Erdoğan’ın üçüncü kez aday olmasına CHP’nin tavrı netleşiyor. Abdullah Gül’ün cumhurbaşkanı seçildiği süreçteki 367 krizinin AKP’nin istismarını anımsatan parti kurmayları, adaylığa itiraz etmeme görüşünde.

CHP’de 367 krizi kaygısı

Hüseyin ŞİMŞEK

Yüksek Seçim Kurulu, seçim takvimini ilan etti. Resmî Gazete’de yayımlanan takvime göre, 19-27 Mart arasında Cumhurbaşkanı adaylığına başvuru süreci tamamlanacak. 28 Mart’ta açıklanacak geçici aday listesine siyasi partilerin yanı sıra kişiler de itiraz edebilecek. Yüksek Seçim Kurulu adaylıklara yapılabilecek itirazları karara bağladıktan sonra 31 Mart’ta kesin aday listesi açıklanacak ve propaganda dönemi başlayacak.

Seçimlerin yenilenmesine karar veren Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın üçüncü kez adaylığının Anayasa’ya aykırı olduğu tartışmaları seçim takviminin ilanı ile birlikte yeniden gündeme geldi.

Anayasa’ya göre Erdoğan’ın seçimlerin yenilenmesi kararını TBMM vermediği için yeniden aday olmasının mümkün olmadığını ifade eden muhalefet, adaylığa itiraz edip etmemeyi tartışıyor. Yüksek Seçim Kurulu’nun yapısı nedeniyle bu yönde bir itirazı kabulünü mümkün görmeyen muhalefet, iktidar partisinin buradan bir mağduriyet çıkartarak kampanyasında kullanmasından kaygılanıyor. Ancak her şeye karşın Anayasa’ya uyulması zorunluluğunun altının çizilmesi için bu itirazın yapılması gerektiğini savunanlar da bulunuyor.

MAĞDURU OYNARLAR

‘TBMM’de toplantı yeter sayısı olan en az 367 milletvekili oylamaya katılmadığı" gerekçesiyle AKP’nin adayı Abdullah Gül’ün 357 oy aldığı birinci tur oylamanın iptali sonrası AKP’nin mağduriyet vurgulu söylem ve eylemlerini anımsatan CHP yönetimi, ağırlıklı olarak Erdoğan’ın adaylığına itiraz etmemeyi tartışıyor. İktidarın yargı yoluyla engellenebilecek bir adaylıktan mağduriyet devşireceğini ve siyasi olarak elini güçlendireceğini ifade eden parti yöneticileri, bu nedenle CHP adına itiraz başvurusu yapmayı düşünmediklerini ifade etti. Bu konudaki son kararın gelecek hafta verilmesi planlanıyor.

Ancak seçmenlerin de YSK’ya başvuru hakkı bulunması nedeniyle bireysel başvuruların olabileceği de öngörülüyor.

TAKVİM 18 MART'TA BAŞLIYOR

YSK tarafından hazırlanan takvime göre, seçim süreci şöyle yürüyecek:

•18 Mart: Seçim takviminin başlangıcı.

•20 Mart: Seçmen listeleri askıya çıkarılacak.

•24 Mart: İttifak protokollerinin YSK’ye teslim edilmesi için son gün.

31 Mart: Cumhurbaşkanı aday listesi Resmî Gazete’de yayınlanarak kesinleşecek. Cumhurbaşkanı seçimi için propaganda dönemi başlayacak.

•2 Nisan: Seçmen listeleri askıdan indirilecek. İtirazlar 3 Nisan günü karara bağlanacak.

12 Nisan: Yurtiçi ve yurtdışı seçmen kütükleri kesinleşecek ve oy kullanılacak yerler belirlenecek.

19 Nisan: Milletvekili aday listeleri kesinleşecek. Listeler Resmi Gazete’de yayımlanacak.

•27 Nisan: Gümrük kapıları ve yurtdışında oy verme işlemi başlayacak.

•9 Mayıs: Yurtdışında oy verme işlemi sona erecek.

•13 Mayıs: Seçim propagandası bitecek.