CHP Avusturya Federasyonu, yurtdışında yaşayan vatandaşların 'hakkını ve hukuku koruyabilmek, sorunlarına çözüm üretebilmek' amacıyla bir çalıştay düzenledi. CHP Yurtdışı Örgütlenmeden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Bülent Tezcan'ın da çevrimiçi olarak katıldığı toplantıda sorunlar dinlendi. Konuya ilişkin detaylı bir raporun CHP Genel Merkezi'nde de ulaştırılacağı aktarıldı.

CHP Avusturya Federasyonu'ndan çalıştay: Yurtdışında yaşayan vatandaşların sorunları tartışıldı

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Avusturya Federasyonu, Avusturya'daki toplum temsilcileriyle yurtdışında yaşayan vatandaşların'hakkını ve hukuku koruyabilmek, sorunlarına çözüm üretebilmek' amacıyla CHP Viyana Merkezi'nde ‘1. Yurtdışında Yaşayan Vatandaşların Sorunları Çalıştayı’ düzenledi.

CHP Avusturya Federasyonu Başkanı Çağdaş Arslan’ın açılış konuşmasıyla başlayan çalıştaya, CHP Yurtdışı Örgütlenmeden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Bülent Tezcan da çevrimiçi olarak katıldı. Avusturya'daki siyasi parti temsilcilerinin ve STK başkanlarının hazır bulunduğu toplantı ilk kez bir siyasi parti ev sahipliğinde gerçekleşti.

BÜLENT TEZCAN: SORUNLARIN FARKINDAYIZ, ÇÖZMEK İÇİN ÇABA HARCIYORUZ

Yurtdışında yaşayan vatandaşların sorunlarının masaya yatırıldığı toplantıda konuşan Tezcan, yapılan çalışmaya ilişkin şunları söyledi:

"CHP Avusturya Federasyonumuzu böylesi kıymetli bir çalışmaya ev sahipliği yapması dolayısıyla kutluyorum. Ancak yaptığımız bu çalışma başlı başına sadece bir Cumhuriyet Halk Partisi çalışması değildir. Kuşkusuz biz siyasetçiyiz ve çözüme odaklandık. Bunları yaparken siyasetin dar sıkışık koridorlarından dışarı çıkıp geniş kapsamlı çalışmalar yapmaya özen gösteriyoruz. Toplantıya siz kıymetli toplum temsilcilerinin nezaketle ve iyi niyetle bu çalışmaya destek vermesi her şeyden önce bizim için çok değerlidir. Tek tek vatandaşlarımız sorunlarını parlamentoya, genel merkezimize, birliklerimize veya federasyonumuza gelerek anlatıyor. Yol boyundaki güvenlik sorunlarından havaalanlarındaki sıkıntılara, karayollarındaki ve gümrük kapılarındaki sıkışıklıklardan bürokrasinin ve işlemlerin uzun olmasına, uçak paralarının çok yüksek olmasından cenazelerin taşınmasındaki problemlere ve bilgi paylaşımına kadar parça parça birçok sorun bize geliyor. Biz bu sorunların farkındayız. Hem parlamentoda hem Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde, Dışişleri ve Sosyal Güvenlik Bakanlıkları nezdinde bunları çözmek için çaba harcıyoruz. Ancak biz muhalefetiz ve bizim muhalefet olarak görevimiz hem önerilerimizle hem de teşviklerimizle hükümeti bu noktalara odaklamak, muhalefetin ilk görevi budur."

Tezcan sözlerine şöyle devam etti: "Biz iktidar olmaya adayız ve milletin takdiri ile önümüzdeki seçimlerde, ister erken seçim olsun isterse de seçimler zamanında olsun iktidar olacağız. Sizlerle yaptığımız bu çalışmaların sonuçları bu raporlar bizim için çok kıymetli. İktidar olduğumuzda Türkiye Cumhuriyeti hükümetimizin bütün imkânlarını kullanarak içeride biz dışarıda da muhataplarımızla görüşerek sorunları çözmeye gayret göstereceğiz. Başka partilerin de bunu yapması lazım, siyaset bir yarış işidir bir iddia işidir ve sorunları çözmeye odaklanma işidir. Biz kendi penceremizden bu hazırlığımızı yapıyoruz. Biz bugün sizi dinlemek üzere bir araya geldik ve siz burada verimli bir çalışmaya imza atıyorsunuz."

chp-avusturya-da-1-yurtdisinda-yasayan-vatandaslarin-sorunlari-calistayi-duzenledi-1031278-1.

