Partisinin Ankara İl Kongresi’nde konuşan CHP Lideri Kılıçdaroğlu, Türkiye’nin beş temel sorunu olduğunu bir kez daha vurguladı. Hükümetin dış politikalarını eleştiren Kılıçdaroğlu, “Ne işimiz var Ortadoğu’da? Şimdi Hindistan’ı karşısına alıyor. Bir dilini tut kardeşim” dedi

CHP Ankara İl Kongresi tamamlandı: Akılcı politikalarla barışı getireceğiz

Politika Servisi

37’nci Olağan Kurultay kapsamında bugüne kadar 30 il kongresini tamamlayan CHP, Ankara İl Kongresi’ni Yenimahalle Belediyesi Nazım Hikmet Kültür Merkezi’nde gerçekleştirdi. Mevcut İl Başkanı Rıfkı Güvener’in aday olmadığı kongrede, CHP Ankara İl Başkanlığı için Parti Meclisi (PM) üyesi Ali Hikmet Akıllı ve eski Gençlik Kolları Başkanı Ayhan Yalçınkaya yarıştı.

5 Temel soruna tekrar değindi

Kongrede gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulunan CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, geçtiğimiz hafta gerçekleşen partisinin İstanbul İl Kongresi’nde sıraladığı ‘Türkiye’nin 5 temel sorunu’nu yeniden gündeme getirdi. “En temel sorunumuz demokrasi” diyen Kılıçdaroğlu, diğer başta gelen sorunları ise “Eğitim, dış politika, kutuplaşma ve ekonomi” diye sıraladı.

İşsizliği önlemenin yolu üretmek

İşsizlik ve emeklilikte yaşa takılanların durumuna değinen Kılıçdaroğlu, “Cumhuriyet tarihinin en derin krizlerinden birisini yaşıyoruz. 7 milyonu aşkın işsizimiz var. Üniversite bitiren on binlerce çocuğumuz işsiz. Ne diyorlar, ‘Her işveren bir işsizi işe alırsa işsizliği çözermişiz.’ Bir akıl tutulması yaşanıyor. Yok böyle bir şey. İşsizliğin önlenmesinin yolu üretmekten geçiyor” diye konuştu.

AKP’nin dış politikasını eleştiren Kılıçdaroğlu, “Defalarca söyledim. Ne işimiz var Ortadoğu bataklığında? Şimdi Hindistan’ı karşısına alıyor. Bir dilini tut kardeşim” dedi. Ortadoğu Barış ve İş Birliği Teşkilatı’nı kuracaklarını açıklayan Kılıçdaroğlu, “Türkiye, Irak, Suriye ve İran dahil olacak. Akılcı politikalarla Ortadoğu’ya yeniden barış getireceğiz” diye konuştu.

Kılıçdaroğlu’nun açıklamalarından satırbaşları şöyle:

>>Dış politikada ağır bedeller ödeyen bir sürecin içindeyiz şu anda. Toplumsal barış sorunumuz var. Bir arada huzur içinde yaşamak istiyoruz. Kimseyi kimliği, inancı, yaşam tarzı dolayısıyla ötekileştiremeyiz.
>>Şu eleştiriyi hep yaparlar; ‘Efendim Cumhuriyet Halk Partisi hep eleştirir hiç çözüm söylemez’. Hayır söylüyorum, nerede bir sorun varsa o sorunun en sağlıklı, en tutarlı çözüm adresi Cumhuriyet Halk Partisi’dir. Türkiye’nin de sorunu olabilir Ortadoğu’nun da sorunu olabilir. Türkiye’nin bugün beş temel sorunu vardır. Birinci sorunumuz demokrasi. Ülkenin demokrasi sorunu vardır. İkinci sorunumuz eğitim. Eğitim, bir topluma sınıf atlatır. Bir bireye sınıf atlatır.
>>Türkiye bugün derin bir kriz yaşıyorsa; ekonomide, sosyal alanda siyasetini inanç, yaşam tarzı ekseniyle politika yapmasındandır. Dolayısıyla toplumsal barışı biz sağlarız, biz güçlendiririz.
>>Bir başka önemli temel sorunumuz ekonomi. Cumhuriyet tarihinin en derin krizlerinden birisini yaşıyoruz. 7 milyonu aşkın işsizimiz var. Üniversite bitiren on binlerce çocuğumuz işsiz.
>>Demokrasisi gelişmemiş olan hiçbir ülke büyümemiştir. Türkiye büyüyecekse, dünyada söz sahibi olacaksa, barış ve kardeşlik olacaksa, bunun yolu demokrasidir. Başka bir yolu yoktur. Demokrasi sürekli gelişen bir kavramdır. Katılımcı demokrasiden söz ediyoruz.
>>İnsanlar kainatı sorgulayacaklar. İşsizlik sorunumuz var. Ne diyorlar, ‘Her işveren bir işsizi işe alırsa işsizliği çözermişiz’. Bir akıl tutulması yaşıyoruz. Yok böyle bir şey. İşsizliğin önlenmesinin yolu üretmekten geçiyor.
>>Bugün EYT’liler var. Prim ödeme gün sayısı dolunca işi olsa dahi işinden ayrılmak zorunda çünkü emekliliği doluncaya kadar çalışsa yani yaşı da doldursa daha fazla prim ödeyecek daha uzun süre çalışacak, kadere bakın daha az emekli maaşı alacak.
>>8 milyon 647 bin 283 kişinin aylık geliri 673 liranın altında. Aylık geliri 2 bin liranın altında olan emekli sayısı ise 6 milyon 850 bin 513. Asgari ücretin yarısı ve onun altında gelir elde eden kişi sayısı ise 2 milyon 136 bin.

Kadınlardan tepki

Kongrede söz alan delege Tevfik Koçak’ın “Siyasetin işine, kadının işvesine aldanılmaz” sözleri büyük tepki çekti. Kadınlar başta olmak üzere Koçak’a tepki gösteren katılımcılar, kürsüden mikrofonu aldı. Koçak, tepkilerin ardından kadınlardan özür diledi.