CHP PM, AYM’yi tanımayan yerel mahkeme hükmüne ilişkin adım atmadan önce, “itirazın sonucunu bekleme” kararını aldı. 15’nci Ağır Ceza Mahkemesi’nin de AYM kararını uygulamaması durumunda “Anayasa rafa kaldırılır” değerlendirmesini yaptı.

CHP: Anayasa rafa kaldırılır

BirGün ANKARA

CHP Parti Meclisi (PM) dün Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu başkanlığında toplandı. CHP Genel Merkezi’ndeki toplantıda başta Anayasa Mahkemesi’nin (AYM) uygulanmayan kararı ve dış politika olmak üzere çok sayıda konu görüşüldü.

CHP PM toplantısında Merkez Yönetim Kurulu (MYK) tarafından hazırlanan rapor görüşüldü. Daha sonra, toplantının gündem maddeleri olan “Hukuk devletine yapılan saldırıların siyasi sonuçları, dış politikadaki güncel gelişmeler, pandemi yönetiminin ekonomi, sağlık ve eğitime etkileri”nin değerlendirilmesine geçildi.

Milletvekilleri ve bazı genel başkan yardımcıları tarafından yapılan değerlendirmelerde, Enis Berberoğlu hakkında AYM’nin verdiği kararın uygulanmaması, “hukuk devleti için facia” şeklinde yorumlandı. Parti yöneticilerinin bu konudaki genel eğilimi ise İstanbul 15’nci Ağır Ceza Mahkemesi’nin gündeminde olan itirazın sonuçlanmasını beklemek oldu.

Bazı PM üyelerinin, 15’nci Ağır Ceza Mahkemesi’nin kararının “bu işin hukuk içinde çözülmesinin tek yolu” olduğunu bildirdiği öğrenildi. İtirazın da reddedilmesi durumunda, “Anayasa rafa kaldırılır” denildi. İtirazın sonucuna göre partinin vereceği tepkinin şekilleneceği de PM toplantısında varılan kararlar arasında yer aldı.

Bu görüşmelerin ardından dış politika ve ekonomi konularının da ele alınmasının ardından CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun bir değerlendirme yaptığı bildirildi.

anayasa-rafa-kaldirilir-793959-1.
Enis Berberoğlu

***

Engin Yıldırım’a istifa çağrısı

İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener, AYM Üyesi Engin Yıldırım’ın “Işıklar yanıyor” paylaşımına ilişkin olarak, ''Kişisel görüşüm istifa etmeli" ifadelerini kullandı.

Habertürk'te gündeme ilişkin soruları yanıtlayan Akşener, AYM ile AKP iktidarı arasındaki tartışmalar hakkında, "Öyle bir keşmekeş ki, Enis Berberoğlu'nun özelinde tartışılmakla birlikte esasında hukuk ve adalet krizi yaşıyoruz biz şu anda. Partili cumhurbaşkanlığı ile kurumların birer birer yıkıldığını görüyoruz. Anayasa Mahkemesi hepimizi koruyan bir vasfa sahip. Bu vasfın sürdürülmesi lazım. İktidarın emrine getirilecek hale getirilmemelidir. Engin Yıldırım hakkındaki kişisel görüşüm ise istifa etmeli” diye konuştu.