'ÇALIŞTAY SONRASI GENEL MERKEZE BİR RAPOR GELECEK'

Çalıştay sonrası hazırlanacak rapora vurgu yapan Tezcan, "Çağdaş başkanımın öncülüğünde Avusturya Federasyonumuzdan genel merkezimize bir rapor gelecek. O rapordan şuan biz muhalefetteyken sizin sesinizi parlamentoya ve siyasetin gündemine hükümetin gündemine taşımak için çok faydalanacağız. Ancak en az onun kadar önemli olan, hatta belki daha da önemli olan; önümüzdeki dönemde iktidar olduğumuzda da Dışişleri Bakanlığı’nın sorunlar gündeminde sizin bu masada ürettikleriniz, bizzat Türkiye Cumhuriyeti'nin hükümetinin takip edeceği konular içerisinde olacaktır. Şimdi dosyayı sizlerle beraber oluşturuyoruz. Böyle güzel bir ortamın olması dolayısıyla mutluluğumu ifade ediyorum" dedi.

CHP AVUSTURYA FEDERASYON BAŞKANI ARSLAN: SORUN VARSA ÇÖZÜM DE VAR

Hâlihazırda yurtdışında yaşayan, 7 milyonun üzerinde Türkiye Cumhuriyeti vatandaşının ve Türkiye’deki seçimlerde oy verme hakkına sahip 3 milyonun üzerinde kayıtlı seçmenin olduğuna vurgu yapan Arslan, "Mavi kartlı vatandaşlarımızla birlikte milyonlarca yurttaşımız özellikle son dönemde birçok kronik sorunla karşı karşıya kalmaktadır. Ancak bunu birlikte çözeceğiz" dedi.

Arslan sorunları şu şekilde sıraladı:

►Gurbetçilerimiz 1 Eylül 2019 itibariyle acil servis dışında Türkiye’de ücretsiz sağlık hizmetinden yararlanamıyor.
►Her yıl ortalama 5 milyon kişi sadece Kapıkule Gümrük Kapısı'ndan geçiş yapıyor ve bu bilindiği halde çözüm üretilemiyor. Sıla yolundaki gümrüklerde uzun bekleme kuyrukları adeta çileye dönüşüyor. Pansuman amaçlı yapılan uygulamalar da maalesef çözüm olamıyor.
►Otomatik Bilgi Değişimi Anlaşması kapsamında yurtdışında yaşayan milyonlarca yurttaşlarımızın 2019, 2020 ve 2021 banka bilgileri yaşadıkları ülkelerin maliyelerine gönderildi. Bu önümüzdeki süreçte çok sayıda mağduriyeti de beraberinde getirecek, yaşadıkları ülkelerin maliyeleriyle vatandaşlarımız karşı karşıya kalacaktır.
►Bilet fiyatları, erken dahi alınsa, çok pahalı! 4 kişilik bir ailenin ortalama bilet bedeli 2500 Euro’nun üzerinde tutuyor. İnsanımız, yıl boyu hayalini kurduğu izine arabayla gelmeye mecbur bırakılıyor. Bu da trafikteki kaza sayılarının ve gümrük yoğunluğunun artmasına sebep oluyor.
►Gurbetçiler nimet külfet dengesini bozuyor, bunu yaparsak 1 milyar lira kâr ederiz’ mantığıyla yüz binlerce gurbetçi SSK yerine BAĞ-KUR’lu oldu. Şu an emekli olmak isteyen yüzbinlerce emekçi gurbetçi patron primi ödüyor. On yıllarca dişinden tırnağından artırıp kazandığı birikimiyle asgari ücret kadar emekli maaşı almayı hak eden kardeşlerimiz 2 katı prim ödeyerek yarım maaş alır hâle geldi.
►Bedelli Askerlik uygulamasında özellikle son dönemlerde yapılan fahiş zamlar, vatandaşlıktan çıkışı tetikliyor. Ayrıca gençlerin yaşadığı ülkede askerlik yapması Türkiye tarafından kabul edilmiyor, vatandaşlar ikinci kez askerlik yapmaya veya bedelini ödemeye zorlanıyor.
►Yurt dışından yolcu beraberinde getirdiği cep telefonu için, 2,732 liralık kayıt ücreti ödemesi gerekiyor. Cep telefon kayıtları ile ilgili uygulama özellikle emeklilerimiz başta olmak üzere yılda üç aydan fazla zamanını Türkiye’de geçirenler için sorun teşkil ediyor.
►Araç götürmeden cenaze nakillerine, artan döviz kuru sebebiyle öğrencilerin ve ailelerinin yaşadığı sıkıntılardan mavi kartlıların sorunlarına değin daha bir dizi sorun çözülmeyi bekliyor.

Arslan’ın konuşmasının ardından toplantı siyasi parti temsilcilerinin ve STK başkanlarının sorunlara yönelik konuşmalarıyla devam etti.

Çalıştaya katılan Avusturya’daki toplum temsilcileri de yurtdışında yaşayan yurttaşların sorunlarının masaya yatırıldığı böylesi bir toplantının yapılmasından duydukları memnuniyeti dile getirerek CHP Avusturya Federasyonu’nu tebrik ettiler. Siyasi görüşlerden bağımsız olarak sorunların toplumun tümünü kapsadığını belirten STK başkanları, sorunların çözümüne yönelik her adımın desteklenmesi gerektiğini vurguladılar.