Adalet Bakanlığı önünde açıklama yaptı.

HSK'ye İmamoğlu'nun avukatları ya da CHP'li Muharrem Erkek tarafından başvuru yapılacağını belirten Altay şunları kaydetti:

"Hukuksuzluklarla ilgili her alanda mücadelemiz ve hak arama gayretlerimiz sürüyor. İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanımız Ekrem İmamoğlu’na yönelik hukuksuzluklarla ilgili olarak da bugün Adalet Bakanlığı’na gittik.

İmamoğlu hakkında süren ve 14 Aralık tarihinde sonuçlanan dava ile ilgili süreçte sosyal medyada kimi haberler çıkmıştı. Davanın ilk hakimine baskı yapıldığına İmamoğlu’na 2 yıl ve üstü bir yasak ve siyasi yasak getirmesiyle ilgili baskı uygulandığıyla ilgili o hakimin yakın çevresine bu baskıyı anlattığıyla ilgili haberlerle Türkiye sarsılmıştı. Bizim bir talebimiz olmadan HSK’nın bu meseleye el atması gerekirdi. El atmak şöyle dursun HSK’nın 1’inci dairesinin bu konuda hiçbir gayreti olmadı. İmamoğlu’na ceza vermesi için diye baskı yapan hakimin İstanbul’da daha 7 yıllık bir görev süresi varken İstanbul’da 1’inci yılı yeni dolmuşken tayini çıkarıldı. Bu şüpheli bir durumdur. Sonra gelen hakim de istenen cezayı verdi. Burada mahkeme gerçekten tuzun koktuğu yer noktasına gelmiştir. Biz CHP olarak HSK’ya bu iddiaların soruşturulmasını Sayın Bakan’a arz ettik. Sayın Bakan 1’inci Daire çalışmalarına katılmadığını, talimat verme yetkisinin de kendisinde değil 1’inci Daire Başkanı’nda olduğu düşüncesini bize belirtti. İpe un serdi diyebiliriz. Hukuk mücadelemiz her zeminde devam edecek. HSK 1’inci Daire’ye bu konuda inceleme talebini ileteceğiz. İBB ile ilgili sadece ‘ahmak’ davası yürümüyor, ‘terörle ilişkilendirme’ aymazlığı süreci var. Saray Ekrem İmamoğlu’nun ve İstanbul halkının kendine attığı şamarın acısını henüz unutmamış. Bu dava 16 milyon İstanbullu ve Ekrem İmamoğlu için haysiyet mücadelesidir. Kimsenin İBB’ye çökmesine müsaade etmeyeceğiz. Yarın yasal başvurumuz yapılacak"

NE OLMUŞTU?

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu'na YSK üyelerine 'ahmak' dediği iddiasıyla açılan davada hapis ve siyasi yasak kararı verilmiş, davayı yürüten hakimin değiştirildiği belirtilmişti.

Cumhuriyet yazarı Barış Terkoğlu, İmamoğlu’na 'YSK üyelerine hakaret' ettiği gerekçesiyle açılan davada hapis cezası vermeyi kabul etmediği için davadan alındığı iddia edilen hakim Hüseyin Zengin’in HSK’ye vermeye hazırlandığı ifadesine yer vermişti.

Zengin’e yakın bir kaynağa, “HSK müfettişlerinin söz konusu süreci sormaları halinde hâkim Zengin’in neler anlatacağını” sorduğunu belirterek şunları aktarmıştı:

'Anadolu Adliyesi Başsavcısı İ.U. bana, Ekrem İmamoğlu’na ceza verirsen biz istinaf mahkemesini de çözdük. Tüm istinafların başkanı M.B. cezayı onatacak. Yargıtay sürecini de çözmek için çalışıyoruz. Yani senin kararın üst mahkemelerde de onaylanacağı için sorun yaşamayacaksın.'

Hani, İmamoğlu’nun ahmak davası İstinaf’a gidiyor, birileri “Orada bozulur herhalde” diyor ya... Hüseyin Zengin’e yapılan telkine bakarsanız sadece yerel mahkeme değil, yukarısı da ayarlanmış! İmamoğlu’na ceza isteyen savcı Furkan Okudan’a, cezadan sonra terfi gibi bir görev verilmesi, ayarlama işini neredeyse gözümüze sokuyor.

Elindeki tartının ayarı bir kere bozulmayagörsün. Pireyi deve yapıp yorgan da yaktırır, pire kadar iğne deliğinden deveyi de geçirir. Bir gün, bozduğun kantar seni de tartarsa adaletin ne olduğunu belki de o gün anlarsın"