Cumhuriyet'in 99'uncu Yıldönümü, CHP Avusturya Federasyonu bünyesindeki tüm birliklerde kutlandı. CHP Genel Başkan Yardımcısı Seyit Torun'un da Viyana, Linz ve Salzburg'daki etkinliklere katıldı. Etkinliklerde Avusturya'da 150 yeni üye düzenlenen törenle CHP'ye katıldı.

CHP Avusturya Federasyonu, Cumhuriyet Bayramı'nı Avusturya'da da kutladı

Geçtiğimiz günlerde CHP Vorarlberg ve CHP Tirol Birliklerinin ev sahipliğinde Uşak Milletvekili Özkan Yalım’ın katılımıyla düzenlenen Avusturya’daki 29 Ekim kutlama programları CHP Viyana, CHP Yukarı Avusturya ve CHP Salzburg Birliklerinin etkinlikleriyle tamamlandı.

CHP Viyana Birliği ve Avusturya Ordulular Derneği ortaklığında Viyana’daki programın ardından CHP Yukarı Avusturya Birliği’nin ev sahipliğinde Linz kentinde yapılan etkinliğe ilgi oldukça yoğundu. Coşku dolu programın açılışını yapan Birlik Başkanı Kemal Yılmazçelik, 29 Ekim’in tarihsel süreci ve cumhuriyet kazanımları üzerine bir konuşma gerçekleştirdi.

ARSLAN'DAN ATATÜRK VE BİRLİK VURGUSU

CHP Avusturya Federasyonu Başkanı Çağdaş Arslan konuşmasında "Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün kurduğu Cumhuriyet sayesinde bulundukları koltuklarda oturanların, hiç utanmadan onlara bu olanağı sağlayan Cumhuriyet devrimlerine saldırdığı, adeta ihanet ettiği bir süreci yaşıyoruz. Ancak bu düzeni değiştireceğiz! Bakın bizler memleketimizden binlerce km uzakta, Atatürk’ün iki büyük eserine de sahip çıkıyor olmanın haklı gururunu yaşıyoruz. Cumhuriyetin 100. Yılında cumhuriyeti demokrasi ile taçlandıracak, milletin iktidar olacağı yeni bir düzeni cumhuriyet sevdalıları ile yeniden inşa edeceğiz" dedi.

"SORUNLARI BİLİYOR, ÇÖZÜM ÜRETİYORUZ"

Ayrıca konuşmasında Arslan, ‘‘Cumhuriyetin 100. Yılına giden bu süreçte üzerimizdeki sorumluluğun farkındayız ve bu kapsamda daha da çok çalışıyoruz. Avusturya başta olmak üzere Yurtdışında yaşayan vatandaşlarımızın birçoğu AKP döneminde oluşan sorunlarını biliyor, sorunların üzerine dikkatle eğiliyor ve çözüm üretiyoruz. Başta Genel Başkanımız Kemal Kılıçdaroğlu olmak üzere, Yurtdışı Örgütlenmeden Sorumlu Genel Başkan Yardımcımız Bülent Tezcan ve tüm yurtdışı örgütlerimizle çözümlerimizi vatandaşlarımızla buluşturuyoruz. Sağlıktan emekliliğe, askerlikten gümrük sorunlarına, pahalı uçak biletlerinden araç çıkarma sorunlarına değin tüm konulara hakim, çözüm üreten belki de tek siyasi partiyiz! İnanıyoruz ki, Cumhuriyetimizin 100'üncü yaşı, gerçek vatanseverlerin, gerçek demokratların iktidarında kutlanacaktır. Bunun için liyakat sahibi kadrolarla var gücümüzle çalışıyoruz’’ vurgusu yaptı.

TORUN: CUMHURİYET, YENİDEN DİRİLİŞTİR

Cumhuriyet Bayramı kutlamaları için Avusturya’da bulunan CHP Genel Başkan Yardımcısı Seyit Torun ‘‘Türkiye için Cumhuriyet’in ne anlama geldiğini iyi anlamalı ve iyi anlatmalıyız. Cumhuriyet bizim için bir yönetim biçiminden ibaret değildir. Bizim için Cumhuriyet, yok edilmek istenen bir milletin, kendi öz mücadelesiyle yeniden dirilişidir. 1. Dünya Savaşı’ndan sonra milli mücadelesini başlatıp bağımsızlığını kazanan ve yeni bir Cumhuriyet kuran tek ülke Türkiye’dir. Ülkenin her köşesi işgal altındayken bağımsızlık için mücadele etmek bir direnişin zaferidir’’ dedi.

