CHP'nin 1 Kasım genel seçimi için milletvekili aday listesinde önemli ölçüde bir değişiklik yaşanmadı. Ancak Genel Başkan Yardımcısı Murat Özçelik aday gösterilmedi. Ankara'da Ali Balkız, Hatay'da Servet Mullaoğlu aday gösterildi

CHP'de 1 Kasım sürprizleri belli oldu!

CHP Genel Başkan Yardımcısı Bülent Tezcan, 1 Kasım'da yapılacak 26. Dönem Milletvekili Genel Seçimi'nde aday gösterilen 550 kişilik listeyi Yüksek Seçim Kurulu'na (YSK) teslim etti. Seçime giren partilerden YSK'ya milletvekili aday listelerini teslim eden ilk parti CHP oldu. CHP'den YSK'ya teslim edilen listeye ilişkin yapılan açıklamada, 7 Haziran Genel Seçimlerinde milletvekili seçilen 131 ismin 128'i yerlerini koruduğu bildirildi. Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu 'nun yine İzmir ikinci bölge ikinci sıradan aday olduğu listede, 2 MYK üyesi yer almadı.

Listeyi teslim eden CHP Genel Başkan Yardımcısı Bülent Tezcan, AKP kurucularından Abdüllatif Şener'in CHP'den aday olup olmayacağına ilişkin ise ''Abdüllatif Şener'le adaylık görüşmesi olmadı'' dedi.Tezcan, CHP Genel Başkan Yardımcısı Murat Özçelik'in de kendi iradesiyle aday olmadığını söyledi. Ercan Karakaş İstanbul'da yapılan ön seçimde kendisine yer bulamamıştı. Orhan Düzgün ve Mehmet Şeker listede yer almadı.

Radikal'de yer alan habere göre CHP Merkez Yönetim Kurulu’nun (MYK) ardından toplanan PM‘de, MYK’dan gelen liste üzerinde bazı sürpriz değişiklikler yapıldı. 1 Kasım seçimlerinde Ardahan birinci sırada, IŞİD’in elinde 49 gün rehin kalan eski Musul Başkonsolosu Öztürk Yılmaz aday gösterildi. Kahramanmaraş birinci sırada RTÜK üyeliğinden istifa eden Ali Öztunç aday gösterildi. Kars’ta ise eski milletvekili Selami Yiğit aday oldu.

Öte yandan Murat Özçelik de dünkü MYK’da duygusal bir konuşma yaparak istifasını sundu. MYK’dan erken ayrılan Özçelik MYK’nın ardından toplanan PM’ye katılmadı. Özçelik’in sırasına, 9. sırada yer alan Genel Başkan Yardımcısı Mehmet Bekaroğlu kaydırıldı. Bekaroğlu'nun yerine Sibel Özdemir getirilirken, Genel Başkan Yardımcısı Seyhan Erdoğdu da 10. sıradan aday gösterildi.

ŞENER ADAY GÖSTERİLMEDİ

AKP’nin kurucu isimlerinden eski bakan Abdüllatif Şener’in, CHP’den milletvekili adayı olacağı yönündeki sürpriz de gerçekleşmedi. Şener aday gösterilmedi. Şener dün katıldığı bir televizyon programında da, “Şu anda benim de bilgim dahilinde bir adaylık durumu yok ama bu olmaz diye bir şey yok. CHP’den siyasete devam edebilirim” demişti. Kulislerde değiştirileceği ifade edilen Eskişehir Milletvekili Utku Çakırözer tekrar aday gösterildi.

Alevi Bektaşi Federasyonu Başkanı Ali Balkız Ankara 1. Bölge 8. sıradan aday gösterildi. CHP 7 Haziran seçimlerinde bu bölgeden 7 aday çıkarmıştı. CHP Hatay’da da 4 aday çıkarmıştı 1 Kasım seçimlerinde Hatay 5. sıraya Hatay eski İl Başkanı Servet Mullaoğlu’nu aday olarak gösterdi.

KORAY ÇALIŞKAN LİSTEYE GİREMEDİ

MYK’da İstanbul 3. Bölge 9. sıra için Boğaziçi Üniversitesi öğretim üyeliğinden istifa eden Doç. Dr. Koray Çalışkan’ın ismi belirlenmişti ancak Çalışkan aday gösterilmedi. Parti Meclisi üyelerinin Koray Çalışkan, ismine itiraz ettiği ve yapılan oylama sonucu Çalışkan'ı listeden çıkarttıkları öğrenildi. İstanbul 3. Bölge’de Genel Başkan Yardımcısı Seyhan Erdoğdu listeye girerek aday oldu. Erdoğdu, 7 Haziran seçimlerinde milletvekili adayı gösterilmemişti.

PM'de diğer bir sürpriz Genel Başkan Yardımcısı Yakup Akkaya ismi üzerinde yaşandı. CHP'den istifa eden eski Üsküdar müftüsü İhsan Özkes’in yerine, sıra kaydırılarak Akkaya listeye girdi. Yakup Akkaya, İstanbul Birinci Bölge 11. sıradan aday gösterildi. Akkaya da, 7 Haziran seçimlerinde milletvekili adayı gösterilmemişti.

MELDA ONUR 11. SIRADA

Mustafa Sarıgül, CHP istanbul 2. bölge 9. sırada yer alırken Melda Onur 11. sıradan listeye girdi.

İLGEZDİ YERİNİ KORUDU

Hakkındaki bazı iddialar nedeniyle, yeniden aday olup olmayacağı merak konusu olan Gamze Akkuş İlgezdi, İstanbul Birinci Bölge ikinci sıradaki yerini korudu.

Yeni dönemde aynı bölgede Şafak Pavey, Gürsel Tekin, Barış Yarkadaş, Mahmut Tanal, Akif Hamzaçebi, Oğuz kaan Salıcı, Onursal Adıgüzel, İlhan Kesici ve Ali Özcan da listedeki yerini korudu. Eski Genel Başkan Deniz Baykal ile Muharrem İnce de yerini koruyan milletvekillerinden oldu. Baykal, Antalya ikinci sıradan, İnce ise Yalova birinci sıradan tekrar aday gösterildi.

Gaziantep Milletvekili, birinci sırada yer alan Mehmet Şeker’in yerine Gaziantep Belediye Başkan adayı olan Akif Ekici getirildi. Şeker, 4. sıraya kaydırıldı. Karara tepki gösteren Mehmet Şeker adaylıktan çekildiğini açıkladı. Tokat Milletvekili, birinci sırada yer alan Orhan Düzgün’ün yerine de Kadim Durmaz aday gösterildi. Tunceli’de de değişikliğe gidilerek iş adamı Gürsel Erol birinci sıradan aday gösterildi. Adana'da kritik 5. sıraya ise eski il başkanı Burhanettin Bulut'un aday gösterildiği öğrenildi.

UMUT ORAN ADAY GÖSTERİLMEDİ

Adaylık başvurusu yapan Sosyalist Enternasyonel Genel Başkan Yardımcısı, 24. Dönem İstanbul Milletvekili Umut Oran ve Genel Başkan Başdanışmanlarından Erdal Aksünger aday gösterilmedi. Aday listeleri bugün 17.00’ye kadar YSK’ya teslim edilecek.

425 Erkek/ 125 kadın Aday, 13 İlkokul/ 11 Ortaokul/ 79 Lise/ 447 Üniversite, 28 Genç Aday, 14 seçim bölgesinde kadın adaylar ilk sırada yer aldı.