İnce’nin “CHP’nin 13 bin sandıktan haberi yoktu” sözlerinin ardından partinin 2018 seçimlerindeki müşahit sayısı tartışılıyor. Parti verilerine göre, sandıkların yüzde 98’inde CHP’nin doğrudan ya da dolaylı temsilcileri vardı. CHP’nin temsilci sayısı, AKP’ninkinden fazlaydı.

CHP bin 645 sandıkta yoktu

Hüseyin ŞİMŞEK

Muharrem İnce'nin 2018 yılı Cumhurbaşkanlığı ve milletvekili seçimlerine yönelik, "4 milyon oyun sahipsiz bırakıldığı" iddiaları CHP Genel Merkez yönetimi tarafından yalanlanırken boş kalan sandık sayısı da netleşti.

CHP, 2018 seçimlerinde Adil Seçim Platformu isimli oluşumla ortak hareket etti. Platformda, CHP'nin yanı sıra İyi Parti, Saadet Partisi, HDP ile birlikte çok sayıda meslek odası, sivil toplum kuruluşu ve kitle hareketi yer aldı. Bu oluşumdakiler, hem kendi partileri hem de platform üyesi partiler adına sandıkları "korudu." Muharrem İnce, önceki gün , "YSK'ya yazı yazdım, CHP kaç sandıkta gözlemci vermemiş? 13 bin sandıkta gözlemci yok. 4 milyon oy yapar bu. 4 milyon oyu sokağa bırakmışlar. Erdoğan kaç oy az alsa ikinci tura kalacaktı? 1 milyon 300 bin oy" iddiasında bulundu.

SÖYLENENİN ONDA BİRİ

CHP yönetimi, İnce'ye verdiği yanıtta kaç sandıkta görevli olmadığını açıklamasa da sandıkların boş olduğu iddialarını reddetti. CHP kaynaklarından edinilen bilgiye göre ise partinin "habersiz olduğu" sandık sayısı 13 bin değil, bin 645. 13 bin sandığın önemli bir bölümünde Adil Seçim Platformu temsilcileri yer aldı. CHP'nin bu yolla sandıkların yüzde 98'inden "haberdar" olduğu bildirildi. AKP'nin temsilcisinin olmadığı sandık sayısının ise yaklaşık üç bin olduğu ifade edildi.

VERİLER PARTİ KAYITLARINDA

CHP kaynakları, İnce'nin "CHP'nin elinde veri yoktu" sözlerinin de gerçeği yansıtmadığını iddia etti. İnce'nin sandık verileri için YSK'ye gitmesine gerek olmadığı kaydedilerek, seçim ve sandık verilerinin iki yıldır parti yönetiminde olduğu ancak İnce'nin bu bilgilere erişmek için herhangi bir talepte bulunmadığı bildirildi.

KÜRT SEÇMENE TEŞEKKÜR YANITI

Muharrem İnce'nin CHP yönetimine ilişkin eleştirileri arasında yer alan "Kürt seçmene teşekkür edilmedi" ifadelerine eski CHP Milletvekili Hüseyin Aygün yanıt verdi.

Sosyal medya hesabı üzerinden açıklamalar yapan Aygün, "2011'de Dersim 1938 tartışması açtım diye, Muharrem İnce planlı olarak parti grubunda beni bazı arkadaşların önüne atmıştı. Toplantıyı haber vermemiş, beni 'ham edeceklerini' hesaplamıştı. Canı sağolsun, demiş geçmiştim. Kürtlere teşekkür edilmedi dedi ya, birden hatırladım" dedi.