Torun ‘‘100 yıl önce, herkesin eşit haklara sahip olduğu bağımsız, demokratik bir ülkenin hayalini kurmak bile zordu. Buna “olmaz” diyerek manda ve himaye isteyenler çoktu. İşte ülkeyi işgalden bağımsızlığa, saltanattan cumhuriyete taşımak, ağır bedeller gerektiren bir cesaretin zaferidir. Cumhuriyet, insanlarımızı “teba” olmaktan çıkarıp, eşit yurttaşlık temelinde birleştiren, çağdaş hukuk sistemini halkımızla buluşturan, kadın erkek eşitliğini temin eden bir adalet anlayışının zaferidir. Genç Türkiye Cumhuriyeti, kadın hakları devrimlerini pek çok Avrupa ülkesinden önce gerçekleştirmiştir. Sadece bir zümreye değil, tüm vatandaşlara eşit eğitim hakkı tanınmıştır. Ülke genelinde eğitim seferberliği başlatılmış, Millet Mektepleri ve Köy Enstitüleri ile ilk 10 yılda okur-yazarlık oranı % 5’lerden % 20’lere çıkarılmıştır. Cumhuriyet, egemenliği saraydan alıp, bizzat millete veren bir devrimdir. Ve Cumhuriyet benim gibi, Ordu’nun Ulubey ilçesinde doğan Fırıncı Hikmet’in oğlunu, belediye başkanlığına, milletvekilliğine ulaştırıp burada sizlerin karşısına çıkmasını sağlayan yüce bir devrimdir.’’ Şeklinde konuştu.

"AYNI RUHA İHTİYACIMIZ VAR"

Konuşmasının sonunda Torun, ‘‘99 yıl sonra, milli mücadelenin ve Cumhuriyet’in ruhuna yeniden ihtiyaç duyuyoruz. Ülkemizin içinde bulunduğu zorlukları aşmak için yeniden aynı birlik ve beraberliği görmek istiyoruz. İlk 100 yılda büyük badireler atlattık, artık bir asrı geride bırakıyoruz. Cumhuriyetimizin ikinci yüzyılına yaraşır bir Türkiye hedefi hepimizin omuzlarındadır. Türkiye’yi çağdaş medeniyetler seviyesinin üzerine çıkarmak, evlatlarımıza daha güzel bir ülke bırakmak için hangi bedelleri ödememiz gerekiyorsa ödeyecek ve mutlaka ülkemizi aydınlığa çıkaracağız’’ diye ekledi.

CHP Salzburg Birliği’nin ev sahipliğinde gerçekleşen kutlama töreni de Linz’de olduğu gibi coşkuyla gerçekleşti. CHP Salzburg Birliği Başkanı Cevahir Yıldız’ın yaptığı açılış konuşmasının ardından, CHP Avusturya Federasyonu Başkanı Çağdaş Arslan ile CHP Genel Başkan Yardımcısı Seyit Torun’da birer konuşma yaptı.

CHP Salzburg Birlik Başkanı Yıldız, ‘‘99. yılın coşkusunu yaşayan Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluş ilkeleri yolumuzu aydınlatıyor. 1923’ün ardından Cumhuriyetin ilanıyla atılan dev adımlar geleceğimize de yol gösteriyor. 1919’da Samsun’da başlayan o onurlu yürüyüşü memleketten uzakta Avusturya’da Salzburg’da dünyanın her bir noktasında cumhuriyet sevdalılarıyla sürdürüyoruz. Bu bilinçle daha güçlü örgütlenecek, mücadeleyi Avusturya örneğinde olduğu gibi daha da büyüteceğiz!’’ dedi.

Yapılan konuşmaların ardından, program üye katılım töreniyle son buldu.

YENİ ÜYELERE ROZET TAKILDI

CHP Avusturya Federasyonu’ndan yapılan açıklamada Avusturya’nın dört bir tarafındaki 29 Ekim Cumhuriyet Kutlamalarına binin üzerinde vatandaşın ilgi gösterdiği bildirilirken, Federasyon bünyesinde faaliyet gösteren CHP Viyana, Yukarı Avusturya, Salzburg, Tirol ve Vorarlberg Birliklerine Cumhuriyet Bayramı kutlamaları kapsamında 150 yeni üye kaydı gerçekleşti. CHP’ye yeni katılan üyelere rozetleri CHP Genel Başkan Yardımcısı Seyit Torun, CHP Uşak Milletvekili Özkan Yalım, CHP Avusturya Federasyonu Başkanı Çağdaş Arslan ve Birlik Başkanları tarafından törenle takıldı.